nlc.hu
Utazás
Bedugul a füled, ha lemész a világ legmélyebben fekvő metróállomására

Bedugul a füled, ha lemész a világ legmélyebben fekvő metróállomására

116 méterrel a föld alatt található a Hongyancun metróállomás Kínában, és ez már akkora légnyomásbeli különbséget jelent, hogy sok utas a füle bedugulására szokott panaszkodni.
Chongqingi metró

A fülek légnyomáskülönbségtől való bedugulását jellemzően a repülőgéppel utazók, illetve a hegymászók tapasztalhatják meg. Bár a metrón utazáskor a föld alá ereszkedünk, ez jellemzően nem szokott hasonló tüneteket generálni. Csakhogy a világ legmélyebben fekvő metróállomása 116 méter mélyen található a föld alatt, ami olyan, mintha negyven emelet mélyen lenne. Különösen azok az utasok szoktak panaszkodni, akik a mozgólépcső helyett a liftet választják – derül ki az odditycentral cikkéből.

A Chongqing városában található metróállomás, ami híres a dimbes-dombos környezetéről, ezért is volt szükség rá, hogy az állomást ennyire mélyre vigyék. Az állomást 2022-ben adták át, és amíg a munkások dolgoztak rajta, 38 percnyi mászásba telt, hogy az állomásról feljöhessenek a felszínre.

A metróállomás annyira különleges, hogy önmagában is turistaattrakciónak számít: egyetlen mozgólépcső helyett nyolcat kell az utasoknak használnia, mire leérnek. Feltéve, hogy nem a liftet választják, bár az utóbbi szinte garantálja a füldugulást. Sokan ennek ellenére is bevállalják, mivel lifttel 53 másodperc az út, míg mozgólépcsővel 10 perc. A kínai metróállomás előtt Kijevben volt található a világ legmélyebb metróállomása, a legbonyolultabb pedig épp Rómában épül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top