nlc.hu
Utazás
8 csodálatos hely, amit tönkretettek a turisták

8 csodálatos hely, amit tönkretettek a turisták

Olcsó repjegyek, közösségi média, mozifilmek és Netflix sorozatok... ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy évről-évre egyre nagyobb turistaáradattal kell megküzdenie a következő városoknak.

Alig pár napos hír, hogy Japánban egy kis település lakói kénytelenek voltak eltakarni a kilátást a Fujira, hogy megszabaduljanak az őket megfojtó turista tömegektől.

Japánban, a Shizuoka prefektúrában található az ország legmagasabb és egyik legikonikusabb hegye. Azonban az egyik közeli kilátópont, ahol a turisták gyakran megálltak, hogy lefotózzák, annyira túlzsúfolt lett, hogy a helyiek érdekében kénytelenek voltak intézkedéseket hozni. A hatóságok egy paravánt emeltek fel, amely eltakarja a kilátást a Fujira, arra ösztönözve a turistákat, hogy más, kevésbé zsúfolt helyeket keressenek fel, ezzel csökkentve a helyi ökoszisztémára nehezedő nyomást. A kilátópont közelében élő helyiek sokat panaszkodtak a turisták okozta zajra és forgalmi torlódásokra. Legnagyobb problémát az otthagyott szemét, a magánterület megsértése és a növényzet letaposása jelentette.

De más esetekről is hallani, amikor a kiváncsiskodók egyszerűen leállítják a forgalmat bizonyos helyeken, hogy elkészítsék a várva várt fotót. Ahogy egy kollégánk Csaba meséli, San Francisco-ban például megáll a villamos a két megálló között, majd kinyitja az ajtókat, hogy a turisták megcsodálhassák a filmekből is jól ismert kilátást a dombról, az öbölre, ezzel életveszélyesen akadályozva a forgalmat.

Íme további 7 hely a világban, ahol szankciókat kellett bevezetni a sáskajárás méretű turizmusra:

Maya Bay

Maya Bay

Maya Bay (Fotó: Profimedia)

2000-ben mutatták be a mozikban A Sziget című filmet, Leonardo DiCaprio főszereplésével, ami egy gyönyörű, érintetlen öbölben játszódik. A film forgatási helyszíne a thaiföldi Phi Phi Leh szigetén található Maya Bay volt, amely a film után hatalmas népszerűségre tett szert. A mozinak köszönhetően Maya Bay az egyik legnépszerűbb turisztikai célponttá vált Thaiföldön. Az évente több ezer látogató jelentős környezeti terhelést okozott. A motorcsónakok, amelyek a turistákat szállították, károsították a korallzátonyokat, és a hulladékkezelés sem volt megfelelően megoldva, ami komoly környezetszennyezéshez vezetett. A turisták nagy száma és tevékenysége megzavarta a helyi ökoszisztémát is. Megfigyleték, hogy a teknősök például egyre ritkábban tértek vissza a szigetre tojást rakni a túlzott zaj és a megváltozott környezet miatt.

A thaiföldi hatóságok 2018-ban úgy döntöttek, hogy ideiglenesen bezárják Maya Bay-t a turisták előtt. A lezárás célja az volt, hogy lehetőséget adjanak a természetnek a regenerálódásra. A lezárás során több intézkedést is bevezettek. Koralltelepítési programokat indítottak a károsodott zátonyok helyreállítása érdekében, valamint napi látogatószám-korlátokat és időkorlátokat állapítottak meg. Az újranyitás óta a hatóságok nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható turizmusra, biztosítva, hogy a látogatók számát és tevékenységét úgy szabályozzák, hogy az ne károsítsa a környezetet.

Velence

Elege lett Velencének a turistákból

Fotó: Profimedia

Velence 2023-ban bevezette a belépési díjat a naponta érkező turisták számára. Az új szabályok szerint azok a látogatók, akik nem tartózkodnak éjszaka a városban, de szeretnék megnézni Velencét, kötelesek belépési díjat fizetni. A díj összege változó, a látogatók számától és az évszaktól függően, és célja, hogy csökkentse a városba érkező turisták számát. Az olasz hatóságok 2021-ben betiltották a nagy turistahajók belépését Velence történelmi központjába. Ezek a hajók jelentős károkat okoztak a lagúna ökoszisztémájában és az épületek alapjaiban, valamint túlzott forgalmat és tömeget generáltak. A hajók mostantól a városon kívüli kikötőkben kötnek ki, és onnan szállítják be a turistákat kisebb járművekkel. A turistabuszok által okozott forgalmi torlódások és káosz miatt eltávolították a buszjáratokat is a turistáknak szánt térképekről. Ezzel a lépéssel csökkenteni kívánták a város bizonyos részeinek túlzsúfoltságát, és arra ösztönözték a látogatókat, hogy gyalogosan vagy más fenntarthatóbb közlekedési módokkal fedezzék fel a várost. Velence népszerű látványosságainál, mint például a Szent Márk tér és a Dózse-palota, pedig korlátozták a látogatók számát. Ezeket a helyszíneket időpontra szóló jegyekkel lehet látogatni.

Barcelona, Güell Park

Barcelona, Güell Park

Barcelona, Güell Park (Fotó: Profimedia)

Barcelona híres Güell Parkja, amelyet Antoni Gaudí tervezett, az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont. Az elmúlt években a park látogatottsága olyan mértékben megnőtt, hogy a helyi hatóságok kénytelenek voltak különféle intézkedéseket bevezetni a hely védelme érdekében. Az egyik ilyen intézkedés a parkhoz vezető buszjáratok eltávolítása volt a turisták számára készült térképekről. Ezen kívül napi látogatószám-korlátot vezettek be, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot és megóvják a park állapotát, valamint egyes részeit beléőjeggyel lehet csak látogatni.

Machu Picchu

A Machu Picchu

Machu Picchu (Fotó: Profimedia)

Machu Picchu, az inkák elveszett városa Peru egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Azonban a turisták óriási száma komoly kihívások elé állította a világörökségi helyszínt. Machu Picchu eredetileg nem volt tervezve ilyen nagyszámú látogató fogadására. Az UNESCO által meghatározott napi maximális látogatói számot (2500 fő) gyakran túllépték, ami komoly terhelést jelentett az infrastruktúrára és az ökoszisztémára. A turisták áramlása miatt a talaj eróziója és tömörödése jelentős mértékben megnőtt, ami veszélyezteti a terület stabilitását. Bár többségük tisztelettel bánik a hellyel, sajnos így is rengeteg szemét marad utánuk. Bár ritka, de előfordul vandalizmus is, ami helyrehozhatatlan károkat okoz.

Dubrovnik

Dubrovnik

Turisták Dubrovnik óvárosában (Fotó: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Dubrovnik, az UNESCO világörökségi helyszíneinek egyike, jelentős növekedést tapasztalt a turisták számában, főként a Trónok harca sorozat népszerűsége miatt. A horvát hatóságok ezért számos intézkedést hoztak a turizmus szabályozására. Napi látogatószám-korlátokat vezetett be, különösen a nyári hónapokban, amikor a látogatók száma a legmagasabb. Az UNESCO ajánlására a város maximum napi 8000 látogatót enged be a történelmi városközpontba. A belépésért belépődíjat vezettek be, amely nemcsak a turisták számának szabályozásában segít, hanem az ebből befolyt összegeket a város karbantartására és fenntartható turizmus fejlesztésére használják. A belépőjegyet előre meg kell váltani. Ez a rendszer segít elkerülni a túlzsúfoltságot. A város hatóságai korlátozták a nagy tengerjáró hajók kikötését is. 

Santorini

Santorini

Santorini szigete (Fotó: Profimedia)

Santorini, a gyönyörű görög sziget, évről évre egyre több turistát vonz, különösen a nyári hónapokban. A túlzott turizmus azonban komoly kihívások elé állítja a szigetet, beleértve a környezeti terhelést, az infrastruktúra túlterhelését és a helyi közösségek életminőségének romlását. Santorini hatóságai korlátozták a hajók által egyszerre kikötésre kerülő látogatók számát, hogy csökkentsék a túlzsúfoltságot. Napi maximum 8000 látogatót engedélyeznek a tengerjáró hajókról, ami kevesebb, mint a korábbi években. Ösztönzik a fenntartható közlekedési megoldásokat a szigeten belül, ez magában foglalja az elektromos buszok és kerékpárok használatának támogatását, valamint az autómegosztó szolgáltatások népszerűsítését. A sziget egyes népszerű látványosságaihoz, mint például a híres naplemente nézőpontokhoz és régészeti helyszínekhez előre kell foglalni. A turizmusból származó bevételeket a helyi közösségek támogatására fordítják, beleértve a kulturális programokat, a helyi gazdaság fejlesztését és a környezetvédelmi projektek finanszírozását. Ez segít biztosítani, hogy a turizmus előnyei a helyi lakosokhoz is eljussanak.

Hawaii

Honolulu

Honolulu, Hawaii (Fotó: Profimedia)

Hawaii turizmusa jelentős gazdasági bevételt jelent, de a turisták áradatának kezelése érdekében több intézkedést is be kellett vezetniük. A látogatók által okozott túlzott terhelés károsítja az érzékeny ökoszisztémákat, beleértve a korallzátonyokat, a strandokat és a természetvédelmi területeket. A turizmus miatt növekvő ingatlanárak miatt a helyi lakosok életminősége romlik, és sokan kénytelenek elhagyni otthonaikat. A látogatók gyakran nem tisztelik a helyi hagyományokat és kulturális helyszíneket, ami konfliktusokhoz vezet a helyi lakossággal. Számos népszerű turisztikai látványosságnál, mint például a Hanauma Bay természeti rezervátumnál, belépési díjakat és előzetes foglalási rendszert vezettek be, hogy szabályozzák a látogatók számát és védjék a környezetet. A kormány szabályozásokat vezetett be az ingatlanárak növekedésének korlátozására és a helyi lakosok lakhatásának biztosítására.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top