nlc.hu
Utazás
Ezek a legrázósabb repülőutak

Ha ezen az útvonalon utazol, készülj: ezek a legrázósabb repülőutak

2023-as utazási adatokat összegyűjtve jósolták meg, várhatóan melyek lesznek idén azok a repülőutak, ahol a legnagyobb eséllyel kell turbulenciával számolni.

A turbulencia bár a legritkább esetben veszélyes, azért kifejezetten félelmetes élmény tud lenni. De mégis mi okozza? Nos, jó néhány faktor játszik közre benne, többek között a légköri szélmintázatok vagy más repülőgépek kondenzcsíkja. Hegyek felett elrepülve úgynevezett mechanikus turbulencia alakulhat ki, amire a világ bizonyos részein nagyobb esély van.

A Turbli, egy turbulencia előrejelző oldal több, mint 150 ezer rövid- és hosszútávú repülőutat elemzett 2023-ból az „örvényeloszlási arányok” (vagyid EDR) alapján. Az EDR méri egy adott hely turbulenciájának intenzitását egy 0-tól 100-ig terjedő skálán.

repülő

Hegy felett elrepülve még nagyobb eséllyel számíthatunk turbulenciára. (Fotó: Margarita Almpanezou/Getty Images)

Ez alapján a leginkább turbulenciára hajlamos útvonal a világon a chilei Santiago és a bolíviai Santa Cruz között van, 17,5-es EDR értékkel. Ha csak az európai repülőutakat nézzük, akkor a Milánóból Genfbe (16,3 EDR-rel), és a Milánóból Zürich-be (14,9 EDR-rel) tartó járatokon számolhatunk a legnagyobb eséllyel turbulenciával. Úgy néz ki, az Alpok kifejezetten turbulens hely…

A Turbli tehát elkészítette a globálisan és európai szinten leginkább turbulencia-sanszos repülőutak listáját, a repterek jelzéseivel együtt. Ugyan budapesti indulással vagy érkezéssel nem szerepel egyetlen út sem a 10-es rangsorban (és ennek nagyon örülünk), azért elhoztuk neked mindkét toplistát. Mert nem lehet mindenhová közvetlen járattal eljutni, és van rá esély, hogy épp ilyen úton visz téged a célpontodra az átszállásos utazásod. És nem árt jó előre felkészülni.

Ezek Európa tubulenciára leginkább hajlamos útvonalai

  1. Milánó (MXP) – Genf (GVA)
  2. Milánó (MXP) – Zürich (ZRH)
  3. Genf (GVA) – Zürich (ZRH)
  4. Marseille (MRS) – Zürich (ZRH)
  5. Zgornji Brnik (LJU) – Zürich (ZRH)
  6. Nizza (NCE) – Bázel (BSL)
  7. Nizza (NCE) – Zürich (ZRH)
  8. Jereván (EVN) – Tbiliszi (TBS)
  9. Bázel (BSL) – Velence (VCE)
  10. Frankfurt (FRA) – Caselle Torinese (TRN)

Ezek a világ legturbulensebb repülőútjai

  1. Santiago (SCL) – Santa Cruz (VVI)
  2. Almati (ALA) – Biskek (FRU)
  3. Lanzhou (LHW) – Csengtu (CTU)
  4. Centrair (NGO) – Szendai (SDJ)
  5. Milánó (MXP) – Genf (GVA)
  6. Lanzhou (LHW) – Hszienjang (XIY)
  7. Oszaka (KIX) – Szendai (SDJ)
  8. Hszienjang (XIY) – Csengtu (CTU)
  9. Hszienjang (XIY) – Csungking (CKG)
  10. Milánó (MXP) – Zürich (ZRH)

via 

Ez is érdekelhet Turbulencia félelme Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top