nlc.hu
Utazás
Mystery travel utak népszerűsége

Úti célja: ismeretlen – Egyre többen foglalnak titokzatos repülőutat

„Ott vagyunk már?” – Ez az a kérdés, amit valószínűleg minden utas feltesz magának, aki a mystery travel nem mindennapi útja mellett dönt.

Mystery travel. Már a név is arról árulkodik, hogy itt aztán rejtély övez mindent az utazással kapcsolatban, és ez nem is áll távol a valóságtól. A magyarul titokzatos utazásnak fordítható trend lényege, hogy az utasok nem tudják, hová mennek, csak a landolás pillanatában szembesülnek vele. Aztán vagy örülnek, vagy nem.

Zsákbamacska kicsit másképp

A mystery travel nem túl régen jelent meg egyes légitársaságoknál, ám rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert. Gyakorlatilag pillanatok alatt elkapkodják a jegyeket ezekre az utakra, ami nekem, aki képtelen kiengedni a kontrollt a kezéből, egyszerűen elképzelhetetlen.

Persze nem vagyunk egyformák, és azért tényleg van abban valami izgalmas, hogy csak apró nyomok vannak arra vonatkozóan, hogy mi lesz úti cél. Ez azt jelenti, hogy az utasok tudják, hogy körülbelül milyen hosszú lesz az út, illetve azt is, hogy mit csomagoljanak, tehát nem a vakvilágba mennek bele, ám még így is tartogathat meglepetéseket a landolás – valószínűleg ezért aratott ekkora sikert az elképzelés.

A szokatlan kezdeményezést egyébként a svéd Scandinavian Airlinesnak köszönhetjük, akik a hűségprogramjukban résztvevő utasaiknak szerettek volna kedveskedni a Destination Unknown opcióval. A 180 férőhelyes lista szinte azonnal betelt, ám közel hatezren jeleztek vissza, hogy őket is érdekelné a dolog. A repülőút április elején volt esedékes, az utasokat pedig csak annyi infóval látták el, hogy csomagoljanak fürdőruhát, mert 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatnak.

Az utasok Máltát, Montenegrót, Ibizát vizionálták, mint végső desztinációt, de végül Athénban landolt a gépük, amiről az egyikük azt mondta, csalódottsággal töltötte el.

Valami szokatlanabbra számítottam, mint egy főváros, ami már akkor is népszerű volt – mesélte, de hozzátette, hogy ő a kisebbséghez tartozott, a legtöbben azért élvezték az utat, és végül ő is meglátta a jó oldalát. – Olyan volt, mint egy iskolai kirándulás, a legjobb értelemben. Talán a legfigyelemreméltóbb az volt, hogy senki sem telefonált. Erre nem számítottam. Ez történik, amikor átadod magad a felfedezésnek.

Ugyanakkor azt is elárulta, hogy szerinte ez a repülési forma azoknak való, akik optimizmusukról és pozitív mentális szemléletükről híresek, mert a kockázatvállalás csalódottságot is rejt magában. Sőt, ő is kiemelte, hogy a kontrollmániások számára egyáltalán nem ajánlja a dolgot, pont a kiszámíthatatlansága miatt.

Nem egyedi eset

Tavasszal a Wizz Air is meghirdetett egy hasonló lehetőséget a #LetsGetLostWithWIZZ keretében az Egyesült Királyságban. A nyereményjátékon rengetegen részt

vettek, 35 szerencsés ember pedig el is utazhatott a törökországi Antalyába – bár ezt ugye előre nem tudták.

Az Egyesült Királyságból több ilyen útra is lehet jelentkezni, ha valaki úgy érzi, szeretné az utazás izgalmát még ezzel is felturbózni. A srprs.me weboldalon különböző tematikákban lehet foglalni: a bakancslistás helyek, az új úti célok és a kontrollált helyszínek mellett a napos kiruccanás kedvelőire és az ínyencekre szintén gondoltak.

De például a Lufthansa Surprise szervezésében, müncheni és frankfurti indulással is lehetőség van benevezni ilyesmire – már persze, ha valaki érez magában kalandvágyat egy ilyen rejtélyhez.

És, hogy mi a helyzet itthon? Sajnos egyelőre semmi, nincs olyan légitársaság, aki hasonlóval foglalkozna, ám a sikert látva nem zárjuk ki, hogy hamarosan valaki előrukkol a témával.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top