nlc.hu
Utazás
Ennyibe kerül a biztosítás az e-rollerekre

Ennyibe kerül a biztosítás az elektromos rollerekre júliustól

Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.

Bár július 16-tól számos mikromobilitási járműre is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötni, az elektromos rollerek biztosítási piacán egyelőre csak pár biztosító látszik versenyképesnek – közölte az MTI-vel csütörtökön az Insura.hu és a Netrisk.

A biztosításközvetítők adatai szerint

az elektromos rollerek biztosításai 10 ezer forint alatt kezdődnek, és várhatóan az átlagdíj sem haladja meg az összeget.

Budapesten a nagyobb kockázatok miatt többet kell fizetni, a szolgáltatások díjai között jelentős a szórás. A legdrágább biztosítások több százezer forintba is kerülhetnek, de ezekkel az insura.hu szerint valószínűleg csak a díjhirdetési kötelezettségüket akarták letudni egyes biztosítók. A Netrisk szerint ők a kockázatoktól is tarthatnak, hiszen elektromos rollerrel akár több millió forintos kárt lehet okozni.

A közvetítők úgy vélik, hogy a piacot néhány társaság uralhatja, a Netrisk pedig azzal számol, hogy 3-4 társaság fedheti le a belföldi piacot.

Elektromos rolleresek és gyalogosok várnak a szabad jelzésre Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy gyalogátkelõhelynél

Elektromos rolleresek és gyalogosok várnak a szabad jelzésre Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy gyalogátkelőhelynél (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség, és az Insura.hu adatai szerint mindössze 39 százalékuk fut a fővárosban vagy valamelyik megyeszékhelyen. A szerződők majdnem 80 százaléka 35 év feletti, tehát az elektromos roller nem csak a nagyvárosi fiatalok járműve.

A jogszabályok szerint a hónap második felétől kell kgfb a 25 kilogrammosnál nehezebb elektromos rollerekre, ha a tervezett sebességük meghaladja az óránkénti 14 kilométert. Óránkénti 25 kilométer felett a kisebb tömegűekre is érvényes az előírás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top