nlc.hu
Utazás
Csopak Balaton part lezárás

Lezárhatják a Balaton északi partjának egy részét

A csopaki Balaton part egy szakasza funkciót váltana.

A Balaton eddigi vízparti szabályozását felváltó új Vízparti Terv előzetes szakmai egyeztetése augusztus végéig zajlik. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) ebben a körben az önkormányzatokkal, az érintett civil- és érdekképviseleti szervekkel, illetve gazdálkodó szervezetekkel egyezkedik. Az ÉKM ennek lezárulta után korábban társadalmi egyeztetést ígért – írja a Hírbalaton.

Az Együtt Csopakért egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzés azonban már most aggódik a Bahart-kikötő területének tervezett átminősítése miatt. Jelezték, hogy az új Vízparti Terv Csopak területére vonatkozó soraiban lekerült a Bahart (Balatoni hajózási Zrt.) volt területéről a kijelölt gyalogos mólókijáró, parti sétány, valamint Zöld-közkert jelölés. Szerintük, ha ezeket a HÉSZ-ben (helyi építési szabályzatban) nem jegyzik vissza erre a területre, akkor

Lezárhatják a Balaton északi partjának egy részét

Csopak elveszítheti közérdekű funkcióit

ezen a helyszínen. Az érintett telek tulajdonosa zöld közkertként vásárolta meg az ingatlant, az adásvételi szerződésben foglalt megkötésekkel – közvetlen vízparti telek lévén azzal is, hogy a gyalogos forgalom elől nem lehet elzárni.

Lezárhatják a Balaton északi partjának egy részét

Az új Vízparti Terv tervezetében viszont ez a terület „összevont különleges terület”-ként van feltüntetve. Ez viszont nem minden körülmények között biztosítja, hogy a terület továbbra is a

„köz számára látogatható zöldterület (közkert)” maradjon

– írták a tóért aggódó civilek közösségi oldalukon. A Balaton vízparti területeinek területfelhasználási követelményeiről szóló kormányrendelet-tervezet, továbbá a 44 Balaton-parti település tópartját külön-külön bemutató Vízparti Terv itt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top