nlc.hu
Utazás
Földközi tenger vizének felmelegedése

Két év alatt két rekord: A Földközi-tenger már veszélyesen meleg

És ami még ijesztőbb: a tavalyi vízhőség rekord dőlt meg.

Minden eddiginél magasabb napi felszíni medián hőmérsékletet mérték csütörtökön 28,9 Celsius-fokkal a Földközi-tenger tavalyi rekordját megdöntve – közölte a barcelonai Tengertudományi Intézet (ICM) a Copernicus európai uniós klímafigyelő szolgálat műholdas mérései alapján.

Rekordmelegre forrósodott a Földközi-tenger vize

Az eddigi legmagasabb napi medián hőmérsékletet

tavaly július 24-én mérték 28,71 fokkal – így két egymást követő évben született új rekord. Az előző, a 2003-as, rendkívüli kánikulai nyáron, augusztus 23-án mért 28,25 fokos hőmérsékleti rekord húsz éven át tartotta magát. Az előzetes jelentés szerint augusztus 15-én az egyiptomi El-Arís sínai-félszigeti üdülővárosnál volt a legmelegebb – 31,96 fokos – a tenger.

A Földközi-tenger napi átlaghőmérsékleti rekordja is nőtt,

28,56 fokra. Tavaly augusztus 24-én még csak 28,40 fokos volt a napi átlaghőmérséklet. Justino Martinez, az ICM kutatója szerint a kiugró napi értékeknél is fenyegetőbb jel, hogy 2022 óta “abnormálisan hosszú” időszakokon át, akár rekordok megdöntése nélkül is meleg a Földközi-tenger felszínének vize, ami megnehezíti az őshonos tengeri állatok életét, és az invazív fajoknak kedvez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top