Vetőmagtól a villáig: végre kiderül, miért a nyuszi hozza a tojást!

Dóra Melinda Tünde | 2023. Április 06.
Új kerti sorozattal köszönti a tavaszt az nlc, de ne a szokásos ekkor-metszd-a-málnát típusú kerti tippekre számíts. A Vetőmagtól a villáig című naplóban Dóra Melinda Tünde hetente ad képet az önellátás gyönyörűségeiről, nehézségeiről és értelméről, a kertben és a konyhában aktuális feladatokról.

Az egyik dolog, amit fellebbentett előttem, városi lány előtt az elmúlt évek háztájizása, az, hogy mennyi mindennek van valójában értelme, amit csak szokásnak, közös rituálénak, történelmi maradéknak gondoltam. Itt van például a húsvét ünnepe, aminek lényegében minden eleme közvetlenül kapcsolódik a tavaszi újjáéledéshez, a nagy restarthoz. (A karácsony is ilyen persze, de arról majd a maga idejében.) 

Ezek a kapcsolatok, amik a rituáléinkat az étkezésen keresztül a természethez kötik, a modern ember számára szinte eltűnnek, hiszen a boltban mindig van minden, szezontól függetlenül, legfeljebb más időpontban máshonnan érkezik vagy más az ára. Engem viszont nagyon boldoggá tesz ezeknek a kapcsolódásoknak a felfedezése. Minden ilyen apró felismerésnél úgy érzem, hogy megértettem valamit, ami összehurkol felmenőimmel és egy alapvetően üres, fogyasztói társadalomba illő vásárláscentrikus dolgot megtölt tartalommal.

Sorolom fontos felismeréseim: 

Goldie (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Múlt heti szüret (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Ideje felszedni a paszternákot (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Szóval a sok émelyítően cuki szezonális dekor valójában teljesen reális! Miért is ne ölelgetné a kisnyuszi a kiscsibét a csiricsáré színű tojásokon ülve?

És ezen a ponton szó kell essen arról a kérdésről, ami a húsvét utáni hetekben sok családban fel fog merülni: mi lenne, ha mégis megtartanánk a csibét vagy a kisnyuszit, végül is van hely a kertben és a gyerek nagyon szeretné. Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez szeretnék a hozzám hasonló érdeklődő, de naiv városiak számára információt adni. 

Mire van szüksége egy cuki csibének, amiből aztán nagy tyúk vagy kakas lesz?

Több országban, például Hollandiában is tartanak beltéri háziállatként tyúkot vagy kakast. A házi tyúk (ez a faj neve) elég rugalmas jószág, nagyjából egy nagyobb papagájként lehet rá gondolni. Létezik tyúkpelenka, amelynek a segítségével szabadon grasszálhat a lakásban, de elég sűrűn kellhet cserélni, én nem vállalnám. A kertben viszont elég egy rókabiztos ketrec és ól, némi alapfelszereléssel (etető, itató, grittartó, ülőrúd, poroló a madártetvek ellen). Legalább hetente kell az ülőrudak alatt takarítani, ezt a területet én télen minden héten beszórom valamilyen alommal, ami felszívja a szagokat és a bomlás hője még melegíti is az ólt (mélyalmos tartás), ezt tavasszal kihordom a komposztra, nyáron pedig csak a puszta kerti rács van alattuk, így jól átszellőzik és takarítható.

A házi tyúk nem boldog magányosan, lehetőség szerint legalább hármat tartsunk belőlük. 17-20 hetes koruk után kezdenek tojni, a három madártól heti 15-18 tojást várhatunk. Három tyúknak elég egy tojóláda és alig egy méter esőtől és széltől elzárt ülőrúd. Heti majdnem 1 kiló takarmányt elfogyaszt minden felnőtt madár, kicsit kevesebbet, ha kapirgálhatnak a kertben. Nem tartalmaz elegendő fehérjét a búza és a kukorica keveréke számukra, ezt eleink a kapirgálás közben összeszedett rovarfehérje mellé adták, a mi elővárosi tujás-füves kertjeinkben viszont nincs annyi rovar. Városi tartásban csak teljes értékű (kilónként 3-400 forintos) tojótápot adnék.

A ludak a főnökök, de odaengedik a többieket is

A ludak a főnökök, de odaengedik a többieket is

Az egyik kiskakas

Az egyik kiskakas

Tyúkok

Tyúkok

Kiköltöztek a csibék az ólba

Kiköltöztek a csibék az ólba

A csibeudvarban az etető, a készülő automata itató és a poroló

A csibeudvarban az etető, a készülő automata itató és a poroló

Megérkeztek az elnőnevelt csibék

Megérkeztek az előnevelt csibék

Sorbanállás a tojóládáknál

Sorban állás a tojóládáknál

A pedálos etető eléggé egérbiztos

A pedálos etető eléggé egérbiztos

Kovaföldet rakok a porolójukba, tyúktetű ellen

Kovaföldet rakok a porolójukba, tyúktetű ellen

Libatojások a forgács alatt

Libatojások a forgács alatt

Persze a fürdővízből is jól lehet inni

Persze a fürdővízből is jól lehet inni

Tyúkok az automata itatónál

Tyúkok az automata itatónál

Egészen hosszan elélnek a tyúkok, nem ritka a 8 éves házi kedvenc sem, viszont az intenzív tojásrakás 1,5 év után véget ér. A házityúknál 17 különböző „jelentésű” hangot figyeltek meg az etológusok, egymás között bonyolult szociális viszonyokat ápolnak, köztük barátságokat is. Kakas nélkül is lesz természetesen tojás, de nem lesz csibe.

A tyúkész elég sokáig elér valójában, ha téged kell kicselezni, ravasz kis dögök, ha a gyengébbet kell verni, abszolút látni bennük a kíméletlen raptort. A csibék viszont szédülten tökkelütöttek: a ketrec csibebiztosítása melósabb, mint a gyerekbiztosítása. Beleesnek az itatóba, beszorulnak a kerítésbe, belemásznak az etetőbe, majd beleszorulnak, kiszaladnak az ajtón, majd nem találnak vissza és visítanak, bármit magukra tudnak borítani és ha elég picikék, még a lábuk is szét bír csúszni alattuk. Ha az ember tüsszent, frászt kapnak. A naposcsibéknek 30 fokra, infralámpára vagy műkotlósra is szükségük van. A fiatal madarak tudnak repülni, ez az ingerük azonban idővel elmúlik.

Csipikék a sárga műkotlóson (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

A fiatalokra napi többször, a felnőttekre pár naponta egyszer rá kell nézni, a takarítás sűrűsége ízlés kérdése, de ha elég gyakran vannak kiganézva, nem lesznek büdösek. Szag szempontjából a csupaszt talajnál jobb megoldás a szénben gazdag alom (faforgács, tört szalma), de akkor lapátolni kell, nem elég söpörni.

Mire van szüksége egy tündéri kisnyuszinak, amiből aztán nagy bak vagy nőstény lesz?

A kisnyuszi egész jól szobatisztává nevelhető, ha van egy külön doboza a lakásban, mert a nyúl a fészkébe piszkít. (Elég sokat, és nagyon jó trágyapellet helyett a kakijuk a veteményesben.) A lakásban szabadon engedésnek azonban megvannak a kockázatai: gyerekkoromban volt egy 5 kilós házinyulunk, aki anyámat azzal haragította magára, hogy lerágta az előszobafalról a tapétát, majd elrágta a mosógép zsinórját. (Ez a háziállat még egész lakásbarát volt például a nappali teljes padlócseréjét magával vonó habarcsládás harcsanevelési próbálkozásomhoz képest). 

Jóság (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Szóval, a nyúl rág, mert folyamatosan nő a foga, ezért folyamatosan kell neki erre rágnivalót biztosítani, különben talál magának. A legegyszerűbb megoldás erre a széna, de amúgy a fáról frissen lemetszett gallyak, pl. az almafa gallyai is alkalmasak erre. Létezik fapellet, illetve lucernapellet is, ezekből kell folyamatos ellátást biztosítani. 

A zöldek és zöldségek adásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a profi tartók szerint nem szolgálja a nyúl jó emésztését a friss anyag, minimum fonnyasztva szabad csak leveleket, füvet adni nekik, és abból is keveset. Persze nehéz elképzelni, hogy az állat, ami alapvetően természetes állapotában a mezőn legel, betör a kertbe, hogy lezabálja a káposztát, és belefúrja magát a földbe, ne lenne képes emészteni a friss zöldségeket, füveket, de könnyen lehet, hogy ehhez szüksége lenne a természetes bélflóra-forrásaihoz (pl. talaj) való hozzáférésre is. A házi nyúl mindenesetre híresen érzékeny a talajjal is terjedő kokcidiózisra (egysejtű élősködők által okozott hasmenéses betegség) és egy szúnyog által hordozott betegségre (de ez utóbbi ellen lehet oltani). Az is biztos, hogy a sárgarépát hiába szereti a nyuszi, az édessége hosszabb távon nem tesz jót a fogainak, ez inkább csemege legyen, mint az étrendjének a fontos része.

A nyusziknál készül az automata itató (csövek)

Az ételen kívül az árnyékba helyezett, esőbiztos, széltől és ragadozóktól védett ól vagy ketrec, az etető, itató és szénatartó a fontos kellék. Egy nyúl napi 1 liter vizet is megiszik, és cefetül viselik, ha melegük van, szóval a légkondiért vagy a hideg kőpadlóért nyáron extra hálásak. Ők egyedül is elvannak hosszabb távon is, sőt, akár idegesíthetik is egymást, mert meglehetősen territoriális természetük van. Legalább napi kétszer kell foglalatoskodni velük, takarítani háromnaponta elég.

Én a jelenlegi 23 tyúkom, 32 csibém, 2 libám, 1 kacsám, 2 nyulam gondozásával összesen heti 1-2 órát töltök, már jó sok tanulópénzt kifizettem és nincs kétségem, hogy fogok is még.

Ezen a héten ez volt nálunk a menü:

꧁ Hétfő ꧂

Maradék előző napról

꧁ Kedd ꧂

Avokádós-krémsajtos saláta, mikrós lazaccal és sütőtökös gnocchival

꧁ Szerda ꧂

Sült csicsókasaláta fetával, omlett

꧁ Csütörtök ꧂

Almás paszternákkrémleves turbolyával, krutonnal és pirított szalonnával, Lecsós nyúlmáj, illetve mustáros-fehérboros marhasült, rozmaringos lencse, csicsókacsipsz, leveles saláta, Sárgabaracklekváros piskótatekercs 

꧁ Péntek ꧂

 Mirelit rántott hús, krumplipüré és múlt nyári kovászos uborka

꧁ Szombat ꧂

Éttermeztünk

꧁ Vasárnap ꧂

Éttermeztünk, vacsorára házi tavaszi tekercs

Összesen 3-4 munkaóra

(A menühöz tartozó receptekből felteszek párat a Kertkaland oldalára #alaplébisztró hashtag alatt.)

Avokádós-krémsajtos saláta lazaccal és sütőtökös gnocchival

Avokádós-krémsajtos saláta lazaccal és sütőtökös gnocchival (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Tavaszi tekercs

Tavaszi tekercs (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Egy jó tükörtojás

Egy jó tükörtojás (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Április eleje a kertben

E heti feladataim:

Vetés: (1 óra)

– zsákos újkrumplik (1 ágyás)

– zöldbab (4 duplasor)

– korai kukorica (1 ágyás)

Gyarapodnak a palánták

Gyarapodnak a palánták

Turbolya legszebb pillanata

A turbolya legszebb pillanata

Tavalyi petrezselyem

Tavalyi petrezselyem

Téli porcsin

Téli porcsin

Bébiretkek

Bébiretkek

Tyúkhúr

Tyúkhúr

Hűtőöntözés a fóliában, ezt fogom a levélpermetezésre is használni

Hűtőöntözés a fóliában, ezt fogom a levélpermetezésre is használni

Talán megmenekült a barack

Talán megmenekült a barack

Kiültetés: (2 óra)

– káposzták fóliába (12 db)

– saláták fóliába (20 db)

– cékla fóliába (14 db)

– eprek (20 db)

Egyéb: ( 1 óra)

– állandó ágyások gombakomposztozása

 

Metszés: (1 óra)

– 4 szilvafa – itt fiatalító metszésre lenne szükség, virágrügy van bőven

– 1 ágyás málna

– 7 szőlő – Ebből 4 a kocsibeállónk felett nyújtózkodik, létrás sztori

A szilva egyelőre fagymentes (Fotó: Dóra Melinda Tünde)

Összesen 4 munkaóra

 (Az e heti munkákról és a kertészeti részletekről többet mesélek a Kertkaland oldalán a #kertikalendárium hashtag alatt.) 

 
Vetőmagtól a villáig 8 munkaóra – pihenünk

Vetőmagtól a villáig – A sorozat korábbi részei: 

  1. Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás kapálás nélküli kerttel és RFID-chipes tyúkokkal
  2. Vetőmagtól a villáig: íme a három dolog, amitől minden kiskert sikeres lehet
  3. Vetőmagtól a villáig: így lehet instant ebéded a varázsszekrény segítségével
  4. Vetőmagtól a villáig: itt a tavasz, dr. Kert újra rendel!
Exit mobile version