Vigyázz, kész, baba! cikkek

8 izgalmas tény a szoptatásról, amit eddig nem hallottál

Ahogyan az élet nagy dolgai, a szoptatás is megosztó. Vannak, akik bűnnek tartják, ha valaki nem így táplálja a csecsemőjét, míg mások a mellüket féltve nem teszik ezt. Utóbbiak kevesen vannak.

Már a szülés előtt minden kismamának megvan a terve arról, hogy szeretné-e szoptatni a babáját. A szoptatás kultusza hazánkban a közelmúltban éledt újjá és bár szüleink idejében is aki tehette, így táplálta a gyermekét, manapság anyák által alapított segítő hálózatok is támogatják az újdonsült szülőt mindebben. Nem lehet vitatni, hogy az anyatej olyan nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a babák fejlődéséhez, ráadásul egyes kutatások szerint hosszú pozitív távú hatásai is vannak. Hoztunk néhány érdekességet a szoptatásról, amelyek vagy az anyák, vagy a babák szempontjából izgalmasak.

8 izgalmas tény a szoptatásról, amit eddig nem hallottál
  • Elképesztően jó a csecsemők életösztöne. Tanulmányban is bizonyították, hogy a hasra tett újszülöttek képesek felkúszni az anyjuk testén a mellekig, hogy tejhez jussanak. Az internet tele van ilyen videókkal, akik nem hiszik, néhány kattintás után szájtátva nézhetik meg a saját szemükkel.
  • A legtöbb szoptató anya az első olyan jelnél, amikor úgy tűnik, hogy kevés a teje, általában megijed. Pedig sok esetben a babák növekedési ugrása okozza ezt. A lényeg ilyenkor, hogy a gyerekeket tegyék többbször mellre a mamák, a szervezet pedig néhány napon belül alkalmazkodik a megnövekedett igényhez és fokozódik a tejtermelés is.
  • A legtöbben azzal hibáznak, hogy a mellbimbónak csak a végét adják a baba szájába. Pedig a csecsemőnek az egész bimbót be kell vennie, sőt az még jobb, ha a bimbóudvarból is néhány centit a szájába vesz a kicsi. Így érvényesül legjobban a szívó hatás, ami hozzájárul a sikeres szoptatáshoz és ez a mód kevésbé fájdalmas is a mamának.
  • Nem ördögtől való a 2 mellből szoptatás. A lényeg, hogy a második mellet csak azután kapja meg a baba, ha legalább negyed órát evett az elsőből, mert így juthat hozzá azokhoz a tápanyagokhoz, amelyek a “hátsótejben” vannak.
  • Olyan emésztést segítő enzimeket is tartalmaz az anyatej, amelynek köszönhetően a lehető legjobban hasznosítható a táplálék a babák számára és olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek hatással vannak az agy fejlődésére.
  • Az USA-ban vizsgálták, hogy milyen baktérium telepek vannak az anyatejben, amelyek az anyát és a babát is védik. Találtak bizonytékokat erre, sőt arra is rájöttek, hogy összefüggés van az anyatejben található baktériumok és a babák bélrendszerében találhatóak között.
  • Nem igaz, hogy az anya szervezetére csak negatív hatással van a szoptatás. Ugyan a hormonháztartása megváltozik és több élettani hatás is jelentkezik, de valójában a szoptatásnak sok pozitív hatását is bizonyították. Az sem igaz, hogy közvetlenül a szoptatás vezet elhízáshoz vagy fogak romlásához.
  • Ugyan nincs konkrét állásfoglalás abban, hogy a szoptató anyák esetében mennyire egészséges a hajfestés és az, hogy vajon az anya szervezetén át kerül-e a baba testébe káros anyag, a szakemberek óvatosságra intenek és az elővigyázatosság jegyében azt tanácsolják, hogy a festék ne érje a fejbőrt és az ammóniamentes legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top