Vigyázz, kész, baba! cikkek

Ha a nehézségek nem oldódnak meg, időzített bombaként visszük tovább a családi hátizsákban

A babavárás és a szülés utáni első hónapok tele vannak csodás élményekkel. De arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy ezek az időszakok nagy kihívást jelentenek a szülővé váló nőknek és férfiaknak. Arra voltunk kíváncsiak, mi zajlik ilyenkor az emberek lelkében és hogyan alakulnak a kapcsolatok. Ennek tükrében interjú készült, Bertliné Palczert Melinda tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk.

A terhesség és a szülés is nagy változásokat hoz az életünkbe, az első hónapok pedig fenekestől felfordítanak mindent. Mik a tapasztalatok, hogyan zajlik ez az átalakulás a legtöbb kapcsolatban?

Egy gyermek születése a család életében számos változást kíván és eredményez. Hiszen a család rendszerként működik, ha valamely része megváltozik, a rendszer egészénél változás következik be. Egy baba érkezésével nemcsak a család bővüléséről van szó, hanem a család nő és férfi tagja ekkor válik szülővé, apává és anyává. Ezért ennek az időszaknak az egyik legfontosabb feladata az, hogy az új szerepek kialakítása úgy történjen, hogy közben a régi szerepeket is megtartsuk.

Ez a folyamat egyáltalán nem egyszerű.

Nem, nem egyszerű, és igazából nem is a baba születésével, vagy a várandóság időszakával kezdődik, hanem már a szülők gyermekkorában, hiszen erőteljes hatással vannak ránk a saját szüleinktől kapott modellek, a szülőkhöz kötődő kapcsolataink minőségei. A legfontosabb, amit a szülő ilyenkor a babájával megélhet, hogy egymásra hangolódnak, a harmonikus kapcsolatot építenek ki, hiszen ez alapozza meg a gyermek kötődését. Ehhez a csecsemőnek biztonságra, stabilitásra van szüksége. Éppen ezért is érdemes kialakítani a napi rutint, ami szintén ennek az időszaknak az egyik nagy kihívása.

Mi a helyzet a tágabb családdal?

Nem felejtkezhetünk meg a tágabb családról sem. Egyrészről rengeteg segítséget nyújthatnak a családtagok a friss szülőknek, másrészről viszont előfordulhat, hogy túlzottan tolakodóak lehetnek. Ebben az esetben is fontos az egyensúly megtalálása, a határok meghúzása az új család részéről.

Mennyire természetes az, hogy sok nő nehezen éli meg ezt az időszakot?

Teljesen természetes, hogy a nők nehezen élik meg ezt az időszakot, hiszen amellett, hogy a gyermek születése óriási öröm, ugyanakkor óriási lelki és fizikai megterhelés is. Számos különböző szituációban kell helytállniuk, illetve teljesen új helyzetekhez alkalmazkodniuk, és mindezt úgy, hogy ne felejtkezzenek el a saját igényeikről.

Családdá válni – pszichológus interjú az első hónapok nehézségeiről

Ezt hogyan kell csinálni?

Ahogy már az előbb is utaltam rá, a legfontosabb dolog, hogy egy nő az anyaszerepét úgy alakítsa ki, hogy közben ne veszítse el az addigi szerepeit. Bár az anyaság dominanciája vitathatatlan, mégsem mehetünk el a házastársi szerep fontossága mellett. Az intimitás megőrzése, a párok őszinte kapcsolatának fenntartása talán az egyik legnehezebb feladat elé állítja a feleket.

Mik nehezítik még a nők életét?

Az anya számos testi és hormonális változáson megy keresztül. A szülési élmény feldolgozásán túl el kell fogadnia saját testét, meg kell küzdenie az esetleges szoptatási nehézségekkel. Láthatjuk, hogy ezek a tényezők már önmagukban is megterhelőek, de sajnos tovább hatványozódhatnak abban az esetben, ha folyamatos kialvatlanság vagy a baba körüli nehézségek társulnak hozzájuk. Ezért is nagyon fontos, hogy az anya megtalálja saját stílusát, hiszen csak magabiztosan és hitelesen tud a gyermeke és önmaga támaszává válni.

És az elvárások?

Sajnos a környezetből jövő elvárások nem mindig segítik az anyát ebben a folyamatban. A média, és olykor a közvetlen családtagok, ismerősök ellentmondó tanácsai csak fokozzák az anya bizonytalanságát, és szorongását, ez pedig sok esetben öngerjesztő folyamatot indíthat el, vagy rosszabb esetben depressziós tüneteket indukálhat.

A férfiak számára sem könnyű ez az időszak. Esetükben mit hordoznak ezek a változások?

A férfiak számára is nagyon fontos az apaszerep kialakítása. Náluk azonban talán ez lassabb, nehezebb folyamat, hiszen a várandósság 40 hetét csak közvetve élik meg. Ezért is nagyon fontos, hogy már abban az időszakban minél több élménybe, várandósággal kapcsolatos eseménybe vonjuk be őket. Természetesen az ő szereptanulásukat is nagyban befolyásolják a szülői minták, és a szülőkhöz fűződő kapcsolataik minősége. Sajnos a társadalmi hatások, a válások nagy száma miatt gyakran nehezíti ezt a folyamatot, hogy nincs apaminta, hiszen nagyon sok fiú nő fel egyszülős családokban. Ilyen esetekben elengedhetetlen, hogy segítsük az apát.

Az intimitást is sok férfi hiányolja ekkor.

Igen, a másik leggyakrabban előforduló nehézséget az okozza, hogy a férfi a baba-mama kapcsolatból kirekesztve érzi magát, úgy érzi, hogy a perifériára került a családban. Ehhez társul még a házastársak közötti intimitás sérülése. Az édesanya intimitásigénye sok esetben kimerül a babával való kontaktusban, illetve a napi teendők megsokszorozódásából adódó fáradtság sem segíti a párok egymáshoz való visszatalálását. Ez a konfliktus gyakran válik a későbbi problémák gyökerévé, ezért ennek megelőzése, vagy adott esetben orvoslása elengedhetetlen jelentőségű, hiszen csak a harmonikus párkapcsolat lehet alapja a stabil családnak, a sikeres gyermeknevelésnek.

Családdá válni – pszichológus interjú az első hónapok nehézségeiről

Az első hónapok nehézségei segítik a családdá válást, vagy épp nehezítik?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Egyrészt, ahogy az előbbiekben megfogalmaztuk, egy gyermek születése amellett, hogy nagy öröm, a család minden tagjára óriási terheket és feladatokat ró. Az ezekkel való szembenézést és megküzdést számos tényező befolyásolja. Vissza kell nyúlni a származási családhoz, a nő és a férfi párkapcsolatához, a gyermekhez és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó attitűdökhöz, a várandósság eseményeinek megéléséhez és a szülésélményhez is. Amennyiben a családtagoknak sikerül a nehézségekkel megküzdeni, a folyamat alatt új megoldási módokat sajátítanak el, bővülnek a konfliktuskezelő stratégiáik, amelyeket újabb családi életciklus-váltás esetén kamatoztatni tudnak. A változás mindig lehetőséget hordoz magában, az esetek többségében rajtunk múlik, hogyan tudunk élni ezzel a lehetőséggel.

Akiknek gondjaik vannak ilyenkor, mihez kezdjenek?

Elsősorban a megelőzésre hívnám fel a figyelmet, hiszen mindig könnyebb egy problémát megelőzni, mint utólag kétségbeesetten keresni a megoldást. Ideális esetben egy gyermek stabil párkapcsolatba érkezik, ahol a pár mindkét tagjában megfogalmazódik a gyermek iránti vágy. Azonban még ennek ellenére is akadnak problémák. Ezt kiküszöbölvén jó, ha együtt készülünk a gyermekvállalásra. Jó, ha párok a várandóság alatt együtt vesznek részt a terhesség eseményeiben, illetve igyekeznek a megváltozott körülmények ellenére a párkapcsolat intimitását fenntartani. A baba érkezésével rengeteg türelemre és a másik megerősítésére is szükség van. Jó, ha a közvetlen környezet támogató, adott esetben tehermentesítő, hiszen ez nagyban segíti az anya saját igényeinek megélését, illetve a házastársi szerepek megtartását.

Van külső segítség is?

Amennyiben úgy érezzük, hogy a problémák túlmutatnak azon, hogy önerőből meg tudnánk oldani, ne féljünk, és legfőbbképpen ne szégyelljünk külső segítséget kérni. Számos szakember, pszichológus, családterapeuta, különböző szervezetek munkatársai is tudnak szakmai segítséget nyújtani. Sokszor elegendő néhány alkalom a problémák tisztázásához, a konfliktusok megoldásához. Ha viszont a nehézségek nem oldódnak meg, időzített bombaként visszük tovább magunkkal a családi hátizsákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top