Szalonnás-parmezános kenyérgombóc
Hozzávalók 4 személyre:
- liszt
- 8-10 levél zsálya
- 20 dkg száraz kenyér
- 10 dkg parmezán
- olívaolaj
- tej
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- só
- 25 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítés
Áztassuk be a tejbe a száraz kenyeret, ha megpuhult, facsarjuk alaposan ki. Adjunk hozzá egy egész tojást és annyi lisztet, hogy formázható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük frissen reszelt parmezánnal. Formázzunk diónyi gombócokat a tésztából, majd főzzük ki őket lobogó sós vízben. Akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére.
A szalonnát vágjuk egész apró kockákra, kis olívaolajon kezdjük el pirítani. Ha már majdnem kész, az utolsó 1-2 percre adjuk hozzá a zsályaleveleket és a felaprított fokhagymát. A kifőtt és lecsepegtetett gombócokat szedjük a szalonnára, 1-2 percig pirítsuk őket együtt. Reszelt parmezánnal tálaljuk!