Gyakran válunk a szokásaink rabjává, amit aztán az unalomig ismételünk, mert lusták vagyunk kitalálni valami újat. Nincs ez másként a konyhában sem, ahol, ha fűszerről van szó, akkor az első gondolatunk a só-bors-vegeta, ha köretről, akkor krumpli és rizs, ha meg zöldségről, akkor jöjjön a párolt vegyes, és hát ha vasárnap, akkor természetesen rántott hús. A hozzávalókat sokszor robotszerűen kapjuk le a polcról, és ugyan villámgyorsan összedobunk belőlük egy ebédet, csakhogy az már az egész család könyökén jön ki.
Érdemes ezért néha kipróbálni új ízeket és bevetni ritkán használt alapanyagokat, mert a klasszikusok is jobban esnek majd, ha újra azok kerülnek az asztalra. Ezért most összeállítottunk egy olyan fogást, ami egyszerűen elkészül, nem kellenek hozzá méregdrága alapanyagok, mégis más, mint a husi–krumpli.
Fűszeres csirkemell puliszkával és kelbimbóval
A puliszka nem más, mint egy filléres, kukoricadarából készült étel, amit lehet magában vagy köretként, édesen vagy sósan, főve vagy épp sülve is fogyasztani, és nagyon is érdemes felvenni az otthoni étlapra a krumpli-tészta-rizs mellé. Trendi körökben divat olaszosan polentának nevezni, de azért tudjuk róla, hogy a népmesék híres ételéről, a puliszkáról van szó.
Hozzávalók
A puliszkához:
- 20 dkg kukoricadara
- 1 liter víz
- 3 dkg vaj
- fél tk. só
- 5 dkg reszelt parmezán
A csirkemellhez
- 50 dkg csirkemell
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk. rozmaring
- 1 kk. chili pehely
- 2 tk. méz
- 1 lime reszelt héja
- fél lime leve
- frissen őrölt só és fekete bors
A párolt kelbimbóhoz
- 50 dkg kelbimbó
- 5 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés
- A fogások elkészítése egyszerű, azonban a puliszkát (polentát) és a csirkemellet is állni kell hagyni 1-2 órát, így ezeket érdemes reggel előkészíteni, hogy ebédidőben már 20 perc alatt elkészüljön az ínycsiklandó étel.
- A puliszkával kezdjük. A vizet egy lábasban melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a vajat és a sót. Amikor felforrt, folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát. 5 percig főzzük, mialatt folyamatosan kevergetjük, amíg sűrű, de még enyhén folyós masszát kapunk, amibe belekeverjük a reszelt parmezánt. Ekkor egy tapadásmentes gyümölcskenyér formába, vagy folpackkal kibélelt kisebb tepsibe öntjük a masszát és elegyengetjük a tetejét. 1-2 órát hűvös helyen állni hagyjuk, ezalatt megszilárdul és vágatóvá válik.
- Ekkor jöhet a csirkemell, amit megmosunk és nagyobb csíkokra vágunk. Egy edénybe páclevet készítünk: 1 dl olívaolajhoz hozzáadunk 1 kk. rozmaringot (a legjobb a friss, apróra vágott, de ha épp nincs megteszi a szárított is), 1 kk. chilipelyhet, 2 tk. mézet, belereszeljük egy lime héját és belefacsarjuk a lime felének a levét. Frissen őrölt sót és fekete borsot darálunk még a páclébe, majd alaposan megforgatjuk benne a csirkemell csíkokat és egy-két órán át állni hagyjuk a páclében.
- Mikor eltelt az egy-két óra, elővesszük a kelbimbókat, megmossuk és megtisztítjuk (vagy fagyasztottat használunk). Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beledobjuk a kelbimbókat, pár percig kevergetjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és kevés sót, majd felöntjük őket a vízzel és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
- Amíg a kelbimbók puhulnak, a puliszkát fejjel lefelé fordítva kiborítjuk a tepsiből, és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felhevítünk egy serpenyőt és mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk.
- Ezután a csirkemelleket tesszük a forró serpenyőbe és azokat is pár perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább vágjuk szét a szeleteket, nehogy rózsaszín maradjon a közepe.
- A kelbimbó ezalatt meg is puhult, levesszük róla a fedőt és még pár percig pirítjuk, mielőtt tálalnánk a pikánsan fűszeres csirkemellel és az aranyra sült puliszkaszeletekkel.