Gasztro

A közel-keleti konyhák olvasztótégelye – Az 5+1 legfinomabb dubai étel

Dubajba tervezel utazni, vagy csak kíváncsi vagy, milyen gasztronómiával dicsekedhet az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa? Az iráni, a libanoni és az arab ételek kombinációjából álló dubaji konyha zamatos és fűszeres ízei mind a húsevők, mind a vegák számára tartogatnak ínycsiklandozó fogásokat, sőt még az édesszájúak is megtalálják a számításukat. Vigyázat, „gyomorkorgató” kontent következik, ami a Dubaji Food Festivalig vezet.

Bár a dubaji konyha változatossága a társadalom kozmopolita jellegét tükrözi, így szép számban megtalálhatóak a távol-keleti vagy a mediterrán konyha ízei is, mégis ha Közel-Kelet Párizsában járunk, érdemes megkóstolnunk az egzotikus, helyi ételeket, elmerülve a bazárok forgatagában, de akár luxusélmények között is vacsorázhatunk a dubaji Marina negyed éttermeiben. Sertésimádóknak jó hír, Dubajban a disznóhús értékesítése és fogyasztása legális, igaz, csak nem muzulmánoknak árusítható, kijelölt területeken kapható a boltokban, ahogy az alkoholos italok is, melyek megvásárlásához engedély kell. Semmi aggodalom, a négy- és ötcsillagos hotelek bárjaiban és éttermeiben simán ihatunk pár pohárral, de ha szeretnéd a helyi szokásokat követni, inkább próbáld ki a labant, ami egy hűvös, joghurt alapú ital (hasonlóan az indiai lassihoz), vagy az „mocktail”-t, ami egy licsiből, gyümölcsökből, mentából és lime-ból álló üdítő. A bódító hatás elmarad, cserébe jobban illesz majd az utcaképbe.

Dubaji szakács tálal

A tradicionális ízeket keresd

Dubajban hihetetlen széles a választék – ehetsz friss tengeri herkentyűket, bárányt és csirkét akár az éttermekben, akár az utcán, egyedül a csapvizet érdemes kerülnöd. A városban több mint 200 különböző nemzetiség él, de ha klasszikus arab ízekre vágysz, ezeket az ételeket próbáld ki:

Manousheh – Dubai pizzája

A Manousheh helyi pizza, különösen pikáns választás ízlelőbimbóink számára. Ez az egyébként libaboni eredetű pizza valójában lapos kenyér, melyet egzotikus öntettel, például sós akkawi sajttal, gyógynövényekkel és olívaolajjal fogyasztanak, de előfordul, hogy édesen készítik el málnával, tört pisztáciával vagy isteni halvával. Utcai árusoknál street foodként kapni, és furcsaság, de elsősorban reggeliként fogyasztják. Ügyeljünk arra, hogy darált bárányhússal kérjük. A tetejére kerülhet tojás is – persze nem az édes változatában. Mindenképp próbáld ki a Dubaj belvárosában lévő Man’oushe Street nevű éttermet, ahol más finom „gyorsételek” közül is válogathatsz.

Iráni sangak – A legnépszerűbb étel

Kenyérimádóknak a legjobb választás az iráni sangak, amely egy teljes kiőrlésű kovászos kenyér téglalap alakúra felszelve és tálalva. A kenyér készül gluténmentes verzióban is. A sangak perzsa nyelven kis követ jelent, a kenyeret forró kövön sütik meg. Már a 11. században is ezt ette a perzsa hadsereg. Magában, illetve szezámmaggal vagy mákkal megszórva is fogyasztják. Persze a tetejére bármit pakolhatunk, például friss bazsalikomot vagy bolgár fetát. A sangakot szinte mindenhol kapni, de az ételkritikusok az Abshart ajánlják.

Chelo kebab – A mennyei íz

Aromás, sáfrányos illatú basmati rizs az iráni kebab számtalan variációjával tálalva. A chelo eredetileg Irán nemzeti étele, általában bazsalikommal, hagymával, grillezett paradicsommal tálalják. Hozzá kísérőnek tradicionális iráni, joghurt alapú italt adnak. A régi bazári tradícióban először a rizst és a köretet szolgálták fel, majd ehhez jött a kebab nyársra tűzve. A nyársat közvetlenül a rizsre rakták, úgy húzták le róla a húst. A legjobb chelo kebabot a Pars Irani  és a Farsi éttermekben kóstolhatod meg.

Al harees – A hagyomány íze

Tradicionális arab étel búzából, csirkehúsból és egy csipet sóból, melyet általában Ramadan idején vagy lakodalmak alkalmával fogyasztanak előszeretettel. Az őrölt búzát egy csipet sóval felfőzik, ehhez adják a húst. Az elegyet aztán néhány órán át főzik, míg a hús teljesen fel nem oldódik a búzában. A keveréket egy agyagedénybe öntik, majd egy agyagkemencébe helyezik, és pár óráig sütik. Az így kapott ételt helyi ghee-vel, vagyis tisztított vajjal fogyasztják. A foodieadvice szerint az Al Barza és az Al Fanar éttermekben kóstolhatjuk Dubaj legfinomabb al harees-ét.

Tabbouleh – a vega választás

Finom saláta bulgurból, paradicsomból, zöldhagymából, uborkából, friss mentával, petrezselyemmel és citromlével meghintve. A tabbouleh eredetileg Szíria és Libanon hegységei közül származik, ma már az egész világon népszerű előétel, arabul meze. Az egészségtudatos turisták kedvenc frissítő étele, szinte nincs olyan hely Dubajban, ahol ne lehetne kapni, mi mégis a róla elnevezett Tabboleh szír éttermet ajánljuk Dubai Media Cityben.

+1 édesség: luqaimat – egy nem elég belőle

Azt mondják, a harmadik világháborút az fogja kirobbantani, hogy egyik ország sem tud majd megegyezni arról, hova valósi a luqaimat, törökül lokma. A ramadán hónap legnépszerűbb desszertje, mely vajból, tejből, cukorból, lisztből, sáfrányból, kardamomból készül, és apró gombócokat sütnek ki belőle. Minél többet eszel ebből a fánkra emlékeztető ételből, annál jobban bele fogsz szeretni. Akárkit megkérdezhetsz Dubajban, melyik a legfinomabb desszert, biztos azt fogja válaszolni, a luqaimat! És hogy hol edd ezt a kívül ropogós, belül puha és omlós eledelt? Mindenképp látogass el a Talabatba, ahol más isteni arab desszerteket és reggeliket is kipróbálhatsz!

875992052

Dubaj az otthonodban: Falafel uborkaszósszal 20 perc alatt

Hozzávalók a szószhoz:
– egy pohár joghurtfél kígyóuborka
– friss kapor
– só és bor
– egy ek. majonéz (opcionális)

Hozzávalók a falafelhez:

– egy doboz csicseriborsó-konzerv
– egy fej vöröshagyma
– friss petrezselyem
– két gerezd fokhagyma finomra vágva
– egy tojás
– két tk. őrölt római kömény
– egy csipet koriander, cayenne bors
– só és bors
– egy tk. citromlé, sütőpor, olívaolaj
– 120 gramm kenyérmorzsa
– pita
– paradicsom (opcionális)

Elkészítés:

A szószhoz kis tálban keverjük össze a joghurtot, az uborkát, a kaprot, a sót, a borsot és a majonézt, majd harminc percig pihentessük. A falafelhez egy nagy tálban pépesítsük meg a csicseriborsót, turmixban dolgozzuk el a hagymával, petrezselyemmel, fokhagymával is. Keverjük hozzá az apróra vágott kaprot. Egy kis tálban keverjük össze a tojást, a köményt, a koriandert, a cayenne-t, a citromlevet és a sütőport, majd olívaolajjal együtt adjuk hozzá a csicseriborsókrémünkhöz. Lassan szórjuk bele a kenyérmorzsát, míg a masszánk elég tapadós nem lesz. Ezután formáljuk nyolc golyót, melegítsünk meg egy kis olajat a serpenyőben közepes-magas hőmérsékleten, és süssük arany barnára a golyókat. Két falafelt tegyünk egy pitába, és töltsük meg apróra vágott paradicsommal és uborkaszósszal.

A közel-keleti konyhák olvasztótégelye – Az 5+1 legfinomabb dubai ételHetekig tartó ízorgia Dubajban

A Dubai Food Festival (DFF) hetedik alkalommal tér vissza a kulináris naptárával, melyben több mint 200 étterem és 15 esemény kapott helyet. A kedvencek, mint az Etisalat tengerparti kantin, a „Rejtett ékkövek”, és a Dubaji étteremhét szintén visszatérnek a fesztivál részeként, hogy Dubaj legizgalmasabb gasztronómiai kínálatát vonultathassák fel. A fesztivál ideje alatt a falatozók a városban autentikus ételeket kóstolhatnak meg, elrejtve a város nyüzsgő utcáin, és kipróbálhatják Dubaj legújabb ételkoncepcióit a mesterkurzusok, a séf ajánlatai és az egyedi étkezési élmények mellett. A fesztivál zászlóshajós eseménye, az Etisalat tengerparti kantin, visszatér a Jumeirah Beach-re, a Sunset Mall mögött, hogy bemutassa Dubaj legjobb ételkoncepcióit. A Dubaji étteremhéten Dubaj 35 legkeresettebb étterme fog össze 10 napra, hogy a vendégeiknek gondosan összeállított kétfogásos ebéd- vagy háromfogásos vacsoramenüt szolgálhassanak fel. Az élményekkel teli étkezési koncepciók ellepik a város létesítményeit – beleértve az organikus kóstolótúrát és farmvacsorát az Emirates biofarmon, ahol a látogatók megízlelhetik a mező zamatait, miközben megismerkedhetnek az organikus és a fenntartható gazdálkodással. A Sejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum kulturális központ szintén készül egy vacsorával a csillagok alatt a bámulatos Al Fahidi negyedben, Dubaj régebbi részében, egy ízletes menüvel, az autentikus Emirátusok-beli ételek válogatásával.

A Corwd Beach Canteen

A Corwd Beach Canteen

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top