nlc.hu
Gasztro

TOP 10 étterem Dubajban

TOP 10 étterem Dubajban: a megfizethető street foodostól a Michelin csillagos séf étterméig

A szendvicsezőn és a tengerparti tavernán át a rooftop bárig és a Michelin csillagos fine dining éttereming sokféle helyet bemutatunk, és elmerengünk azon, hogy Dubajban tulajdonképpen minden világhírű nemzeti konyha képviseli magát.

Panorámakör

Kezdjük a Cé La Vivel, aminek ablakaiból látszik Dubaj káprázatos sziluettje, benne a Burdzs Kalifával, sőt: az étterem egy olyan épület felső részén helyezkedik el, ami máshonnan nézve a sziluett része, tehát a belvárosban vagyunk. A Cé La Vi tradicionális ázsiai konyhát visz modern köntösben, de ha csak egy italra ülnél be, foglalj helyet a tetőre a drink bárba, ülj le a medence mellett, igyál egy koktélt, és ha ki akarod próbálni a vízipipát, kérd ki nyugodtan. Mondanunk sem kell: legjobban azzal jársz, ha délután a drink bárban pihensz, vacsorára pedig asztalt foglalsz. A Cé La Vi weboldalára kattintva ezt könnyedén megteheted. 

Lépjünk ki a belvárosból, és folytassuk a sort a Koko Bay-jel. Az étteremre könnyedén rá lehet sütni, hogy a Távol-Kelet esszenciája mind a kialakítást, mind a menüt figyelembe véve, de egy cseppnyi Európát is csempésztek az ízekbe és az enteriőrbe. Reggelit, illetve ebédet és vacsorát is felszolgálnak, az étlapon pedig roppant könnyű eligazodni, mivel gazdagon ellátták képekkel. Megmutatjuk pár fotón, hogyan is néz a dubaji tengerpart egyik legszebb étterme: 

Megnézem
Összes kép (4)

Maradunk a parton, pontosabban a Fish Dubai-ban, ami, miként az már a nevéből is látszik, halas étterem, és az Égei-tenger szigetein lévő tavernákat, illetve a török éttermek világát idézi, sőt: a konyha is a görög-török ízekre hangolt, miként a berendezés is. A Mina Seyahi Beachen lévő étterem teraszáról fantasztikus kilátás van a tengerre és a városra. 

Megnézem
Összes kép (5)

Michelin-csillagos séfek vonzásában

Akira Back 47 éves koreai séf, aki 15 éves koráig baseballozott, majd 7 éven keresztül profi snowboardos volt, és végül szakács lett. Jelen pillanatban 15 éttermet üzemeltet a világban, melyek közül 2017-ben a szöuli egység Michelin csillagot kapott. Az Akira Back Dubai a távol-keleti konyhát veszi alapul, szűkebben véve: a japán konyhát csavarja meg koreai ízekkel. Szusi, sült hal, kimcsi, mindez könnyed és elegáns környezetben a W Dubai The Palm épületében olyan magasan, hogy panorámában sem lesz hiány. 

Megnézem
Összes kép (5)

Ha figyeled a Michelin kalauzt, Jason Atherton neve ismerősen csenghet, de ha mégsem: 2011-ben Pollen Street Social nevű londoni étterme csillagot kapott. A Marina Social Dubai-ra maga Atherton mondja, hogy egy darabka London Dubai szívében. Az étlap a mediterrán és a brit konyha mixe olyan fix fogásokkal, mint a Wellington marha. Mivel a tengerparton vagyunk, rengeteg halétel szerepel az étlapon, de lehet rendelni wagyu marhából vágott tatár bifszteket is. Az édesszájúak is elmerülhetnek a desszertekben, a fehér csokoládés sajttorta állandó és híres desszertje az étteremnek, pont mint a fekete csoki sorbet tengeri sóval.

Az étteremnek van egy látványkonyhája pulttal, ahol a vendégek elbeszélgethetnek a séffel, miközben elkészítenek egy-egy fogást. 

Megnézem
Összes kép (5)

Helyi íz

Amiért érdemes elmenni az Al Fahidi, vagyis a történelmi városnegyedbe, egyenesen az Arabian Tea House-ba (régi nevén: Basta Art Café). A hely külleme, berendezése a múltba repít, étlapján olyan tradicionális ételek szerepelnek, mint a humusz, a sambosa, a falafel vagy labneh, de vannak wrapok, szendvicsek, saláták, és külön étlap a gyerekeknek. Érdemes egy kóstoló tállal kezdeni: 

Megnézem
Összes kép (4)

Street food

Például az Al Mallahban. Az Al Mallah libanoni étterem, és idén ünnepli a 42-edik születésnapját. Juice bárként indult, ma öt éttermük van. Leghíresebb étele a csirkés szendvics (vastag, fűszeres, csípős ízei elsőre soknak tűnhetnek, de a második harapásnál már elragadó), de ezen túl vannak tipikus helyi ételeik, mint például a már fentebb is megénekelt hummusz, és nagy kedvenc a vásárlóknál a fél grill csirke fokhagymaszósszal. Rendelni is lehet tőlük, kiszállítanak. 

Megnézem
Összes kép (5)

Ha street foodra vágysz, az Al Ustad is tökéletes választás. A hely kebabja Dubaj-szerte híres, az étlapon jelen pillanatban kilenc fajta szerepel. A hely egyszerű, nincs semmi faxni, extra tálalás, egyszerűen csak jó ételek és családias hangulat. Az Al Ustadban biztosan nem fogsz feszengeni, ha nem a megfelelő, helyhez illő ruhádat vetted fel, itt a hangsúly nem a küllemen, hanem az ízeken van. Abban pedig verhetetlenek. Nem véletlen, hogy a passzentos galériánk is másfajta, mint a fentebbiek. 

Megnézem
Összes kép (4)

Kávé. Csavarral. 

Specialty kávézó nélkül már nem nagyváros egy nagyváros, és nyilván nem a kávéjáról amúgy is híres arab világ legfontosabb turisztikai célpontja lesz az, ahol nincs egy árva specialty kávézó. Ott van például Nightjar Coffe, ami nem csak kávét ad el az espressótól aflat white-ig, hanem magának is pörköli a kávébabot, amit természetesen kóstolás után szép kis csomagokban meg is vehetsz. Kézműves, kisüzemi, fair trade – minden divatos, és egyben a minőséget lefedő jelzővel címkézhetjük a helyet, ahol egyébként csudás szendvicseket és salátákat is készítenek, sőt néha napján rántott húst is. Mint az a következő galériában látható. 

Megnézem
Összes kép (3)

Hírneves specialty kávézó Dubajnak még a Sketch Art Café a Mattar bin Lahej Galériában. A kávézóban jó pár kezdő kortárs művész alkotása helyet kap, de nem csak ezért szerepel az Art, azaz a művészet a kávézó nevében. Bármikor kérhetsz egy papírt és rajzolóeszközt, és ha megtetszik a személyzetnek, amit rajzoltál, a végén még téged is kiállítanak, sőt: buzdítanak, hogy még a papír kávéspoharadat is színezd, díszítsd. Gyerekekkel különösen jó délutáni program. És természetesen a kávéjuk is finom. A gyerek pedig rengeteg limonádé, hűsítő közül választhat. 

Megnézem
Összes kép (4)

(Kiemelt kép: Unsplash / Tetiana Sheverava)

Az evésen túl: 

TOP 10 étterem Dubajban: a megfizethető street foodostól a Michelin csillagos séf étterméig

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top