nlc.hu
Gasztro

Megkóstoltuk a világ legjobb sajtburgerét

Megkóstoltuk a világ legjobb sajtburgerét

A rossz hír az, hogy egészen Dubajig kell utazni érte.
Megkóstoltuk a világ legjobb sajtburgerét!

Mielőtt elmondanám, mitől lesz ez a klasszikus (oké, legyen: dögunalmas) húspogácsás-bucis-sajtos történet olyasmi, amiért tényleg bárkinek megérné elzarándokolni akár a világ közepére is, tartozom egy vallomással. Nem vagyok gourmand. Igazából sosem voltam, és megkockáztatom, sose leszek. Az, hogy ma már tudom értékelni a közös étkezéseket, és (f)elismerem, ha valami igazán ízletes kerül a tányéromra, komoly előrelépés. Pláne annak fényében, hogy úgy tíz éve még ott tartottam, hogy ha megoldható lenne, hogy intravénásan (vagy igazából bárhogy) belőjék nekem az egészséges működésemhez szükséges kalóriát, én benne lennék.

Erre tessék. Most itt ülök, és épp ódát készülök írni a világ egyik legkommerszebb ételéhez, a sajtburgerhez – akkora élmény volt ez Dubajban. Mentségemre szóljon, hogy az Orfali Bros sajtburgere egész konkrétan nem e világi. Egy teljesen másik liga. És nem azért, mert egy Michelin-csillagos étteremben készül wagyu-marhából, vagy, mert a bucija – ami természetesen házi készítésű – olyan könnyű, hogy ha nem vigyázunk, egy kóbor sivatagi fuvallat is simán felkapja a kezünkből. Nem. Az Orfali Bros sajtburgerének valódi titkát nem annyira a tökéletes alapanyagokban, mint a megalkotóiban kell keresni. A három Orfali testvérben, akik most is pontosan olyan várakozással teli, csillogó szemmel lesik a vendégek reakcióit, mint annak idején édesanyjukét, mikor legelső saját ételeiket kóstoltatták meg vele.

Aleppóból a világ tetejére

A szíriai Aleppóban született testvérek, Mohamad, Wassim és Omar számára már egészen korán nyilvánvalóvá vált, hogy ők hárman kicsit mások, mint a többi gyerek: az étel nyelvén beszéltek, és beszélnek a mai napig is. Míg Wassim és Omar felnőve a vajas tészták világába merült nyakig, a kísérletezőbb kedvű Mohamad más irányba indult. Ő néhány évvel ezelőttig azért járta a világot, hogy a lehető legtöbb tudást szívja magába a különböző országok gasztronómiájából.

A három testvér (és velük együtt a megszerzett hatalmas tudás) végül Dubajban találkozott újra. Úgy gondolták, a multikulturális csomópont tökéletes otthona lesz majd az általuk megálmodott exkluzív étteremnek is, aminek menüjében hagyományos szír ételeket gondolnak újra nulláról. „Kezdettől fogva olyan étteremben gondolkodtunk, ahol a hangsúly az alapanyagokon, a textúrákon és az ízeken van, mégse megy el fine dining irányba” – magyarázza Mohamad, aki nem szerette volna, ha leendő vendégeiknek fehér asztalok mellett kell feszengeniük. „Azt szerettük volna, ha az ittlétük alatt ugyanazt érzik, amit mi; hogy az étel öröm és szórakozás is” – teszi hozzá.

„Ha már csináljuk, csináljuk jól”

 Az Orfali Bros Bistronomia első menüjében mindezek ellenére nagyítóval sem találnánk a sajtburgert. És ez egyáltalán nem véletlen. Mohamad sokáig ellenállt, hogy – az egyébként Dubajban is nagyon népszerű – gyorskaját feltegye a családias hangulatú éttermük étlapjára. Végül a testvérei – no meg a világjárvány – térítették jobb belátásra. „Amikor a járvány után újranyitottunk, látványosan fogyni kezdtek a vendégek. Mikor kiderült, hogy ennek legfőbb oka, hogy az emberek hiányolják a burgert az étlapról, beadtam a derekam. Nem volt választásom, de volt egy feltételem” – meséli Mohamad ma már nevetve, majd hozzáteszi: azt kérte testvéreitől, hogy ha már csinálniuk kell, csinálják meg a világ legjobb sajtburgerét.

És – ahogy az a mesékben is lenni szokott – így is lett. Míg a testvérei egy különleges élesztési eljárással megalkották a pillekönnyű bucit, Mohamad kikísérletezte a tökéletes összetételű wagyu-húspogácsát, és ezzel egyidőben az étel igazi lelkét, a titokzatos OB (Orfali Bros) szószt. „Végül odajutott a dolog, hogy ma már mi csináljuk Dubaj, de egyes vélemények szerint az egész világ legjobb sajtburgerét. Az étterembe pedig – a barátaink legnagyobb bánatára – két hétre előre kell asztalt foglalni” – mondja Mohamad, és bár széttárja a karját, biztosak vagyunk benne, hogy nem bánja, hogy így alakult.

Az Orfali Bros Bistronomiát 2022-ben Michelin-csillaggal is jutalmazták, nem mellesleg bekerült Közel-Kelet és Észak-Afrika 50 legjobb étterme közé.  

 Dubajban nem csak a sajtburger isteni

Azok, akik különleges gasztroélményekre vadásznak, a legjobb helyen járnak Dubajban. Vegyük mindjárt a világ legnagyobb mesterséges szigetét, a Pálma-szigetet és az ezen épült, mostanra túlzás nélkül ikonikus luxusszállodát, az Atlantist. Ebben, a szerény 1500 szoba és a beépített gigantikus akvárium mellett 17 különböző étterem várja minden este a gasztrokalandorokat a világ szinte összes konyháját bemutatva. Az éttermek közül a legújabb a 2022-ben nyílt En Fuego, ahol a latin-amerikai konyha rajongóit várják igen-igen nagy szeretettel: mennyezeten függő sportautóval, életnagyságú festett bikákkal, latin táncosokkal, malomkerék nagyságú tálakkal és gigantikus adagokkal.

Nem fog csalódni az sem, akinek történetesen az európai konyha a szíve csücske. Dubaj egyik legrégebbi, mára viszont tökéletesen felújított szállodájában, a Jumeirah Beach Hotelben (annak is a legtetején, tökéletes rálátással a Burzs el Arabra) egy csendes, francia étterem, a Bastion, csak a lehetőségre vár, hogy lenyűgözze a betérő vendégeket. A klasszikus, nyílt tüzű konyharészről varázslatos tengeri ételek, hal- és húsfogások sorjáznak elő, és olyan desszertek (mint például a csokiszuflé vaníliafagyival), ami, ha ember lenne és szingli, gondolkodás nélkül hozzámennék feleségül.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top