Bár kicsit enyhébb az idő, nagy, nehéz fogásokra most sem érdemes vállalkozni. A pörkölt és gulyásleves majd jöhet ősszel, most készítsünk inkább könnyed, zöldséges fogásokat.
Rántotta sonkában
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 10 tojás
- a forma kikenéshez vaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 szál újhagyma
- 25 dkg reszelt sajt
- 12 szelet sonka
Elkészítés
A muffinformát vajazzuk ki, majd fektessük bele a sonkát úgy, mintha muffinpapír lenne, aztán a sajtot tegyük bele. A tojásokat üssük fel, sózzuk, borsozzuk, és öntsük bele a sonkával kibélelt formába, szórjuk meg a hagymával, és 180 fokos sütőben süssük 10 percen át.
Muszaka, vagyis a görögök rakott padlizsánja
Hozzávalók:
- 1 ek. liszt
- 50 dkg padlizsán
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 2 marék friss zöldfűszer keverék
- ízlés szerint (morzsolt) feta
- 3 dl (a tetejére) natúr joghurt
- kis csipet fahéj
- 3 nagy löket olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 vöröshagyma
- 2 tojás
- ízesítéshez só
- 70 dkg (az igazi a bárány, de a kevert hús is megteszi) darált hús
Elkészítés
A padlizsánt vékonyra szeleteljük, szűrőbe rakjuk, és megsózzuk. Adunk neki ½ óra szundit. Ezalatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát az olajon. Ha ez kész, mehet rá a husi. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban a húst folyamatosan nyomkodjuk villával, így nem sül össze. Ha a hús megpirult, felöntjük a paradicsommal, megszórjuk liszttel, zöld fűszerekkel, alaposan összekeverjük, és csendes lángon rotyogtatjuk 45 percig (néha megkavarjuk, nehogy odakapjon). Míg a ragu készül, a padlizsánokat papírtörlővel szárazra töröljük. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Egy tálban összekeverjük a tojást, a joghurtot és a sajtot, plusz a fahéjat.
Egy magasabb falú tűzálló edényt vékonyan kikenünk olajjal, és beletesszük a padlizsánok felét. Meglocsoljuk a húsos-zöldséges keverékkel, aztán ismét padlizsán, majd a husi. A tetejét meglocsoljuk a sajtos-tojásos-fetás keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc, és kész a muszaka.
Póréhagymás sült paprikás rizottó
Hozzávalók 2 főre:
- pár csipet só
- 5-6 dl alaplé
- 2 kápia paprika
- 10 dkg póréhagyma
- 3-4 dkg parmezán
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 1+1 ek. vaj
- 1 dl fehérbor
- 20 dkg arborio
Elkészítés
A sütőt a legforróbbra állítom, és előmelegítem. A paprikákat kb. 25 perc alatt feketére sütöm, majd egy tálban letakarom, és 5 percig így hagyom. Hideg víz alatt meghámozom, a csumáját és a magokat eltávolítom, majd a paprikahúst finomra aprítom. Közben összeolvasztom az egy kanál vajat az olajjal, és a finomra aprított hagymát közepes lángon puhára dinsztelem. Közben finoman sózom. 6-7 perc után hozzáöntöm a rizst, és 3-4 percig addig kevergetem, amíg opálossá nem válik. Ezután hozzáadom a bort, és addig kevergetem, amíg el nem párolog. Ezután decinként elkezdem hozzáadagolni az alaplevet, és folyamatos kevergetés közben megvárom, míg a rizs magába szívja. Ezt addig teszem, amíg fogkeményre nem puhul. Az a jó, ha kellemesen krémes a rizottónk állaga. Sózom, borsozom, hozzáadom az extra kanál vajat, valamint 2-3 dkg reszelt parmezánt, és elkeverem. Beleforgatom a sült paprikát, és ha kell, sózom. Azonnal fogyasztom, további parmezánnal kínálom.
Még több nyári recept az NLC-n:
- Mit főzzek ma vacsorára? Olaszos fogások recepttel
- 7 zöldségfasírt vacsorára
- 3 jéghideg édesség, ami gyorsan megvan