Mi már túl is vagyunk a befőzésen, elkészítettük az idei szilvalekvárt, de még nem fogytunk ki az ötletekből, és újabb szuper szilvás sütit sütöttünk, ami mellé fantasztikus levest és salátát is készítettünk, mert egyszerűen nem bírunk betelni a szilvával.
Rozmaringos szilvakrémleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
- a szilva édességétől függően 15-20 dkg cukor
- csipet só
- 1,2 liter víz
- 1 nagy ág rozmaring
- 1 citrom leve
- kb. 1 kg szilva
Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg sűrű natúr joghurt
Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:
- 2 ek. cukor
- 100 g zabpehely
Elkészítés
A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük.
Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot.
Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát.
Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.
A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét.
Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.
Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet.
A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük.
A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen.
Amikor a cukor már teljesen elolvadt le is vehetjük a tűzről.
Hűlni hagyjuk.
Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.
Kacsamell saláta grillezett szilvával
Hozzávalók:
- negyed tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. méz
- fél tk. (elhagyható) kínai ötfűszer keverék
- negyed tk. őrölt gyömbér
- 10 szem szilva
- 2 marék (rukkola, bébispenót vagy madár) saláta
- 25 dkg (bőr nélküli) kacsamell
Elkészítés
A lebőrözött kacsamellekről a hártyákat eltávolítjuk, majd vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk.
A fűszerekkel és a sóval elkeverjük, 10 percig állni hagyjuk.
Közben a salátaleveleket megmossuk, a felesleges vizet papírtörlővel leitatjuk.
A salátát egy nagy tálra helyezzük.
Az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. Félretesszük.
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, és kimagozzuk.
Száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A salátára szedjük.
Ugyanebbe a serpenyőbe felhevítünk 2 ek. olajat, majd a kacsamell csíkokat 4-5 perc alatt megsütjük.
A salátaágyra halmozzuk, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.
Szilvás-gyömbéres diótorta fahéjas mascarponekrémmel
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
- 175 g liszt
- 110 g cukor
- csipet só
- 2 db tojás
- 175 g vaj
- 6 g (kb. 1 tk.) sütőpor
- 100 g darált dió
- 1 lapos tk. őrölt gyömbér
- 50 dkg kimagozott szilva
Hozzávalók a fahéjas mascarponekrémhez:
- 2 ek. cukor
- 1 lapos tk. őrölt fahéj
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg mascarpone
Elkészítés
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük.
A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a diót, az őrölt gyömbért és a sót.
Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk.
Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.
A szilvából 40 dkg-ot kisebb darabokra vágunk, és lazán a tésztába forgatjuk.
A tésztát a tortaformába öntjük.
A maradék 10 dkg szilvát felezve a tészta tetején szépen elrendezzük, kissé bele is nyomjuk.
Előmelegített sütőben 1-1 óra 10 percig sütjük.
Közben elkészítjük a fahéjas mascarponekrémet.
A mascarponét egy nagyobb tálba öntjük.
Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel krémessé keverjük.
Végül az őrölt fahéjat is beleforgatjuk.
Tálalásig hűtőbe rakjuk.
A kész tortát hűlni hagyjuk.
Tálaláskor minden szelethez kanalazunk egy evőkanállal a fahéjas mascarponekrémből.
Még több szilvás recept az NLCafén:
- Itt a szilvaszezon: szilvás receptek minden alkalomra
- Klasszikus finomság: máglyarakás szilvával
- Főzz szilvával!