Gasztro

Befőzés: készítsd el a nagyi legfinomabb szilvalekvárját

Szilvából hihetetlenül finom lekvár főzhető. Hogyan készítették nagyanyáink? Mutatjuk a befőzést lépésről lépésre. Bátran belevághatsz a nagyi szilvalekvárjának készítésébe, nem bonyolult, csupán némi türelmet igényel.

A szilvalekvár a legnépszerűbb lekvárok egyike, ami nem csoda, hiszen zamatos és lédús gyümölcsből készül. A hagyományos lekvárrecept sem bonyolult, némi türelmet az elkészítése ugyan igényel, de megéri a fáradságot, mert ezzel a módszerrel fantasztikusan finom szilvalekvárt főzhetsz. Mutatjuk, hogyan.

A nagyi szilvalekvárjának hozzávalói

  • 3 kg érett szilva
  • 60 dkg cukor
Befőzés: készíts el a nagyi legfinomabb szilvalekvárját

A nagyi szilvalekvárjának elkészítése

A lekvár elkészítéséhez a gyümölcsöt folyó víz alatt öblítsd le. Szedd ki a magokat, majd darabold legalább negyedekre. Egy nagyobb fazékba öntsd az előkészített szilvát, szórd rá a cukrot, és hagyd állni kb. fél órát.

Alacsony hőmérsékleten kezdd el hevíteni. Miután felforrt a lekvár, időnként fakanállal kevergesd. Főzd egészen addig, amíg elforrja a levét, és elkezd sűrűsödni. Légy türelmes, a főzési idő eltarthat akár 2-2,5 órán át is. Mégis megéri a fáradságot, mert egészen elképesztően finom, hagyományos lekvárt főzhetsz.

Amikor kellően sűrűnek találod, töltsd forrón a szilvalekvárt az előzőleg tisztára mosott – vagy még jobb, ha 20 percen át kifőzött – befőttesüvegekbe. Csavard rájuk a szintén elmosott vagy kifőzött kupakokat. Fordítsd néhány percig az üvegeket fejjel lefelé. Dunsztolhatod másnapig, vagy egyszerűen hagyd kihűlni a lekvárt.

NLCafé-tipp: Valójában ebből a hagyományos receptből még a cukor is elhagyható. Ha így készíted, vedd figyelembe a mindenmentes lekvárok főzésére vonatkozó javaslatokat.

További cikkek befőzés, lekvár témában az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top