nlc.hu
Gasztro
Mit készítsünk spárgából? 3 pofon egyszerű recept

Mit készítsünk spárgából? 3 pofon egyszerű recept

A spárga ideális alapanyag, annyira finom, hogy nagyon kevés hozzávalóval is isteni ételt lehet belőle készíteni.

Most, hogy a fagyosszenteket sikerült megúszni, és a beharangozott, hajnali nulla helyett barátságos nyolc fokra ébredtünk, nem kell tovább aggódnunk az idei gyümölcs és zöldségtermésért. Már akinek lettek volna ilyen félelmei; nekem voltak, le is takartam hálóval a fél kertet, potyára.

Ennél nagyobb bajunk azonban sosem legyen. Lényeg, hogy a spárga sem fagyott el, így van esély arra, hogy a szezonból még hátralévő pár hét alatt normális szintre csökkenjen az ára, ami pavlovilag azonnal kihozza belőlünk a gurmét, és elkezdünk vadul spárgás receptek után kutatni.

Mi most előzékenyen hármat is hoztunk, mind olyan, amit minimális erőfeszítéssel, bárki el tud készíteni, az eredmény viszont nagyon finom lesz. A spárga egyébként roppant hálás alapanyag, szinte magában is komplett ételnek számít, már aki szereti az ilyen egyszerű és tiszta ízeket, viszont nagyon jól passzol sajthoz, sonkához, tojáshoz – szóval a kedvenc alapanyagainkhoz.

Mutatunk tehát egy spárgás lepényt, aminek leveles tészta az alapja és mozzarella, spárga és olasz sonka van a tetején, ráadásul egy pikáns szószt is készítünk hozzá. A második recept is nagyon egyszerű, de nagyszerű: spárga hollandi mártással, a harmadik pedig egyenesen gyerekjáték: a spárgát baconbe csomagoljuk és úgy sütjük meg. Választhatod a sütőt is, de serpenyőben is működik.

Spárgás lepény leveles tésztából

Spárgás lepény sonkával és mozzarellával

Spárgás lepény sonkával és mozzarellával (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 tekercs leveles tészta. A fagyasztott tégla is jó, csak akkor kiolvasztás után ki kell nyújtani.
  • 1 tojás
  • 15 dkg mozzarella reszelve (vagy más lágy vagy félkemény sajt)
  • fél kg spárga
  • 10 dkg olasz típusú szárított sonka (prosciutto)

A szószhoz

  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. méz

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A leveles tésztát kiterítjük egy sütőpapírra (ha nincs kinyújtva, akkor kinyújtjuk), megszurkáljuk villával. Rászórjuk a reszelt sajt nagy részét, ráfektetjük a megtisztított spárgát és lazán rádobjuk a sonkát is. Végül a maradék sajtot is rászórjuk.
  2. A tészta szélét megkenjük tojással, majd beküldjük az egészet a sütőbe és megsütjük.
  3. A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat és a legvégén, ecsettel vékonyan rákenjük a kisült lepényre.

Spárga hollandi mártással

Spárga hollandi mártásban

Spárga hollandi mártásban (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • fél kg spárga (fehér vagy zöld, vagy vegyesen, mindegy)
  • víz

A hollandi mártáshoz

  • 4 tojássárgája
  • 12 dkg vaj
  • 3 ek. citromlé

Elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk (levágjuk a fás véget, a zöldet zöldségpucolóval meghámozzuk, a fehéret nem kell) majd forró, sós vízben blansírozzuk, vagyis pár percig főzzük, de csak addig, hogy roppanós maradjon
  2. Elkészítjük a hollandi mártás, ami olyan, mint a majonéz, csak vajjal. A tojások sárgáját elkezdjük habverővel verni, közben a vajat felforrósítjuk. A tojást gőzfürdő fölé ültetjük, ami azt jelenti, hogy alatta egy fazékban forr a víz, de a tojásos edényünk alja nem ér bele. Tovább verjük habverővel, közben hozzácsorgatjuk a vajat és addig keverjük, amíg össze nem áll egy selymes emulzióvá.
  3. Amikor kész, citromlével, sóval, esetleg borssal ízesítjük.
  4. A mártást ráöntjük a meleg spárgára, és már kész is a csodálatos fogás.

Spárga bacon bundában

Baconbe csomagolt spárga

Baconbe csomagolt spárga (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • fél kg spárga
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • vaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk és 3-4 szálanként csokorba fogjuk. Egy-egy ilyen csokor köré annyi bacont tekerünk gyűrűként, amennyi ráfér, a végüknél megtűzzük fogpiszkálóval, majd a szalonna szeletek szélességében elvágjuk a spárgát.
  2. Egy serpenyőben vajat forrósítunk és kisütjük a batyukat. Ha nem szeretnénk ezzel foglalatoskodni, kivajazott tepsibe is tehetjük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Az eperről sem feledkezzünk meg közben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top