Aktuális

Megújul a százforintos

A méret és a megjelensé változatlan, az alapanyag lesz új, a régiekkel is fizethetünk majd.

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank – közölte az intézmény szerdán. A jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak. A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, ám az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk. A korszerűbb érme alapanyag alkalmazása az érme-elfogadó automaták stabilabb működése, valamint az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák.

Új százforintos

Az új pénzérme hátlapja (forrás: Magyar Nemzeti Bank)

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése – a bankjegyeknél már megszokott módon – két lépcsőben történik, először 2019. október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik. A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására. A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 július 1-ét követően találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

Pénz, pénz, mindig csak a pénz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top