Életmód

10 spórolós tipp, ami a zsebedben tartja a pénzt

Az újévi fogadalmak között gyakran szerepel a spórolás. Hogyan készülj fel rá, hogy idén sikerüljön?

Minden évben megfogadjuk, aztán valahogy mégsem annyira sikerül túl sokat spórolni. Nem is kell hozzá konkrét cél – bár könnyebb úgy félretenni a pénzt, hogy tudod, mire spórolsz –, elég az is, ha tartalékot szeretnél képezni, mert nem jó hónapról hónapra élni.

Nem lehetetlen küldetés, Brittney Castro pénzügyi tanácsadó szerint nem kell szenvedni, éhezni és megvonni magadtól az élet örömeit, elég csak pár szokást megváltoztatni ahhoz, hogy idén sikerüljön betartani a fogadalmat és tényleg a zsebedben tartani a pénzt.

1. Várj 30 napot a vásárlással!

Ha úgy érzed, nagyon szeretnéd megvenni azt a holmit, amire amúgy nincs égető szükséged, akkor várj a vásárlással 30 napot. Állíts be egy emlékeztetőt a naptáradban, hogy 30 nap múlva szóljon, mit akarsz megvenni, és akkor döntsd el, hogy tényleg ki akarod-e adni rá a pénzed. Ez segíteni fog abban, hogy ne költs feleslegesen.

2. Iktass be pénzmentes napokat!

A szakember javaslata nagyon egyszerű: határozd meg, egy hónapban hány nap lesz pénz-, azaz vásárlásmentes napod. Ilyenkor nincs kivétel, nem vásárolhatsz kávét a büfében, nincs online leárazás, és a hirtelen kiadások is várhatnak a következő napig. Ha minden héten csak egy ilyen napot tartasz, meglátod, hó végén milyen sok pénz marad a zsebedben.

3. Nézd át az automatikus költéseket!

A telefonodon a fizetős appok, az online sorozatnézős oldalak, és ki tudja még milyen automatikus utalások vannak beállítva, amik csak úgy szipkázzák a pénzt a számládról. Nézd át alaposan, melyikre van tényleg szükséged, hol emeltek árat olyan szinten, hogy már nem éri meg az előfizetés, és csökkentsd a számukat, amennyire csak tudod.

4. Fizess készpénzzel!

Ez a tipp nem is olyan egyszerű a gyakorlatban a mai világban, ahol egy mozdulat is lehet a fizetés telefonnal, órával, kártyával, lassan már pénztárca sem lesz a táskákban. Mégis érdemes visszatérni a spórolás érdekében a készpénzzel fizetésre, mert sokkal tudatosabbá válik tőle a vásárlás, és kevésbé fogsz túlköltekezni.

spórolás pénz tippek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

5. Figyeld az árakat!

Ne hagyd, hogy átverjenek a bevásárlóközpontokban a szemmagasságban elhelyezett áruk áraival, mert általában a magasabban vagy alacsonyabban lévő polcokon jobb áron találod meg más márkától ugyanazt a terméket. És ne sajnáld az időt egy kis számolásra: gyakran egyáltalán nem olcsóbb, ha nagy kiszerelésben veszed meg az adott terméket. Inkább okosan, mint gyorsan vásárolj.

6. Nézd át, kiket követsz a közösségi oldalakon!

Bizony, az sem mindegy, hogy abban a napi sok órában, amit az Instagramon, YouTube-on, akárhol töltesz, milyen embereket követsz. Például ha csupa olyan divatgurut, aki százezres cuccokat reklámoz, akkor jobb eséllyel fogod megvenni te is sokkal drágábban a ruhákat, mintha olyanokat, akik pont spórolós vagy tudatos életmód tippeket osztanak meg a követőikkel. Nem mindegy, hova helyezed a fókuszodat a költekezés szempontjából.

7. Add el a használt holmikat!

Válogasd át a ruháidat, a gyerek megunt játékait vagy a konyhában a nem használt cuccokat, és tedd fel valamelyik használt holmis oldalra. Nem a meggazdagodás a cél, hanem egyrészt, hogy ne élj felesleges tárgyak között, másrészt pedig, hogy félretedd a bevételt és gyarapítsd a megtakarításaidat.

8. Minden hónapot külön kezelj!

Lehet, hogy minden hónapban ugyanannyi a bevételed, de biztos nem ugyanannyi a kiadásod. Készíts költségvetést minden hónapban, amibe felvezeted a bevételeket és várható kiadásokat, ideértve azokat is, melyek csak az adott hónapra várhatók. Ha minden hónapot külön kezelsz pénzügyi szempontból, tudatosabban fogod kezelni a költéseidet, így több pénzed megmarad.

9. Keress ingyenes programokat!

A spórolás elengedhetetlen kelléke a programtervezés, azaz nem szabad hirtelen indíttatásból elugrani egy drága étterembe szombat este, és nem törődni azzal, mennyi pénzed marad. Ha spórolni akarsz, akkor keress kitartóan olyan programokat a hétvégékre, amik nem húzzák ki a pénzt a zsebedből.

10. Készíts magadnak ebédet!

Sok esetben a munkahelyi ebédeken úszik el jelentős összeg. Nem mindegy, hogy elköltesz minden nap 2000 forintot a közeli kifőzdében, vagy három napig eszel ebből az összegből otthoni kosztot. Szánd rá a főzésre az időt és energiát, nemcsak a pénztárcád, hanem az egészséged kedvéért is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top