Otthon

Spórolj, és védd a környezetet: rendezd be a lakásodat használt bútorokkal!

Ha már a lakberendező is azt mondja, hogy ne új bútorokat vegyünk, akkor érdemes körülnézni vásárlás előtt.

Nagy használtcucc-rajongó vagyok, legyen szó ruhákról, bútorokról, szőnyegekről vagy akár a képről a falon. Egy dologban nem ismerek tréfát: az ágyamon a matrac és az ágynemű új legyen, mert az olyan intim dolog. De hogy az ebédlőben a székek újak vagy használtak, az már teljesen mindegy, sőt sokkal izgalmasabb tereket lehet létrehozni a használt bútorokkal.

Arra azért nem buzdítanék senkit, hogy menjen lomtalanításkor körbe, és szedje össze, ami tetszik, mert ismerjük mind, milyen állapotok vannak, akár még verekedés is lehet a vége, ha esetleg egy banda már elfoglalta azt a kupacot, amit kinéztél magadnak. Inkább ajánlanám a használt dolgokat árusító internetes oldalakat, csoportokat, ahol tényleg szép bútorokra lehet bukkanni, első tulajdonostól, féláron.

Heather Cooke lakberendező például a saját lakását teljesen használt cuccokkal rendezte be a dekorációtól kezdve a kanapéig mindent másodkézből szerzett hozzá. Véleménye szerint nemcsak azért jó ez, mert sokkal olcsóbb, hanem mert izgalmas, egyedi, nem annyira katalógusszerű lakásokat lehet így létrehozni, melyek jobban tükrözik a tulajdonos személyiségét, mint az új bútorokkal berendezett otthonok. Nem mellesleg pedig még a környezetet is kíméljük vele, mert így nem a szeméttelepre kerülnek a régi holmik, hanem újra felhasználjuk őket.

használt bútor spórolás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Timothy Buck)

A lakberendező pár tanácsot is ad azoknak, akik ki szeretnék próbálni a használt bútorozást.

1. Ne sajnáld az időt kutatásra!

Amikor másodkézből veszel bármit, mindig keresd meg, hogy mennyibe kerülne újonnan. Utána már könnyebb a használt verzió áránál kalkulálni, hogy mennyire éri meg rohangálni utána. Alaposan kérdezd ki az eladót az állapotáról, kérj még képeket az esetleges hibákról a bútoron, hogy átgondolt döntést tudj hozni és csak olyan darab kerüljön a lakásodba, ami tényleg nagy szerelem.

2. A stílus nem állandó

Cooke rendszeresen változtatja a lakás dekorációját úgy, ahogy a kedve diktálja, ezt pedig egyszerűbben és költséghatékonyabban tudja megtenni használt holmikkal. Szerinte egy otthon stílusa nem állandó, hanem folyton változnia kell ahhoz igazodva, hogy a benne lakók milyen élethelyzetben vannak épp.

3. Gyors és türelmes legyél egyszerre

Ahhoz, hogy használtan hozzájuss a legtökéletesebb bútorokhoz, dekorációkhoz, szemfülesnek és türelmesnek kell lenni. Türelem kell ahhoz, hogy kivárd a legjobb ajánlatot, és gyorsnak, hogy lecsapj rá, amint megtalálod.

4. Ne menj egyedül a találkozóra

Sosem tudhatod, ki van az internet másik végén, mindig úgy érkezz az eladóhoz, hogy viszel magaddal egy barátot. Már csak azért is jó ötlet ez, mert így legalább lesz segítséged a cipekedésben.

5. Ne vásárolj olyan holmit, amit nem lehet kitisztítani

Cooke szerint a matracokat és az olyan kanapékat el kell kerülni, melyeknek nincs levehető, mosható huzatuk. Még levehető huzattal is érdemes átgondolni, mert nem lehet tudni, hányszor mosták, és hol tárolták azt a bútort. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top