Otthon

Rendezd át a lakást a saját lelki békéd érdekében!

Itt az ideje átgondolni, hogyan szolgálhatja a lakás a legjobban ezt a karanténos, új élethelyzetet.

Lehet, hogy eddig úgy tűnt, az a kanapé pont a szoba közepén van a legjobb helyen, és az új design szék a legmegfelelőbb a gyerek szobájában, de most, hogy napi 24 órát kell eltölteni a négy fal között, át kell gondolni, hogyan lesz a legkényelmesebb a lakás berendezése. Egy helyszínen kell megoldani a tanulást, munkát, edzést, alvást, szórakozást, barátokkal csevegést – ez pedig nem kis feladat. Caroline Kitchener újságíró az egyszobás lakásában éli át férjével együtt a karantént, ami annyira kicsi, hogy inkább telefonos segítséget kért az átrendezéshez Justina Blakeney lakberendezőtől. A szakértő tanácsait mi is használhatjuk a saját életterünk optimalizálásához.

Oszd fel zónákra a lakást!

Blakeney szerint azzal lehet elsősorban elkerülni a csapdaérzést a lakásban, ha felosztjuk zónákra a teret: „Gondold át, milyen rutin szerint éled most az életed, és ez mennyiben különbözik az eddig megszokottól.” Az új rutin szerint kell kialakítani a zónákat. Ha a reggeli kávét mostantól az erkélyen szeretnéd inni, akkor ott kell kialakítani azt a zónát, ahol nyugodtan lehet üldögélni. Ha otthon tornázol, akkor jelölj ki egy talpalatnyi helyet, ahol leteheted a tornamatracodat. Nincs szükség minden tevékenységhez külön szobára, ha egy helyiségen belül kijelölöd a rutinodhoz a zónákat, akkor megtöröd a tér monotonitását.

Nyisd meg a teret!

Jelen esetben ez az jelenti, hogy érdemes falhoz tolni a bútorokat a szoba közepéről, bármit is mondanak a legújabb trendek, mert ezzel hozhatunk létre szellősebb érzést, amire most nagy szükség van.

lakás átrendezés karantén

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Dolgozósarok, tanulósarok

Ha otthonról dolgozol, a gyerek pedig tanul, akkor szigorúan kell venni, hogy legyen egy hely, ahol zavartalanul tudod teljesíteni a kötelességeidet. Már csak azért is van szükség egy kijelölt helyre a tanuláshoz és munkához, mert így könnyebben átáll az agyad az otthoni üzemmódból munkahelyi, iskolai üzemmódra. Lakberendezés szempontjából nyilván ez egy csendesebb helyen legyen, ha megoldható (vagy zajszűrős fülessel is felszerelkezhetsz), és mindenképp kényelmes széken ülj, helyes magasságba állított monitorral, hogy megelőzd a hát- és nyakfájást. A szakember még arra is felhívja a figyelmet, hogy ne felejtsd el a munkaidő végén áthelyezni magad a pihenős zónába, mert csak így tudsz majd kikapcsolni.

Áraszd el fénnyel a lakást!

Nagyobb szükséged van a természetes fényre, mint valaha. Blakeney szíve szerint mindenkit rábeszélne, hogy vegye le a sötétítő függönyöket, ne használja a redőnyöket, és tisztítsa meg az ablakokat. „Az ablakpucolással drámaian megnő a beszűrődő napfény mennyisége, tényleg érdemes most elvégezni. Ha több szobád van, akkor pedig jó ötlet a leggyakrabban használt bútorokat – például az íróasztalodat – olyan helyre tolni, ahol a legtöbb természetes fény éri.”

Színeket mindenhova!

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy napsárga kanapén ülhetnél, akkor túrd fel a lakást a legszínesebb kiegészítőkért. Már az is sokat segít, ha egy élénk színű takarót dobsz a fotel karfájára vagy lecseréled a díszpárnák huzatait friss színekre. Vidám, vibráló színkavalkádra van most szüksége a lelkednek.

További cikkek a lakás átrendezéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top