Otthon

Négy terület a lakásban, amit rendezz át az egészséged érdekében

A lakás berendezésénél nem csak arra kell figyelni, hogy legyen hol aludni, fürödni, enni és sorozatokat nézni.

Tobi Fairley lakberendező a kliensei között a leggyakrabban azt látja, hogy mennek az aktuális trendek után, és létre akarnak hozni egy katalógusba illő lakást, ami szerinte hiba, mert más szempontok alapján kellene berendezni az életterünket. Egy otthon elrendezése ugyanis hatással lehet a hatékonyságra, a szokásokra és az általános közérzetünkre, ezeken keresztül pedig az egészségünkre.

Fairley négy nagy területet jelölt meg, ami nem hiányozhat egy lakásból, ha szeretnénk, hogy tényleg a jóllétünket szolgálja az otthonunk.

Méregtelenítő zóna

Nem arról van szó, hogy legyen egy hely a lakásban, ahol búzafüvet termesztünk és léböjtkúrát tartunk, a méregtelenítést itt a test és a lélek egyensúlyára kell érteni. A szakértő nem is javasol külön szobát, hiszen ez nem áll mindenki rendelkezésére, inkább csak egy talpalatnyi hely kijelölésére buzdít, ami a pihenés, a relaxáció, a leengedés és a testmozgás helyszíne lehet. Ezen a területen ne legyen rendetlenség, tartsuk meg minimalista zónának, ahol nem tereli el magunkról a figyelmet lehetőleg semmi.

Ötletelő zóna

Kijelölhetünk akár egy fotelt is erre a célra, ahol figyelhetünk a kreatív gondolatainkra. Fairley a nappalijában választotta ötletelő zónának a kedvenc fotelét, ahova minden reggel leül a kávéjával és a naplójával, hogy pár percig gondolkozzon a napi teendőkön, és engedi, hogy az ötletek megrohanják az elméjét, miközben szorgosan jegyzetel a naplóba. A munkája során nagy segítségére vannak a kósza gondolatok, amiket lejegyez ilyenkor.

lakás otthon öngondoskodás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Cselekvő zóna

A hely, ahol minden feladatot elvégzünk. Legyen egy külön asztal, ami a munkáé, ahol az a dolgunk, hogy megcsináljuk, amit meg kell csinálni, legyen szó csekkek utalásáról vagy munkalevelek küldéséről. Egy jó munkasarok egyszerűen van berendezve, egy kényelmes székkel, asztallal, jegyzetfüzettel és némi zöld növénnyel, mert attól is nő a hatékonyság.

Öngondoskodó zóna

Ez a zóna jó eséllyel a fürdőszobában lesz. Nem kell külön fürdő hozzá mindenkinek, elég, ha egy sarok, egy polc csak a miénk, ahol tarthatjuk a kencéinket, lóghat a meleg köntösünk, és a kedvenc törülközőnknek is van helye. Fairley még egy kényelmes széket is tett a fürdőjébe – ez az én három négyzetméteres panelfürdőszobámban azért komoly fejtörést okozna –, ahova leülhet, amíg testápolót ken magára. A lényeg természetesen nem azon van, hogy minél több bútort zsúfoljunk a fürdőbe, hanem hogy úgy érezzük, kényelemben feltöltődhet a testünk ebben a helyiségben.

A Fairley által kijelölt zónák azért fontosak, mert mind a négy területen úgy érezhetjük, hogy a lakás minket szolgál, kielégíti a szükségleteinket, ami segít abban, hogy megszeressük saját magunkat, és gondoskodni akarjunk magunkról. Márpedig a boldogság és az egészség egyik alapja az öngondoskodás, ezért érdemes hozzáalakítani kicsit a lakást, hogy tényleg minket támogató otthon váljon belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top