nlc.hu
Gasztro
Kapros-túrós pite recept

Kapros-túrós süti, ahogy a nagyi sütötte, úgy a legfinomabb

A kaprot vagy szereti valaki, vagy nagyon nem, de nincs nyáribb zöld fűszer nála. Kerüljön kovászos uborkába, kaporszószba, vagy a legfinomabb kapros sütibe. Mutatjuk a nagyi legjobb receptjét.

A kapros-túrós pite igazi házi sütemény, cukrászdákban nem is kapható, de pár étterem szezonálisan felveszi az étlapra, a vendégek legnagyobb örömére. Kapor nélkül persze kapható, de ilyenkor nyáron pont a kaportól lesz annyira különleges! Hacsak fele tésztával készítenénk, akkor egy kicsit lehet emelni a túró mennyiségét, és alufólia alatt sütni a süteményt. Ebben az esetben lepényt kapunk, aminek a tetejére tálalásnál édes tejfölt szokás kínálni.

Kapros-túrós lepény (Fotó: Nosalty) 

Kapros-túrós lepény (Fotó: Nosalty

A kapor mennyisége ízlés szerint változtatható, de fontos, hogy mindig csak a leveleket vágjuk apróra és a szárból egyáltalán ne kerüljön a túróba. 
A frissen szedett kapornak sokkal erősebb íz és illata van, mint a fagyasztottak, vagy a boltban vásároltnak. A kapor, mint a legtöbb zöld fűszer, gyógyító hatásáról is ismert a népi konyhában, nem árt, ha erre is gondolunk, amikor a pitébe tesszük.  Jó hír a kaporimádóknak, hogy a fűszernövény akár egy balkonládában is megél, érdemes otthon nevelgetni pár szálat.

Nem csak a kovászos uborkába való a kapor (Fotó: Pixabay)

Nem csak a kovászos uborkába való a kapor (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók a kapros-túrós süteményhez

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2  citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 6 dkg cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 ek zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 1 tojás

A tészta hozzávalóit pár perc alatt összegyúrjuk. Könnyebb dolgunk lesz, ha a vajat nagy lyukú reszelőn gyorsan lereszeljük. A kész tésztát két részre osztjuk.
A töltelékhez a túrót áttörjük, a tojások fehérjét habbá verjük, majd minden hozzávalóval óvatosan összeforgatjuk. 
Egy közepes tepsit kivajazunk, majd belisztezünk.   Az tészta egyik részét tepsi nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy egy pici pereme is legyen, majd a tepsibe simítjuk, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Rásimítjuk a túrót és a másik tésztalappal befedünk.  Megkenjük a tojással, és villával megszurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megvágjuk!

Kaprot kaporral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top