Aktuális

7 érv a kapor mellett

Rómában a kapor az energia szimbóluma volt, a görögök csuklás ellen használták, a középkori hiedelem szerint megvédett a boszorkányságtól, Indiában pedig emésztést elõsegítõ tulajdonsága miatt szeretik.

Nem mellesleg, Tamás egyik kedvenc fűszere, úgyhogy most már semmi nem ment meg minket attól, hogy három káprázatos kapros recept következzen, és hét érdekesség erről az ízesítőről!





1. A kaprot frissen és szárított formában egyaránt használhatjuk fűszerezésre, természetesen a legjobb a friss kapor, de a zölden szedett növényt akár le is fagyaszthatjuk, majd később elővehetjük a hűtőből. A szárítással tartósított kapor illóolaj-tartalma, fűszerező értéke némileg csökken.

2. Átható aromáját a benne lévő illóolaj-tartalmától kapja, a frissen szedett zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsok, húsgombócok, halételek, ínyencek rák- és csigaételeihez kiváló. Nagyon jó levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások ízesítéséhez, valamint kovászos uborka, paprika, savanyú káposzta és tök eltevésénél.

3. A kaprot mindig a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez, különben elmegy az illata. Használatával legyünk óvatosak, mert a túlzott fűszerezés fanyar, kesernyés ízt ad az ételnek. Mártások készítésénél se főzzük az ételbe, inkább tálalás előtt adjuk hozzá.

4. Kiváló salátaízesítő készíthető belőle, ha a friss kaprot három-négy napig tízszázalékos ecetben áztatjuk (egy liter ecet, egy csokor kaporlevél).

5. A felfúvódott vagy gyomorfájós állapotot enyhíti, ha kapormagot rágcsálunk. Teája felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, vízhajtás esetén segít.

6. Ha a kertünkben szeretnénk termeszteni, tizenöt-huszonöt centiméter sortávolságra, egy-két centiméter mélyre vessük. Szereti a napfényes, illetve a félárnyékos helyeket, legjobb a veteményes ágyak szélére ültetni. A téli hónapokban a lakás fénygazdag pontjain cserépben is hajtatható.

7. A kaporkivonatot minden parfümkészítő műhelyben használják.

Húsgombócok szárnyasból, kaporszósszal

Hozzávalók: 50 dkg darált csirke- vagy pulykacomb, 2 zsemle, 2 dl tej, 1 csokor kapor, só, fehérbors, 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma

A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A darált húst a kenyérrel, a tojással, sóval, kevés őrölt fehérborssal összekeverjük, és kisebb gombócokat formázunk belőle. A vöröshagymát finomra vágjuk és vajon megpároljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, felforraljuk, beletesszük a gombócokat, és 20 percig főzzük. Ezután megszórjuk apróra vágott kaporral, ízesítjük citromlével és kevés sóval. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és behabarjuk a mártást. Alaposan kiforraljuk. Önállóan vagy főtt burgonyával tálaljuk.







A Nők Lapja július 25-én megjelenő, 30-as számában további két kapros receptet találtok!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Érzelmes utazás »
• Szépségsebészet a piacon »
• 7 érv a kapor mellett »
• Csisztu Zsuzsa és a kis Kókuszfejű »
• Senora, jövőre is lesz Carnaval! »
• “Aggódósanyuka” jelenti »
• Kóstoló a teaházak utcájából »
• Hála lopásért, betörésért »
• Hétköznapok a vizeken » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top