Szabadidő

Egy magyar mérnök találta fel a walkman elődjét

A húszas évek praktikus zsebgramofonja ideális útitársa volt azoknak, akik piknikezés, kirándulás, kocsikázás vagy csónakázás közben is a kedvenc lemezeiket akarták hallgatni.

Az 1924-ben szabadalmaztatott, de talán már korábban is gyártott Mikiphone volt a legelső és egyúttal valószínűleg a legkisebb hordozható gramofon, amelyet egy kis túlzással nevezhetünk akár a viharos húszas évek walkmanjének, esetleg boomboxának is, és amely bizonyára igen hasznosnak bizonyult, ha az ember mondjuk illegális charleston-bulit akart tartani az erdő közepén (persze a lemezeket akkor is kellett cipelni). Összecsukott állapotban az egész körülbelül akkora, mint egy méretesebb zsebóra, és nagyjából olyan elegánsan is néz ki, de ha kicsomagoljuk és összeszereljük (ami gyakorlott kezeknek nem tart tovább két percnél), akkor sem foglal sokkal több helyet. Igaz, a hangminőség nem éppen hi-fi, de hát 100 évvel ezelőtt ez nem is volt elvárás. Az alábbi videón – amelyen elvileg egy eredeti, azaz nem utángyártott Mikiphone látható – meg is lehet tekinteni, hogy fest ez a gyakorlatban:

Bár ezt a maga korában – úgy a húszas évek végéig – az egész világon népszerű, akár úttörő jelentőségűnek is nevezhető szerkezetet egy svájci cég, a Paillard gyártotta (a jómódú vásárlóknak ezüstözött vagy aranyozott kivitelben is), valójában magyar találmány volt: egy fiatal budapesti mérnök, Vadász István fejlesztette ki bátyja, a Párizsban élő neves festő, illusztrátor és plakáttervező, Vadász Miklós ötlete alapján – és végül róla is nevezte el a zsebgramofont. Ami aztán akkora siker lett, hogy még Japánban is lekoppintották, és a nem túl fantáziadús Mikky Phone néven dobták piacra. 

(Természetesen léteztek még más hordozható gramofonok is a korszakban, amelyeket például ezen az oldalon lehet megnézegetni)

Korabeli, angol nyelvű Mikiphone-reklám (photoshistoriques.info)

Korabeli, angol nyelvű Mikiphone-reklám (photoshistoriques.info)

A regényes életű Vadász fivéreket, valamint a Mikiphone-t 1926 áprilisában mutatta be egy szórakoztató, habár itt-ott nyilván kissé túlzó cikkben az ország első számú társasági lapja, a Színházi Élet:

„Hét évvel ezelőtt egy nyúlánk, sápadt, alig huszonöt éves fiatalember kis bőrtáskával kezében ült fel a bécsi gyorsra. Bécsből már sokkal rövidebb az út Párisig és néhány nap múlva a Gare de l’Esten egy kitűnő magyar festőművész, Vadász Miklós, szeretettel ölelte át István öccsét, aki szerencsét jött próbálni a Nyugat fővárosába. Néhány év múlt el. Csavargások a párisi orfeumok, varieték, színházak, danzingok környékén, néhány álmatlan éjszaka a Quartier Latin-ben és egy reggel Páris arra ébredt, hogy a Metró kocsijaiban újfajta, rendkívül praktikus szerkezet jelzi, hogy Páris mely része alatt haladt el a kocsi.

Monsieur Vadász nevét is mintha ismerték volna. Igaz, hogy csak képkiállításokról. És egyszeriben beérkezett Párisba a másik Vadász is. Gyors egymásutánban aratta sikereit a fiatalabbik Vadász — a feltaláló mérnök. Legújabb találmányát már az egész világon ismerik. Japántól — Bécsig. Hallatlan népszerű — mert mindenkit szórakoztat: a zsebben hordható gramofon. Amerikában minden gyerek zsebében van egy, Japánban a teaházak gésáit szórakoztatja és Párisban nem mehetsz egy üzletbe, hogy nyakkendőd, estélyi toaletted, vagy teád mellé ne kínálnák eladásra a Mikiphone-t.

A Mikiphone összecsukott állapotban, a magyar füllel is csodásan hangzó System Vadász felirattal (fotó: photoshistoriques.info)

A Mikiphone összecsukott állapotban, a magyar füllel is csodásan hangzó System Vadász felirattal (fotó: photoshistoriques.info)

A feltaláló néhány napi tartózkodásra Pestre érkezett és az Astoria-szállóban szívesen állt munkatársunk rendelkezésére. A Mikiphone születését így mesélte el:

— Egy este fivéremmel, Miklóssal, a Bois-ban sétálgattunk. Éppen Mistinguett uj revüjét néztük meg, a „Jeanne Máre” -t. Mindketten kissé botfülűek vagyunk és bizony nem sikerült elfütyülni az imént hallott melódiákat. Miklós bosszúsan megjegyezte :

Miért nincs valami kis zeneládikó, amit az ember magával hozhatna és itt a Bois padjain eljátszhatná rajta, amit a színházban hallott?

Ez adta az ötletet. Harcmódra kész tervvel jelentkeztem az egyik hatalmas francia pénzcsoportnál, amely két óra múlva már megkötötte velem a szerződést. 

Egy kis tenyérnyi nikkeldobozt vesz elő. Leveszi a fedelét és néhány pillanat alatt egy teljes gramofon áll előttem és a legfrissebb párisi slágert játssza.

— Találmányomat — folytatta gramofonszó mellett — Miklós fivérem inspirálta, ezért hálából Mikiphone nevet adtam néki. Nem is sejti a kínai, az amerikai vagy a francia, mikor egy üzletben így egyszerűen Miki-t kér, hogy tősgyökeres magyar szót mond ki.

Azóta Mikiphone-t csak úgy eladnak a dancinghelyeken, mint a Florida, vagy Folies Bergère ruhatáraiban és nézőterein. Minden autón, kocsin, vagy taxin, csónakon vagy motoroson lehet egyet-egyet látni.

A Mikiphone kicsomagolva (fotó: photoshistoriques.info)

A Mikiphone kicsomagolva (fotó: photoshistoriques.info)

— Svájc határában, Sainte-Croix városában élek a gyárban, miután beutaztam az egész világot. Itt 1200 méter magasban a legnagyobb gramofongyárban 500 munkás gyártja a Mikifont és ott tartunk már, hogy percenkint két gépet készítünk el. Talán érdekelni fogja, ha elmondom, hogy a gyáram újévkor minden érdekesebb párisi színésznőnek egy ezüst Mikiphone-t adott ajándékba.  Meg kell mondanom, hogy ez is Miklós bátyám ötlete volt.”

1927-ben, mindössze 43 éves korában, a Mikiphone névadója és ötletgazdája, Vadász Miklós elhunyt tüdőgyulladásban. Öccse, István egy évre rá bejelentette, hogy új típusú gramofon megalkotásán dolgozik, amelyet Helikofonnak nevezett el; hogy ez végül megvalósult-e, azt sajnos nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy mi lett a világhírű feltaláló további sorsa.

 

További magyar feltalálók és találmányok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top