Mi lenne, ha kiszámláznák nekünk azt is, hogy az általunk vásárolt élelmiszerek milyen mértékben terhelik a környezetet? Ezt a gondolatkísérletet vitte tovább a német Penny hálózat, ami az Augsburgi Egyetem kutatása alapján meghatározta, hogy mennyivel növelné a boltban kapható terméket árát, ha beleszámítanak azok környezetterhelését is – írja a magro.hu.
Az eredmény főleg a húsos pulthoz érve volt sokkoló. A számításaik szerint fél kiló darált hús ára ugyanis 173 százalékkal lenne magasabb, ha beleszámítanák az előállítás környezetterhelését is, vagyis nagyjából ezer forint helyett durván 2500 forintot kellene fizetni érte. A tej 122 százalékkal lenne drágább, a mozzarella 52 százalékkal, a gouda sajtért pedig 88 százalékkal kellene többet fizetnünk. A banán ára csak 19 százalékot emelkedne, hiába szállítják át a fél világon, a burgonya és a paradicsom 12 százalékkal, az alma pedig 8 százalékkal drágulna. A környezetterhelés még a biotermékek esetében is jelentős. A biohús tényleges ára például 126 százalékkal lenne drágább a mostani bolti árnál, ami csak valamivel enyhébb, mint a nem bio változat esetében. A Penny a kettős árcédulát nem minden terméknél vezette be, csak 8-8 konvencionális és bio saját márkás termék esetében. A bolthálózat az akcióval a fenntarthatóság fontosságára szeretné felhívni a vásárlói figyelmét Németországban. A kasszánál természetesen nem kell kifizetni a magasabb árat, ami egyelőre csak az emberek figyelmének felkeltésére szolgál.