Trend

Karbonsemleges cipővel rukkolna elő a világ egyik legnagyobb gyártója

Mert egy átlagos futócipő annyi káros anyagot termel, mint 30 kilométer autózás.

Összefogott az adidas a fenntartható lábbeliket tervező Allbirds nevű céggel, hogy olyan sportcipőt hozzanak létre, amely teljesen karbonsemleges, azaz, a gyártása során keletkező szén-dioxidot különféle módszerekkel semlegesítenék, vagy teljesen ki is iktatnák a gyártási folyamatokból – értesült a CNN.

Az együttműködés azért szokatlan, mert egy globális márka most lép eőlször együttműködésre egy kifejezetten a környezetbarát működést a zászlajára tűző vállalkozással.

„Jelenleg nem léteznek olyan gyártási módszerek, amelyek lehetővé teszik a karbonsemleges cipők előállítását” – írta a hírcsatornának küldött levelében James Carnes, az adidas márkastratégiáért felelős alelnöke. „A célunk a zéró kibocsátás.”

A fenntarthatóság a divat világában is egyre fontosabbá válik, ahogy egyre több ruhamárka és sportszergyártó kísérletezik környezetbarát technológiákkal. Erre nagy szükség is van, a divatipar ugyanis az egyik legsúlyosabb környezetszennyező szektor a világon.

Karbonsemleges cipők gyártásába kezd az adidas és az Allbirds

Egy átlagos futócipő előállítása annyi szén-dioxidot termel, mint 60 kilométer autózás (Fotó: Getty Images)

Az adidas már korábban is jelentkezett például a tengerekből kihalászott, újrahasznosított műanyag-hulladékból készült cipőkkel, de egyre nagyobb divatja van az úgynevezett „vegán” cipőknek is, amelyek gyártása során semmiféle állati eredetű anyagot nem használnak fel.

A Szilícium-völgyben székelő Allbirds is hasonló módszereket alkalmaz, cipőikben például gyapjút, eukaliptusz-rostokat vagy épp a cukornád feldolgozásából származó salakanyagokat használnak műanyagok helyett. A cég még tavaly novemberben tette nyilvánossá fenntartható alapanyagaik „receptjét”, abban a reményben, hogy más cégek is átállnak a fenntartható működésre.

„A klímaváltozás talán a legnagyobb probléma, amivel a világnak és az iparnak szembe kell néznie” – írta Tim Brown, az Allbirds társalapítója. „A jó hír, hogy megvan a győzelem felé vezető út, de csak akkor érhetünk oda, ha össze tudunk fogni.”

A fenntartható cipőkre nagy szükség is lenne, egyetlen pár átlagos sportcipő előállítása ugyanis 12,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár, ami körülbelül 60 kilométernyi autózásnak felel meg az Allbirds szerint. Az elsődleges cél, hogy ezt cipőnként 2-3 kilogrammra szorítsák le, majd tovább haladjanak a karbonsemlegesség felé.

A két cég most olyan lehetőségeket vizsgálnak, mint a gyártási technológiák korszerűsítése, vagy az ellátási láncok rövidítése, utóbbi ugyanis jelentős környezetszennyező tényező a teherhajók, repülők vagy teherautók üzemeltetése miatt.

Bár egyelőre nincs információ arról, hogy az első karbonsemleges cipők mikor kerülhetnek forgalomba, Carnes szerint már folyik az első modellek tervezése.

További cikkeink a fenntarthatósággal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top