A halas receptek ideje most jött el igazán. Bár sajnos év közben mi magyarok nem eszünk túl sok halat, karácsonykor sok helyen készül valamilyen fogás, ha más nem is, egy isteni halászlé vagy rántott ponty mindenképp. Mi most a szokásos ízek mellé vagy helyett hoztunk néhány szuper receptet, amit érdemes kipróbálni.
Töltöttcsuka-leves
Hozzávalók 12 főre:
- 4 db egykilós csuka
- 4 db zsömle
- 4 tojás
- 1,5 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egy nagy csokor petrezselyemzöld
- 3 ek. liszt
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 1 ek. sertészsír
- 1 púpozott tk. házi őrölt pirospaprika
- 2 citrom
- 1 cecei paprika
- 5 babérlevél
- 500 ml tejföl
- 2 tk. szárított majoránna
- só, frissen őrölt feketebors
A leves elkészítésének fázisfotókkal illusztrált leírása a Tarka Bárka blogon olvasható.
Finn lazacleves gazdagon
Hozzávalók: (kb. 2-3 adaghoz)
- kb. 12,5 dkg lazacfilé (bőr nélkül)
- 1 közepes sárgarépa
- 2 közepes burgonya
- 1 póréhagyma
- 1 zsenge szál zeller (halványított)
- kb 2 dkg vaj
- 1 dl zsíros tejszín
- 1 babérlevél
- 1-2 ek. friss kapor (aprítva + a tetejére)
só és bors
tálaláshoz:
- esetleg pirított rozsos toast
- és vaj
- citrom (elhagyható)
A leves receptje a Mrs. Lipton blogon folytatódik.
Karácsonyi sült lazac citromos-petrezselymes kapriszósszal
Hozzávalók (2 adaghoz:)
- 350 g lazac
- 2 ek. olaj
- só
- bors
Mártás:
- fél csokor petrezselyem
- 0,3 dl olivaolaj
- 1 kk. só
- 2 ek. apró szemű ecetes kapribogyó, leve nélkül
- 2 ek. citromlé
- fél narancs héja
A recept folytatása a Wannabe Chef oldalon olvasható.
Lazacos-spenótos tekercs
Hozzávalók: (2-3 főre)
- 1 cs. leveles tészta
- 20 dkg lazacfilé
- 4-6 ek. sajtkrém
- 20 dkg spenót (bébi)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 nagy csipet só
- 1 ek. füstölt sajt reszelve
- 2 csipet fehér bors
- 1 tojás felverve
- 1 kk. citromlé és -héj
- vaj+olaj
tálaláshoz:
- saláta, majonéz
A lazactekercs receptje Mrs. Lipton blogján folytatódik.
Narancságyon sült pisztráng
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kb. 7-800 grammos belsőségektől megtisztított pisztráng
- 1 cikk fokhagyma
- 2 kezeletlen narancs
- egy szál angol zeller
- só, frissen őrölt feketebors
- 3-4 rozmaringág
- extra szűz olívaolaj vagy vaj
A pisztráng receptje a Tarka Bárka blogon folytatódik.
Navarrai pisztráng
Hozzávalók 4 főre:
A halhoz:
- 2 kb. 300 grammos tisztított, konyhakész pisztráng
- liszt
- só, frissen őrölt feketebors
- 4 szelet serrano sonka
- 120 g húsos, füstölt szalonna
- 1 ek. sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
A spenóthoz:
- 400 g spenótlevél
- 100 g mozzarella
- 2 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 salotta hagyma
- extra szűz olívaolaj
- frissen reszelt szerecsendió
A pisztráng receptje a Tarka Bárka blogon folytatódik.
Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg süllőfilé
- 10 dkg rétesliszt
- 2 ek. pirospaprika
- Só, fehér bors
- 3 ek. olívaolaj
A rizottóhoz:
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 csokor petrezselyem
- 1 hagyma
- 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 10 dkg Pannónia sajt
- 5 dkg vaj
- 1,2 l csirkealaplé
- 1,5 dl száraz rozé
- Só, bors
- 8 nagy fej barna csiperke
- 1 parenyica sajt
- Só, bors
- 1 ek. olaj
A kőrözötthöz:
- 15 dkg juhtúró
- 3-4 ek tejföl
- 1 kis hagyma
- 1 mk. őrölt kömény
- 1 ek. pirospaprika
- Só, bors
A sült hal receptje a Tetovált lány konyhája blogon olvasható.
Fogas Orly-módra
Hozzávalók 4 főre:
- 40-45 dkg fogasfilé
- 2 tojás
- 2 deci sör
- 8 csapott ek. rozsliszt
- só, bors
- kókuszzsír a sütéshez
Az öntethez:
- 2 deci natúr joghurt
- 1 ek. apróra reszelt torma (lehet több is ha csípősebben szeretitek)
- 1 tk. mustár
- só, frissen őrölt bors
A körethez:
- 3 deci kuszkusz (vagy rizs)
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 marék kesudió v mandula
A recept a Pálmafa Project blogon folytatódik.
Haltál burgonyával és sajtszósszal
Hozzávalók 2 főre:
- 2 kisebb pisztráng (összesen 400-450 g)
- 20 dkg haltej (ponty)
- 20 dkg afrikai harcsafilé
- 5 szelet bacon
- 2 szelet fonott kalács
- 1 lime
- Só, fehér bors
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- Sör
- 1 l extra szűz olívaolaj
- 1 közepes édesburgonya
- 3 csicsóka
- 3 közepes burgonya
- 10 dkg camembert
- 10 dkg kéksajt
- Fél dl rosé
- 2 ek. vaj
- 2 ek. liszt
- 4 dl tej
A haltál elkészítésének leírása a Tetovált lány konyhája blogon olvasható.
Még több halas recept az NLCafén:
- Könnyű ünnepi halfogások
- Kösz a halakat! – 8 halas recept az ünnepi asztalra
- 3 paleo halas recept karácsonyra
- Kirúgunk a hámból – luxus halas menü