A kovászos kenyér reneszánszát éli, sőt a tavaszi karantén miatt sokan már otthon is ráálltak, hogy élesztős kenyér helyett a kovászosat süssék. Palotás Ágnes azonban nem csak süt, a Sonline írása szerint a marcali származású operett-musical színész természetes színezőanyagokkal díszíti is a kenyereit.
„Mint minden kislány, én is a konyhában tébláboltam a nagymamám körül, így tanultam meg a sütés-főzés alapjait – mondta a lapnak Palotás Ágnes. – Hallottam korábban, hogy mennyire jót tesz a gyomornak a kovász, sok pozitív élettani hatása van, így kezdtem el kovászos kenyeret sütni. Később pedig szerettem volna, hogy ne csak finom legyen a kenyér, hanem a szemet is gyönyörködtesse.”
Palotás Ágnes jelenleg Budapesten él, a díszített kenyér mintadarabját egy kerti grillpartira vitte el, és persze sikert is aratott. „Tortákat szerettem díszíteni korábban, majd gondoltam egyet, hogy kenyéren is megpróbálom. Azt nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz.”
Ágnes a kenyereihez pirított gabonákat, karamellizált sárgarépát használ, de készített már cheddar sajtos jalapeno paprikás pékárut is. Sokszor belül is színesek kenyerei, például céklapürével ér el márványos bordó színt. A festéshez természetes színezőanyagokat használ, például kurkumát, kakaót, paprikát vagy spenótport. Ágnes úgy tudja, rajta kívül senki sem foglalkozik hazánkban kenyérfestéssel, ezért a szabadalmi hivatallal felvette a kapcsolatot, hogy levédesse a technikát. Nyáron workshopot is rendezett a festett kovászos kenyér és kalács készítéséről.
Ha már a sütés és főzés a téma:
- 3 villámgyors sütőtökleves, amit meg kell kóstolni ősszel
- Hurka kisokos – így süsd, ha nem akarod, hogy kirepedjen
- Minden, amit a lassú főzésről tudnod kell