nlc.hu
Gasztro

Lassú főzés előnyei

Minden, amit a lassú főzésről tudnod kell

A lassú főzés nem arra való, hogy egy rohanós este készítsünk így vacsorát, de sok előnye van, ami miatt érdemes felvenni a repertoárba a konyhában.

Ha azon gondolkozol már egy ideje, hogy ki szeretnéd próbálni a lassú főzést, és beruháznál egy lassúfőzőre, akkor segítünk a döntésben, megmutatjuk, mit lehet és mit nem lehet főzni benne, illetve, hogy milyen előnyökkel jár a használata.

A lassú főzés előnyei

– A hosszú főzési idő jobban kihozza az ízeket az összetevőkből sok esetben.

– Az alacsonyabb hőmérsékleten főzés miatt kisebb eséllyel fog odakapni az étel az edényben. Ideális az ételek lassú, kíméletes párolásához.

– A főzéshez nem kell a lassúfőzőn kívül más konyhai gép, ezért amellett, hogy időt takarít meg, még pénzt is spórol nekünk, főleg, hogy kevesebb áramot használ, mint egy normál sütő.

– A lassú főzőedény nem forrósítja fel a konyhát, aminek különösen nyáron nagyon fogunk örülni.

– Könnyen szállítható, csak áram kell hozzá, hogy bárhol főzhessünk benne.

– Nyugodtan otthon lehet hagyni magában főzni. Reggel csak beledobjuk a hozzávalókat, elmegyünk dolgozni, és estére kész a fenséges vacsora.

– Megtartja az ételek nedvességtartalmát, nem fog kiszáradni a hús úgy, mint a sütőben.

– Az alacsony hőmérsékletű főzésnek köszönhetően több vitamin marad a zöldségekben, így az egészséges életmódhoz remek társ a lassú főző.

3 tipp a lassú főzéshez

Zöldségek – Sok zöldség (például a gyökérzöldségek) lassabban fő meg, mint a hús, ezért a legjobb, ha kis darabokra vágod mindet. A gyorsabban fővő zöldségeket pedig tedd bele az elkészülés előtt 20-30 perccel.

Hüvelyesek – A bab és más hüvelyesek tökéletesen elkészíthetők a lassú főzőben, de vigyázni kell arra, hogy főzés után szabad csak megsózni, mert különben kemény marad az étel.

Fűszerek – Mivel a lassú főzés során az aromák még jobban kijönnek a fűszerekből, ezért lehet, hogy kevesebb is elég az ételhez, mint amihez szoktál.

5 dolog, amit nem szabad a lassúfőzőbe tenni

1. A legtöbb tengeri herkentyű: Tengeri hal, kagyló, osztriga – mind arra termett, hogy gyorsan főzzük meg. A tengeri herkentyűk között csak a polip és a tintahal az, aminek jót tesz a lassú főzés.

2. Tejtermékek: Lehet benne tejszínes szószos csirkét készíteni, de csak úgy ajánlott bármilyen tejterméket a lassúfőzőbe tenni, ha a főzés végén adjuk hozzá, mert különben összetúrósodik benne.

3. Tészta: A tésztát gyorsan kell főzni, a lassúfőzőben nem főtt tészta, hanem káosz lesz belőle.

4. Rizs: A rizs egy szép masszává válik a lassúfőzőben, inkább ne próbáld ki.

5. Bor: Amikor alkoholt adsz egy ételhez, akkor általában az aromájára van szükséged, de az alkoholtartalmát elfőzöd. A lassúfőzőben azonban megmarad az alkoholtartalom, és a kész ételnek olyan íze lesz, mintha másnapos lenne.

Mutatjuk, hogyan kell hazsnálni a lassú főzőt

Lassú főzéssel tökéletes lesz a curry (Kép: Unsplash)

Egy recept, amivel sikered lesz a lassúfőzőben

Hogy ne hagyjunk kétségek között, mutatunk olyan receptet, ami tökéletes lesz lassú főzéssel.

Hozzávalók:

  • 240 ml víz
  • 1 nagy brokkoli
  • 425 gramm csicseriborsó
  • 1 közepes édesburgonya
  • 1 vöröshagyma felkockázva
  • 40 gramm quinoa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 795 g konzerv darabolt paradicsom
  • 800 ml kókusztej

Elkészítése:

Tedd a lassúfőzőbe a vizet, a brokkolit rózsáira szedve, a csicseriborsó-konzervet lecsöpögtetve, a felkockázott édesburgonyát, a hagymát és a kókusztejet. Keverj rajta egyet. Tedd rá a fedőt, és főzd 8 órán keresztül – az a biztos, ha egy édesburgonyán próbálod ki, hogy elkészült-e a curry. Tálald főtt rizzsel, a tetejére szórj petrezselymet.

Így készül a marhapörkölt lassúfőzőben:

via

Még több konyhai tipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top