Otthon

Lassúfőzőt vennél karácsonyra? Jobb, ha ezt tudod!

Mekkorát érdemes venni és mennyiért? Melyikkel készíthetünk valóban finom ragut vagy sült csirkét? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tanácsai.

A lassúfőzők az otthon főzés terjedésével jöttek divatba. Előnye, hogy csak beledobáljuk az összetevőket, és „magától” elkészül az étel anélkül, hogy a fazék mellett kellene állnunk, és rendszeresen kevergetnünk. Emellett a lassúbb elkészítési idő jobb ízélményt is eredményez.

Kétféle típussal találkozhatunk:

  • Kerek – általában olcsóbb, és kisebb helyet foglal a konyhában. Ha csak pörköltet, mártást vagy levest főznénk benne, akkor érdemes ezt a típust választani.
  • Ovális – nagyobb méretű készülék, ezért egész csirke vagy nagyobb hús sütésére is alkalmas. Vegyük figyelembe, hogy ezek általában magasabb árkategóriában futnak.

Mekkora készüléket vegyünk?

Ha a készülék az internetes leírás vagy a termékcímke alapján 6 literes, attól még nem készíthető benne 6 liter pörkölt. A legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak, mert az edényt nem lehet színültig tölteni. Nagy családi, baráti főzésekre érdemes inkább 6 literes edényt venni, amely a gyakorlatban kb. 4,5 literesnek felel meg. Ezzel egy 6-8 fős társaságot is megvendégelhetünk egyszeri főzéssel. Akkor is ideális, ha szeretnénk egyszerre több adagot megfőzni és lefagyasztani. Ha inkább 1-2 személyre főzünk, válasszuk a kisebb, 3,5 literes lassú főzőt. Ebben közel 2 liter leves vagy pörkölt főzhető egyszerre.

Időzítőre vagy egyéb menő extrákra is szükségünk van?

Általában a digitális vezérlésű, többfunkciós lassúfőzők jóval drágábbak az alaptípusoknál, amelyeken csak néhány beállítás van. A melegen tartó funkció sok olcsóbb termékben is fellelhető, ezért pénztárcakímélőbb
megoldás ilyen alapmodellt választani. 

elektromos lassúfőző

(iStock)

Automatikus üzemmód

Automatikus üzemmód azt jelenti, hogy a főzést magas hőmérsékleten kezdi el a készülék, majd egy idő után alacsonyabb hőfokra vált. Ezzel a beállítással főleg a magasabb árkategóriájú készülékeknél találkozhatunk.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje során azt tapasztalták, hogy az automatikus beállítással készült húsos ragu finomabb lett, mint a csak magas vagy csak alacsony hőmérsékleten készült étel.

Tűzhelybiztos edény

Egyes lassúfőzők belső edénye elektromos-, gáz- vagy ritkábban indukciós főzőlapon is használható, néhányat pedig a sütőbe is betehetünk. Ez praktikus szempont, hiszen így az étel előkészítéséhez és más főzéshez is használhatjuk a kivehető belső edényt, ezzel kevesebb mosatlant termelünk.

Mennyit érdemes rá költeni?

Kilenc ismert márka, így többek között Beko, Breville, Crock-Pot, Morchy-Richards, Russell Hobbs termékeit tesztelték a fogyasztóvédők. A tesztben a lista élén végzett nagy méretű, vagyis 5 liternél nagyobb készülékek ára 18 ezer és 37 ezer forint között mozog, egy jól működő közepes méretű (3-5 literes) lassúfőzőt már 13 ezer forint körüli áron is beszerezhetünk.

Az élmezőnyben szereplő készülékekben közös, hogy finom ragut és sült csirkét készíthetünk velük, a legtöbbnek van melegen tartó funkciója is, vagyis ha nem érünk haza mire lejár a főzési idő, akkor is meleg étel vár. Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, az edény és a fedő is betehető a mosogatógépbe.

Aki kis háztartásba szán ilyen berendezést, annak jó hír, hogy volt olyan 6 ezer forintos készülék, amelyik az összesített szempontok alapján jól szerepelt, míg ugyanebben a méretben a lista végén voltak 10 ezer forint körüliek is. A kis készülékek hátránya, éppen a kisebb méret miatt, hogy nem alkalmasak egészben sült csirke készítésére.

A lista végére azok a lassúfőzők kerültek, amelyek íztelen ételt készítettek, könnyen karcolódnak, sérülékeny a külső borításuk, és könnyen átforrósodik a fogantyújuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top