Mindennapok

Az agyad 35 éves korban képes a legjobb teljesítményre

Tudósok szerint az emberek kognitív tulajdonságainak fejlődése húszéves korig a leglátványosabb, de az agy 35 éves korban képes a legjobb teljesítményre.

A Müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatói egy elég szokatlan kísérletbe fogtak: több ezer sakkjátszmáról készült videót néztek végig, hogy azt tanulmányozhassák, hogy az agy teljesítménye hogyan változik a korral. Összesen 24 ezer sakkjátszmát tanulmányoztak 1890-től kezdve 2014-ig bezárólag, ami alatt összesen 1,6 millió sakklépés valósult meg. A sakklépéseket pedig egy számítógép által optimális lépésként kiszámított manőverekhez hasonlították. Ha egy sakkozó játszmáit összehasonlították a különböző korszakaiból, kiváló lehetőséget biztosított számukra, hogy megnézzék, melyik életkorban lépett úgy a sakktáblán, ami a legközelebb állt az optimális lépésekhez – írja a Unilad.

Sugárzik az okosság (fotó: Pixabay)

Sugárzik az okosság (Fotó: Pixabay)

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az elmúlt 125 évben az emberek sakktudása sokat fejlődött, különösen húszéves kor alatt látszódott komoly teljesítménynövekedés. Megállapították, hogy a játékosok agya nagyjából 35 éves koruk körül teljesített a csúcson, és 45 éves koruk után kezdett hanyatlani. A tanulmány szerint az emberiség kollektíve lett okosabb az elmúlt több mint száz év során: ez különösen az 1990-es évek mutatták meg látványosan, amikor a sakk a személyi számítógépeknek köszönhetően sok háztartásban vált mindennapos játékká. Bár a kutatás eredménye elszomorító lehet azoknak, akik már túl vannak a csúcson, de jóleshet azoknak, akik még nem töltötték be a 35-öt: a legjobb évek még előttük állnak.

Meghökkentő kutatások eredményeit olvasgatnád?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top