Életmód

A farkasoknak ugyanúgy tud hiányozni a nevelőjük, mint a kutyáknak a gazdájuk

A távozó nevelőjüket látva nyüszítenek és rángatják a pórázukat is – éppúgy, mint a kutyák.

A kézzel nevelt és intenzíven szocializált felnőtt farkasok igenis képesek rá, hogy gondozójukkal szoros kapcsolatot hozzanak létre – írják a Scientific Reports folyóiratban közzétett tanulmányukban az ELTE Etológia Tanszék kutatói. A tanulmány emlékeztet: a kutya sikerességének egyik kulcsa, hogy képes szoros köteléket kialakítani a gazdájával, csakhogy az, vajon hogy alakul ki ez a fajokon átíveli kapcsolat, máig rejtély.

A kötődés egy úgynevezett viselkedés-komplex, melynek többféle megnyilvánulási formája van. Például:

  • a kutyák gazdájuknál keresnek menedéket veszélyes helyzetben,
  • gazdájuk jelenlétében még egy új helyzetben is nyugodtabbak,
  • elváláskor a kutyák stressz jeleit mutatják.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon az intenzíven szocializált, vagyis már nagyon fiatalkoruktól emberhez szoktatott farkasoknál is megjelennek-e egyes elemei a kötődésnek az ember irányába” – magyarázta Lenkei Rita, a publikáció első szerzője.

A kutya nem egyszerűen egy szelíd farkas, ahogy a farkasból sem lehet házikedvencet csinálni. Fotó: Leéb Ádám

A kutya nem egyszerűen egy szelíd farkas, ahogy a farkasból sem lehet házikedvencet csinálni (Fotó: Paula Pérez Fraga)

Hogy választ kapjanak a kérdésre, a kutatók kézzel nevelt farkasokat és családi kutyákat vizsgáltak. „Minket is váratlanul ért, hogy a teszt során a farkasok és a kutyák meglepően hasonlóan viselkedtek. Amíg a gondozójuk jelen volt, nyugodtabbak voltak, szaglásztak. Ám mikor elsétált, idegessé váltak, nyüszítettek és húzták a pórázt a távozó irányába” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Faragó Tamás, aki elmondta, az állatok számukra ismeretlen ember esetében nem viselkedtek így.  

A farkasnak éppúgy hiányzik nevelője, mint a kutyának a gazdája.

A farkasnak éppúgy hiányzik nevelője, mint a kutyának a gazdája (Fotó: Leéb Ádám)

Az eredmények egyébként azt is megmutatták, hogy a kutyák alapból sokkal jobban érdeklődnek az emberek iránt – függetlenül attól, hogy idegenről, vagy a gazdiról van szó –, ami a két faj közti genetikai különbségekre vezethető vissza. Emellett az is kiderült, hogy épp a kutyák voltak azok, akik kevésbé húzták-rángattak a pórázt, amit a kutatók annak tudnak be, hogy a gazdák már kiskoruktól kezdve tanítják kutyáiknak, hogy ne tegyék ezt.  

„Fontos hangsúlyozni farkas alanyaink esetében az intenzív emberhez szoktatást, mely hiányában ezek a viselkedések egyáltalán nem jelentek volna meg. […] Ezzel együtt fontos észben tartani, hogy bár ebben a helyzetben farkas és kutya hasonlóan viselkedtek, két külön fajról van szó: a kutya nem egyszerűen egy szelíd farkas, ahogy a farkasból sem lehet házi kedvencet csinálni.”

Tudj meg még több érdekességet a kutyákról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top