nlc.hu
Szabadidő

Jégkorszaki kiskutya

Gyapjas orrszarvút vacsorázott a 14 ezer éves, jégkorszaki kiskutya

Ennek hatalmas jelentősége lehet a tudomány szempontjából.

Az amerikai CNN hírcsatorna információi szerint orosz kutatók még 2011-ben, a szibériai Tumatban bukkantak a jégkorszaki kutyakölyök tetemére, amely olyan jó állapotban maradt fenn, hogy még az állat bundájának nagy részét is épségben találták. Ez már önmagában komoly tudományos értéket képvisel, a tudósok azonban egy ennél jóval jelentősebb leletet is felfedeztek, az egykori jószág gyomrában. 

A jégkorszaki kutya utolsó vacsorájának elemzésekor ugyanis egy szőrös szövetcsomóra bukkantak, amelynek sárgás színe miatt a szakemberek először azt feltételezték, hogy a kutyakölyök utoljára egy barlangi oroszlánból lakmározhatott, mielőtt elpusztult volna. A Svéd Természettudományi Múzeum és egy stockholmi egyetem által közösen üzemeltetett Centre for Palaeogenetics genetikai vizsgálatát követően azonban kiderült, hogy egy gyapjas orrszarvúról van szó. 

Az utolsó gyapjas orrszarvú lehetett a jégkorszaki kiskutya vacsorája

A gyapjas orrszarvú a mai szélesszájú orrszarvúkhoz hasonló méretű állat lehetett (Fotó: Getty Images)

Korábban még csak nem is hallottunk olyasmiről, hogy egy jégkorszaki ragadozó gyomrában szövetmaradványokat találtak volna” – magyarázta a lelet jelentőségét a CNN-nek Love Dalen professzor, a Centre for Palaeogenetics evolúciós genetikával foglalkozó professzora. „A szénizotópos kormeghatározásnak köszönhetően már tudtuk, hogy a kutya körülbelül 14 ezer éves lehet, az orrszarvú bőréről pedig az derült ki, hogy nagyjából 14 440 éves lehet. Mivel tudjuk, hogy a gyapjas orrszarvúak is körülbelül 14 ezer évvel ezelőtt haltak ki, elképzelhető, hogy ez a kutya az egyik utolsó ilyen állatot fogyasztotta el.”

A kutatók egyelőre arra próbálnak magyarázatot találni, hogyan kerülhetett az orrszarvú húsa a kutya gyomrába, mivel a gyapjas rinocérosz egyedei a szélesszájú orrszarvúakhoz hasonló méretűek voltak, így valószínűtlen, hogy a kutya egyedül elejtett volna közülük egyet. A szakértők arra is rámutattak, hogy az eb valószínűleg az utolsó táplálék elfogyasztását követően hamar elpusztulhatott, különben a szövet kevésbé maradt volna épségben az emésztési folyamatok során. 

„Elképzelhető, hogy egy orrszarvú-borjú lehetett az áldozat, így nem elképzelhetetlen, hogy az anya-orrszarvú bosszúja okozta a kutya halálát” – vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet Dalen.

További cikkeink a tudomány világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top