nlc.hu
Szabadidő

Koronavírus tünet

Koronavírus: egyeseknél 150 nap után sem múlik a lábujjfájás

A kutatás közben azt is elmondja, hogy akiknek fájt a lábujja, azoknak csak a 16 százaléka került kórházba. A tünet ettől még roppant kellemetlen.

A Magyar Hang írja az NBC News cikkére hivatkozva, hogy a koronavírus-fertőzéshez bőrpanaszok is köthetők, az elhúzódó Covid-szindrómában  szenvedő páciensek közül pedig akad olyan, akinél hat hónapig állt fenn a Covid-lábujjnak nevezett jelenség. A Covid-lábujj lényege, hogy a beteg lábfején, lábujjain pirosas, kékes elszíneződés, fagyásszerű elváltozás, rosszabb esetben sebek jelennek meg.

Amit eddig tudni a Covid-lábujjról, hogy a sebek érintésre fájnak, és égő érzést okoznak. A jelenség egyik magyarázata lehet, hogy a vírus jelenlétére helyi gyulladással reagál a megtámadott szervezet, de az is előfordulhat, hogy a vérerek eltömődése okozza az elszíneződést és a sebeket.

A mostani kutatás során a tudósok 39 országból mintegy ezer olyan koronavírusos esetet vizsgáltak meg, amelyek ezzel a bőrtünettel jártak. Azt írják, hogy a kellemetlen tünet átlagosan 12 nap alatt elmúlt, ritkán fordult elő 60 napos periódus, és mindössze egy-egy páciensnél tartott több mint 130 illetve 150 napig. Ezek a fertőzöttek tehát gyógyulásuk után hónapokkal is kénytelenek voltak együtt élni a fájdalommal és gyulladásos állapottal, amelyre egyelőre nincs  gyógymód.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Esther Freeman, a bostoni kórház bőrgyógyászati részlegének vezetője elmondta, hogy a Covid-lábujjas tüneteket produkáló betegeknek csak 16 százaléka került kórházba, vagyis általában enyhébb eseteknél volt megfigyelhető ez a jelenség. 

Beszéljünk egy kicsit a bőrápolásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top