A kelkáposzta egy gyereknek sem a szíve csücske általában, de amikor felnövünk, azért jó eséllyel ráébredünk, hogy milyen változatosan el lehet készíteni ezt a zöldséget, hogy ízletes, laktató és egészséges fogások kerüljenek az asztalra. Most három olyan egytálételt hoztunk kelkáposztából, amit alig 20 perc elkészíteni és még a gyerekek sem fogják eltolni a tányért a kelkáposzta miatt.
A kelkáposzta egészséges
A kelkáposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: kálium, kalcium, magnézium, vas, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminok, ráadásul rostdús is. Rendszeres fogyasztása kisimítja a ráncokat, véd a degeneratív betegségektől, csökkenti a környezetszennyezés és a stressz ideg-, szív- és érrendszerünkre gyakorolt negatív hatásait.
Paradicsomos-kelkáposztás spagetti
Gyors, vegetáriánus étel, amiben az a zseniális, hogy a szószt a tészta főzőleve adja.
Hozzávalók:
- 400 gramm spagetti
- 400 gramm koktélparadicsom (vagy darabolt paradicsomkonzerv)
- 2 nagy citrom reszelt héja
- 100 ml olívaolaj
- 2 púpozott teáskanál só
- 400 gramm kelkáposzta
- parmezán sajt
- 1 liter víz
Elkészítése:
Egyszerű dolgunk van: fogunk egy nagy, mély serpenyőt (például wokot), és mindent egybeöntünk. Először a száraz tésztát beledobjuk, mehet rá a darabolt paradicsom, a két citrom héja, olaj és só. Közben felforralunk egy liter vizet a vízforralóban (vagy lábosban), és ezzel nyakon öntjük a serpenyőben a hozzávalókat, majd forrás után magas lángon főzzük 6 percig, állandó kevergetés mellett. Amikor már majdnem minden vizet felszívott a tészta, akkor levesszük a tűzről, négy tálba osztjuk az ételt, bőven megszórjuk sajttal és tálaljuk.
Készítsd el diétásan!
Kukorica-, csicseriborsó- vagy hajdinatésztából diétás verziót is készíthetünk, mindegyiknek különböző ízvilága van, ami csak feldobja az ételt.
Kelkáposztás-kecskesajtos quinoa
Ha igazán egészséges vacsorára vágyunk, akkor jöhet a kelkáposztás quinoa! Húsevők nyugodtan bolondítsák meg egy kis csirkemellsonkával.
Hozzávalók:
- 2 bögre víz
- 1 bögre quinoa
- ½ fej kelkáposzta
- 1 citrom leve és héja
- 2 mogyoróhagyma
- 1 evőkanál dióolaj (vagy olívaolaj)
- 3 evőkanál pirított fenyőmag vagy dió
- ¼ bögre morzsolt kecskesajt
- só, bors
Elkészítése:
Egy lábasban felforraljuk a vizet, rakunk bele két teáskanál sót, majd hozzáadjuk a quinoát és lefedve, úgy főzzük 10 percig, hogy forrásban maradjon. Utána hozzáadjuk a feldarabolt kelkáposztát és lefedve főzzük 5 percig, majd levesszük alacsonyra a lángot, és így hagyjuk párolódni még 5 percet.
Amíg megfő a quinoa és a kelkáposzta, addig egy nagy tálba összekeverjük a citromlé felét, a reszelt citromhéjat, apróra vágott mogyoróhagymát, dióolajat, pirított fenyőmagot és a kecskesajtot. Ehhez hozzáöntjük a forró, megfőtt kelkáposztás quinoát és összekeverünk mindent, közben gyönyörködünk a felszabaduló illatokban. Sózzuk, borsozzuk a keveréket, meglocsoljuk a maradék citromlével, és már tálalhatjuk is.
Kolbászos-babos kelkáposzta
Nem kell több hozzá, mint 20 perc, hogy a hozzávalókból egy laktató vacsora kerüljön az asztalra.
Hozzávalók:
- 200 gramm kolbász (bármilyen)
- ½ evőkanál olívaolaj
- ½ vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál oregánó
- ½ teáskanál pirospaprika
- 425 gramm fehérbabkonzerv (vörös babból is remek lesz)
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 fej kelkáposzta
- parmezán sajt
- só, bors
Elkészítése:
Egy nagy, mély serpenyőben megpirítjuk egy kevés olajon a felkarikázott kolbászt. Amíg pirul a kolbász, feldaraboljuk a kelkáposztát. A kolbászhoz adjuk a felkockázott hagymát, majd a fokhagymát, pirítjuk két percig, majd lehúzzuk a tűzről, így keverjük hozzá a pirospaprikát. Lecsöpögtetjük a fehérbabot, hozzáadjuk a kolbászhoz, majd rázúdítjuk a paradicsomot és a kelkáposztát is, sózzuk, borsozzuk. Lefedve főzzük 10 percig, és már tálalhatjuk is.
Tipp
Csak óvatosan a sóval, mert a kolbász is jó sós lehet fajtájától függően. Tálaláskor köretnek fokhagymás kenyeret vagy tortilla chipset is kínálhatunk hozzá.
Forrás: Paradicsomos-kelkáposztás spagetti; Kelkáposztás-kecskesajtos quinoa; Kolbászos-babos kelkáposzta