nlc.hu
Család

Johnny Depp erkölcsi mélyrepülése

Egy kérdésünk van Johnny Deppről: vajon hol ér véget a szakmai és morális mélyrepülése?

Évek óta lejtmenetben, és láthatólag mentális gödörben van az egykor milliós nézettségeket produkáló sztár. Csak saját maga tudja megakadályozni a totális szétesést.

Sosem állt távol Johnny Depptől, hogy különféle kábítószerek hatása alatt törjön-zúzzon, régen ez szinte hozzátartozott a bőrdzsekis szépfiú imázsához – noha akkoriban legalább nem cikkeztek arról, hogy a nőit is veri. Az 57 éves férfi bizonyos tekintetben ott tart most is, mint huszonévesen: tömi magába a tudatmódosítókat, és nincs jóban a valósággal, ám míg ez fiatalon nem okozott számára túl sok gondot, addig jelenlegi szerfüggése szép lassan kiforgatja a személyiségét és szétforgácsolja mindazt, amit eddig felépített. Ahogy régen nagy magasságokat, úgy most – morális értelemben – durva mélységeket ér el: hivatalosan is feleségverővé vált, minek köszönhetően (és érthető módon) a szakma is egyre inkább elfordul tőle.

Hogy mekkora a baj, arra már egy 2018-as Rolling Stone portré is felhívta a figyelmet, amelyben Depp jelenlegi, lepusztult életét Elvis Presley utolsó, gyógyszeres napjaihoz hasonlították. Talán durvának tűnik a párhuzam, de legyünk őszinték, Depp évek óta a totális szétesés felé masírozik. A hullámvasút startja talán onnan datálható, amikor 11 évesen rákapott az anyja gyógyszereire. Bevallása szerint 14 éves korára kipróbált minden narkót, kivéve a ketamint. A legutóbbi bírósági meghallgatásán azt is elmondta, hogy az anyja gyakran bántalmazta, és nem tudhatta, mikor vág hozzá egy hamutálat, egy telefonkészüléket, vagy egyéb, a keze ügyébe kerülő tárgyat. „Anyám talán a leggonoszabb emberi lény, akivel életemben találkoztam” – mondta róla, és azt is hozzátette, hogy a házuk leginkább egy szellemkastélyra hasonlított, ahol senki sem szólt senkihez.

Depp a középiskolát otthagyta, hogy zenész vagy színész legyen, és még csak a húszas évei elején járt, amikor olyan produkciókba csöppent, amelyek nem várt módon teljesítettek a jegypénztáraknál. Mint az első filmje, a Rémálom az Elm utcában című horror, amiről akkor még senki nem sejtette, hogy 25 milliós bevételt hoz, vagy a 1986-ban bemutatott Szakasz, amit szintén imádott a közönség.

Johnny Depp első nagysikerű filmje a Rémálom az Elm utcában

Johnny Depp a Rémálom az Elm utcában című filmben, 1984-ben (Fotó: Profimedia)

A korábban egyszerű emberek életét élő Depp minden átmenet nélkül egy másik világban találta magát, amelyben sikeres hírességek lettek az új barátai. Ahogy az lenni szokott az ilyen esetekben, őt is elkapta a gépszíj. Depp viszont nem akart görcsösen felemelkedni, sőt, tudatosan próbálta elkerülni, hogy olyan beskatulyázott pojáca legyen, mint amilyenné vált idősebb korára. A kilencvenes években még a huszonévesek ráérősségével, és magabiztos flegmaságával válogatott  – amúgy nagyon jó érzékkel – a szerepek között. A Cry-Babyben vagy Tim Burton Ollókezű Edwardjában is rajongott érte a közönség. Depp melankolikus, kicsit önsorsrontó attitűdje, és ahogy elutasította a klasszikus szépfiú címkét, gyorsan megnyitotta előtte Hollywood kapuit. Ez persze nem feltétlen segítette abban, hogy felismerje és szembenézzen a korábbi traumáival, vagy hogy leálljon a drogokkal.

Szép arcú narkósok

Ekkoriban, a  kilencvenes évek sztárvilágában népszerű volt az úgynevezett heroin-stílus. Elég csak az Instagram keresőjébe beírni, hogy #heroinchic, és sorra jönnek fel a modellek, színészek és zenészek junkie-kinézetű fiatalkori képei, vagy olyan reklámkampányok, amelyekben simán használták hívószónak a legkeményebb narkó nevét. Ott volt például a Saint Laurent parfümje, amit Black Opium névvel dobtak a piacra, de a Gucci is vállaltan drogosra sminkeltette a kifutón végig sétáló modelljeit – akik közül többen valóban azok is voltak. Depp a maga álmodozó tekintetével és hírhedt életmódjával pedig pont beleillett az akkori képbe. 

Ebben az érában találtak egymásra az akkoriban szintén nagy sztárnak számító Kate Moss-szal, aki a színész női megfelelője volt:

Amellett, hogy szuper fiatal és fájdalmasan szép volt, a madárcsontú lány híresen sokat ivott és kábszerezett.

Johnny Depp és Kate Moss

Depp akkori barátnőjével, a szupermodell Kate Moss-szal. Épp egyik buliból a másikba. tartanak. 1994, New York (Fotó: Catherine McGann/Getty Images)

A kilencvenes években tényleg ezerrel dübörgött a Transpotting, a fiatal sztárok nemcsak a filmvásznon, hanem a való életben is öntötték magukba a drogokat. A Depp résztulajdonában lévő szórakozóhelyen, a The Viper Roomban együtt mulatott a feltörekvők krémje: Jennifer Aniston, Jared Leto, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio vagy a színész egyik legjobb barátja, River Phoenix. Phoenix konkrétan a hely előtt halt meg drogtúladagolásban 1993-ban.

Kész csoda, hogy Depp végül nem erősítette a híres huszonhetesek klubját, hiszen ő is megtett mindent, hogy idő előtt holtan találjanak rá egy szórakozóhely mellékhelyiségében vagy egy félreeső motelben. Kate Moss-szal gyakorlatilag végigpartizták a kapcsolatukat, a New York-i Mark Hotelben valószínűleg a mai napig emlegetik az ominózus éjszakát, amikor Depp tízezer dollárnyi kárt okozva szétverte a hotelszobájukat.

A bulivonattal egyetemben azért szépen haladt előre Depp karrierje is: egymást érték a filmes sikerek, az igazi áttörést pedig az 1997-ben bemutatott Fedőneve: Donnie Brasco hozta el. Ezt követte a Félelem és reszketés Las Vegasban című kultfilm, amiben (milyen meglepő), Depp remekül hozta a szétdrogozott Raul Duke újságírót. 

Johhny Depp a Félelem és reszketés Las Vegasban premierjén.

Johnny Depp, Vincent Gallo és Hunter S. Thompson New Yorkban (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Depp folyamatosan dolgozott: ha akadtak is olyan időszakok, amikor nem forgatott, az csak azért történhetett meg, mert továbbra is kizárólag olyan szerepeket vállalt el, amik érdekelték. A Karib tenger kalózai főszerepére is jó érzékkel lecsapott: az első három film 2,67 milliárd dollárt hozott világszerte, és Deppet igazi szupersztárrá (és egy ócska skatulyába is) tette. Ezekben az években akkora rajongás vette körül, hogy bármit, de tényleg bármit el lehetett adni a nevével.

És ez idő tájt történt meg az is, hogy a régi Depp, aki nem a pénzért, hanem inkább a jó szerepekért, történetekért játszott, kámforrá vált. A helyét átvette egy milliókat számoló pojáca, aki hamarabb kérdezett rá a gázsira, mint arra, hogy miről szól a felajánlott forgatókönyv.

A karrierje és magánélete is léket kapott

A sikerszéria közepette Vanessa Paradis férje és kétgyermekes családapa lett. Első házassága alatt úgy tűnt, hogy Depp alkohol- és drogproblémái nyugvópontra értek. Depp kiegyensúlyozottnak látszott. A saját bevallása szerint is óriási szerelem volt az övék, a gyereknevelésben pedig az volt a célja, hogy elkerülje mindazt, amit otthon kapott. Jelenleg úgy fest, hogy nem sikerült megszakítani az ördögi kört, hiszen Depp alkohol- és drogproblémái nem szűntek meg, sőt, a hírek szerint első házasságának felbomlásában is szerepet játszottak.

Mindemellett egymást érték a filmes kudarcok is: Az Éjsötét árnyék, a Magányos lovas, a Transzcendens, és a Rumnapló mind súlyos bukások voltak. Az alig fogyott jegyek azt mutatták, hogy Depp többé nem vonzza a nézők millióit, maximum a bulvárolvasók figyelmét. Utóbbit rendre éberen is tartotta, kezdve azzal, hogy 2012-ben elvált Vanessa Paradis-tól. Azt mondja, ex-feleségével a mai napig tiszteletteljes a kapcsolatuk, Paradis több ízben is megvédte Deppet a válásuk után, és bírálta a médiát, amiért az teljesen rászállt a színészre. A francia Elle-nek adott interjúban azt kérdezte:

„El tudod képzelni, milyen érzés látni, amikor az emberek üzletet csinálnak a fájdalmadból?”

Hivatalosan is nőverő lett Johnny Depp

Johnny Depp és Vanessa Paradis a 2004-es Golden Globe-díjátadón (Fotó: Carlo Allegri/Getty Images)

Paradis később, 2018-ban újra férjhez ment, Samuel Benchetrit francia íróhoz, Depp pedig feleségül vette Amber Heard színésznőt.

És persze azóta is folyamatosan eteti a sajtót a magánéleti balhéival.

A szintén bebukott Rumnapló forgatásán, 2009-ben ismerkedett meg a nála jóval fiatalabb színésznővel, akivel a kezdetektől fogva elég viharos volt a kapcsolatuk. 2012-ben kezdtek el hivatalosan járni, 2015-ben összeházasodtak, és egy hónappal később már a hangos veszekedéseikről cikkeztek a lapok – az írásokban repülő vodkásüvegekről is szó esett. A házasság hamarosan véget is ért, Amber Heard 2016-ban „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkozva benyújtotta a válási papírokat és azzal együtt egy távoltartási végzésről szóló kérelmet, amihez fotókat is mellékelt a sérüléseiről, melyeket állítása szerint Depp okozott.

Kezdetét vette egy kínkeserves válás, amely a nyilvánosság előtt zajlott, Heard és Depp egymást lejárató hírein csámcsogott a fél világ. Mindketten ragaszkodtak a saját igazságukhoz, vagyis ahhoz, hogy a másik fél a bántalmazó, ezt pedig a múltjukat tekintve mindkettőjükről el lehetett képzelni. Heardöt például 2009-ben letartóztatták, mert egy reptéren megtépte akkori barátnőjét, Tasya van Reet. A lány a válás során egyébként megszólalt, és védelmébe vette exét, mondván Heardöt tévesen tartóztatták le. Depp mellett pedig a két exfeleség, Lori Allison és Vanessa Paradis álltak ki, ők azt mondták, őket sosem bántotta a színész.

Hivatalosan is nőverő lett Johnny Depp

Johnny Depp és Amber Heard (Fotó: Profimedia)

Volt egy pont, amikor mindenki azt hitte, hogy befejeződik a sárdobálás és nyugiban búcsút mondanak egymásnak. Ez akkor volt, amikor kiadtak egy közös közleményt, amiben úgy fogalmaztak,

„kapcsolatuk mindig is nagyon szenvedélyes volt, de összekötötte őket a szerelem”.

Az ex-feleség végül hétmillió dollárt kapott, az összeget felkínálta egy gyerekkórháznak, illetve egy jogvédő szervezetnek. Depp pedig megőrizte minden ingatlanát, beleértve a Bahamákon található magánszigetét, valamint az autó és motorkerékpár gyűjteményét.  A The Hollywood Reporter beszámolt arról is, hogy a megegyezésbe egy olyan záradékot is beillesztettek, amely arra volt hivatott, hogy megakadályozza a résztvevőket a további fröcsögésben. Ez nem jött össze.

Robbant az újabb bomba

Méghozzá egy cikk formájában a Washington Post oldalán, amit az exfeleség írt a családon és párkapcsolaton belüli erőszakról. Név szerint ugyan nem említette volt férjét, de Depp magára vette a leírtakat, és a cikkre egy rágalmazási perrel válaszolt. A férfi akkori vádjai szerint fordítva történtek a dolgok, Heard volt a bántalmazó fél, aki még fotókat is hamisított. Depp a beadott dokumentumok szerint sosem volt erőszakos Hearddel, és úgy véli, az ellene felhozott vádak egy jól kidolgozott álhír részét képezik, mely az exfeleség karrierjét akarja előmozdítani. A filmsztár 50 millió dolláros (14 milliárd forint) kártérítést követelt.

Minden kezdődött elölről, előkerültek újabb és a korábbiknál szaftosabb sztorik a házasságukból, köztük egy hangfelvétel, amin Heard elismeri, megütötte Deppet. Az oda-vissza zajló és évekig tartó sárdobálásból ma már tudjuk, hogy Depp állítólag kilógatta volt felesége kiskutyáját az autóból, hogy Heard hozzávágott egy vodkásüveget a sztárhoz, hogy Depp néha bedrogozva napokon át őrjöngött, és olyanokat írt sms-ben Paul Bettany haverjának, hogy:

„Égessük el Ambert. (…) Fojtsuk vízbe, mielőtt elégetjük! Aztán megb.szom a megégett testét, hogy biztosak legyünk benne, hogy halott.”

Depp azzal védekezett, hogy egy veszekedés után pötyögte be telefonjába a fentebbi mondatokat – nem mintha ez változtatna azon, mennyire nincs rendben ilyet írni bárkiről, arról meg pláne, akit elvileg szeret. Az sms véletlenül szivárgott ki, Depp ügyvédcsapata osztotta meg azt tévedésből a The Sun jogászaival.

Hivatalosan is nőverő lett Johnny Depp

Johnny Depp és Amber Heard a Londoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, a meghallgatás után (Fotó: Profimedia)

Ez volt az a lap, amit a színész 2018-ban rágalmazási perbe fogott, mert az „feleségverőként” írt róla. Depp mindvégig tagadta, hogy bántotta volna volt feleségét, de az ügyben döntő bíró, Justice Nicol ezt másként gondolta. 2020 novemberi ítélete szerint a The Sun az eljárás során bizonyította, hogy cikke „alapjában véve igaz volt”.  A bíró indoklásában közölte, hogy ítéletét az alperesek által felhozott 14 incidens vizsgálata és a felperes által előterjesztett, eltúlzott állítások figyelembe vételével hozta meg. A lap közleményében hangsúlyozta, hogy húsz éve áll ki a családban elszenvedett erőszak áldozatai mellett. 

Ott vagyunk már?

Az ítélet megszületése után nem sokkal Johnny Depp közleményt adott ki, amiben megírta, hogy a Warner Bros arra kérte, lépjen vissza a Legendás állatok című filmben való szereplésétől. Nem ez volt az első produkció, amiben megváltak tőle a botrányai miatt, 2018-ban jelentették be, hogy Johnny Depp nélkül folytatódik a szuper sikeres (4,5 milliárd dollár bevétel) Karib-tenger kalózai széria, amit évekig a részeges kalóz John Sparrow karaktere (azaz Johnny Depp) hordott a hátán. A Dior pedig 2015 óta reklámoz a színésszel after shave-et, a per elvesztése óta viszont már 11 panasz érkezett azért, hogy távolítsák őt az egyébként is problémás Dior Sauvage reklámból. De visszatérve az aktuális hírhez, Depp a közleményében tudatta a rajongóival, hogy nem adja fel a csatát, és tovább harcol, hogy az igazság napvilágra kerüljön. 

„A Egyesült Királyság bíróságán született szürreális ítélet nem változtat azon, hogy küzdeni fogok azért, hogy az igazság napvilágra kerüljön. Megerősítem, hogy tervezem a fellebbezést. Az elhatározásom erős, és szándékomban áll bizonyítani, hogy az ellenem felhozott vádak hamisak. Az életemet és karrieremet nem ez a pillanat határozza meg” – írta Depp, és ami azt illeti

elég szomorú ezt olvasni, hiszen teljesen egyértelmű, hogy a karrierje és az élete felett már rég elvesztette a kontrollt.

 

Ezt más, korábbi balhéi is igazolják, 2017-ben például nemcsak a válása volt a téma, a The Management Group (TMG) nevű cég is besokallt és beperelte, mert Depp 5 millió dollárral tartozott neki. A TMG 17 éven át menedzselte a pénzügyeit, így a cég számára nem volt titok, hogy a színész mikre költötte el a pénzét, és erről be is számolt a Kalifornia állam legfelsőbb bíróságához benyújtott keresetében.

A dokumentációból jól látszik, hogy Johnny Depp sok „A” listás sztárhoz hasonlóan teljesen megőrült a rengeteg, gyorsan jött pénztől, és a bankszámlájára kiapadhatatlan forrásként tekintett.

Ehhez mérten óriási baromságokra fizetett ki súlyos milliókat, mint például arra az ágyúra, amit külön neki öntöttek,  (ez 3 millió dollárjába fájt), de vásárolt egy 45 méter hosszú jachtot, 45 luxusautót, és havi 200 ezer dollárt költött magángépre. Az irdatlan nagyságú és javarészt értelmetlen költéseinek teljes listáját itt lehet olvasgatni. Ebből egyébként az is kiderül, hogy havi 30 ezer dollárt költött csak borra. Ezt a Rolling Stone interjújában cáfolta, szerinte ugyanis ennél jóval több pénzt költött méregdrága piákra.

Johnny Depp imádja szórni a pénzt

Johnny Depp floridai villája a kikötővel és a jachttal (Fotó: Profimedia)

Szerfüggőségéről nemcsak a számlák, és feleségének részletes beszámolói árulkodtak, hanem egy 2017 májusában megjelent cikk is. A Hollywood Reporter hozott le egy anyagot a Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja forgatásának nehézségeiről, amelyeket a források szerint főleg Depp generált az alkoholizmusával és a folyamatos késéseivel. A cikk szerint a producer türelmesen kezelte a problémákat, mondván, a színész rendkívül nehéz időszakon megy keresztül, hiszen a válása előtt az édesanyja is meghalt. A cikk azt is írja, hogy többen kiálltak Depp mellett, mert bár sokat késett és nehezítette a haladást, állítólag a forgatáson mindig profi és kedves volt. Jerry Bruckheimer producer szerint a bulvársajtó elviselhetetlen nyomás alatt tartotta nemcsak a színészt, hanem az egész stábot is, a helikopterek folyamatosan ott köröztek felettük, és minden nap valami új hírt lehetett olvasni a színészről. Az viszont kétségtelenül igaz volt, hogy a függősége már ekkor is a problémáinak az egyik fő forrása volt, és a forgatásra pár évvel már a saját barátai is kongatták a vészharangot.

Depp az utóbbi években sajnos kicsit tényleg olyan lett, mint aki a Félelem és reszketés Las Vegasban egyik tripjében, meg John Sparrow infantilis szerepében ragadt volna. A híres Rolling Stone-interjúban például azt fejtegette, hogy ő úgy fogta volna el Bin Ladent, hogy 

iszonyat nagy gépekről megszórta volna az egész területet LSD 25-tel. Szerinte így minden gyökér mosolyogva mászott volna elő a barlangjából, beleértve Bin Ladent is. 

Még nevethetnék is rajta, de sajnos nem tudok, mert az elmúlt évek lejtmenete, és az ilyen megszólalásai csak azt mutatják, hogy Depp azon szomorú példák sorát gazdagítja,  akik elvesztve a kontrollt, saját maguk karikatúrájává drogozzák és isszák magukat. Akik láthatóan nem akartak, nem tudtak a traumáikkal szembenézni, és a gyerekkori csomagjaik meghatározzák a jelenüket, a jövőjüket, és súlyos károkat okoznak vele a szűk környezetükben is. Hogy mi lesz a színésszel a jövőben, azt a hasonló élettörténetek, és a szerfüggőség természetrajza alapján nagy vonalakban el lehet képzelni. Ha valaki fordítani tud a helyzeten, az kizárólag saját maga, Johnny Depp.

Híres nők, akikkel hosszabb ideig kapcsolatban volt:

  • Winona Ryderrel (1989 és 1993 között)
  • Kate Moss-szal (1994 és 1998 között)
  • Vanessa Paradisszal (1998 és 2012 között). Két gyermekük született: Lily-Rose (1999-ben) és John Christopher (2002).

Sztárok, akiket abúzussal vádolnak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top