nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsony háziállattal

Ezekre mind figyelned kell karácsonykor, ha háziállatod van otthon

A karácsonyi, adventi időszak a házi kedvenceknek is csupa izgalom. De nem mindegy, mivel dekorálunk, hogyan készülünk az ünnepekre, ha négylábú is van otthon. Egyes asztaldíszek mérgezést okozhatnak, de veszélyt rejtenek a szaloncukrok, sőt a fényfüzér is!

A karácsonyi időszak legalább annyira érdekes, izgalmas és varázslatokkal teli a négylábú házi kedvencek számára, mint nekünk, embereknek. Sőt, nekik egy fokkal kalandosabb, hiszen mennyei illatok, csillogó és játékra hívó díszek, szokatlan holmik is mind teret adnak számukra a felfedezéshez. Élmény nézni őket, mennyire élvezik ezeket a napokat, de akkor válik valódi élménnyé számukra is, ha vigyázol rájuk.

Gömbök és szilánkok

Amíg nincsen kisállatod, és nem találkoztál a jelenséggel élőben, nem is gondolnád, mennyi lehetőséget látnak meg a díszekben a kutyusok és macskák. Ahogy azt is nehéz elképzelni, milyen sok veszélyt rejtegethetnek ezek számukra. Talán a leginkább egyértelmű gond azokban a gömbökben és díszekben rejlik, amelyek szilánkosra képesek törni, különös tekintettel az üvegből készült darabokra. Ahogy megbillennek és megcsillannak a fa ágain, természetes, hogy felkeltik az állat kíváncsiságát, de még csak el sem kell kezdeniük játszani vele: elég tőlünk egyetlen rossz mozdulat, és máris a földön landol a dísz, természetesen szilánkosan. Egy tappancsnak pedig rendkívül fájdalmas lehet a szilánkokkal történő találkozás. Ennél pedig akár még nagyobb is lehet a baj: „A gömbdíszek összeroppantva éles üvegdarabokra törnek, amik akár bőrsérülést, akár a szájüregben, bélben előforduló sérüléseket okozhatnak” – mondja dr. Kátai Zoltán. Az állatorvos figyelmeztet, hogy sok veszélyt rejthetnek magukban az egyéb dekorációk is.

A törékeny gömbök veszélyesek lehetnek kedvenceinkre

Fotó: Valentina Sotnikova, Unsplah

Karácsonyfadíszek

„A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor-felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet” – mondja.

Sokak által kedvelt dekoráció a vékony, csillogó szalag, más néven angyalhaj, melyet a fákra szokás helyezni. Ez is, illetve az ajándékok csomagolópapírját összekötő díszes szalagok is kedvenc játékszerei a cicáknak, akik közül nagyon sokan előszeretettel el is fogyasztják azokat. Mivel ezek sem emészthetők, ezért komoly és fájdalmas eseménybe is torkollhat az ünnep, ami legrosszabb esetben akár végzetes is lehet, ezért fontos, hogy különösen odafigyeljünk, ha valamit gyanús csöndben rágcsál a macskánk.

A fa

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a fát, illetve a fán lévő díszeket, na meg persze legfőképpen háziállatunkat, a legjobb, ha két dologra is odafigyelünk. Lehetőség szerint ne hagyjuk őrizetlenül a fa mellett a kutyát vagy cicát. A körültekintő díszítés mellett pedig úgy helyezzük el a fát, hogy minél kisebb legyen a lehetőség bármilyen bajra. Jó megoldás, ha fal mellé helyezed a fenyőfát, olyan területre, ahol a legkisebb esély van rá, hogy eldőljön, ahol alaposan meg van támasztva, illetve te magad is nagyon stabilan erősíted bele a talpba.

Ne hagyjuk őrizetlenül a fa mellett a kutyát vagy cicát

Fotó: Jessica Lewis, Unsplash

Fények

Elsősorban a kölyökállatok azok, akik ösztönösen kezdenek szinte mindent megrágcsálni, de középkorú és idősebb társaik is hajlamosak erre. „A karácsonyfa világítására szolgáló égők drótjának elrágása áramütéshez, „jobb esetben” csak égési sérülésekhez vezet, azon túl, hogy az esetleges zárlat a lakásban is kárt tehet” – teszi hozzá az állatorvos. Ezért az égőket és fényfüzéreket olyan helyekre tedd, ahol nem érik el, a fának pedig inkább csak a tetejét ékesítsd felük. Amennyiben inkább gyertyákat szeretsz gyújtani, úgy minden bizonnyal saját biztonságod érdekében sem hagyod a lángokat őrizetlenül.

Karácsonyi növények

A dekoráció külön szépségét tudja adni egy-egy gyönyörű mikulásvirág, ahogyan többek között a klasszikus fagyöngy is. Igen ám, csakhogy ami nekünk szemet gyönyörködtető, az kis kedvencünknek mérgező is lehet! A kutyusokra akkor is figyelned kell, ha vágott virágot használsz asztaldíszként, hiszen sok már közt például a liliom is veszélyes, ha megrágcsálják azt! Szintén mérgezést okozhat a cica számára is a fagyöngy, a liliom, akárcsak a magyal vagy éppen az orchidea, a szellőrózsák és a szegfűk is. Tedd tehát olyan helyre ezeket a növényeket és virágokat, ahol nem kóstolhatnak bele.

Ünnepi lakoma

Komoly erőpróba egy négylábú számára, amikor finomabbnál-finomabb falatok közt sündörög az asztal alatt. Könnyen ellágyul a gazdi szíve, hogy megkínálja kedvencét. Vigyázz azonban, és jól gondold meg, hogy miből adsz neki! Kezdjük először is a húsokkal. „A zsíros ételek és maradékok hasnyálmirigy-gyulladást idézhetnek elő. A halból készült fogásokból se kínáljuk meg állatainkat, mert gyakori a halszálka elakadása a torokban, nyelőcsőben, de néha még a mélyebb légutakban is” – hívja fel a figyelmet dr. Kátai, és külön jelzi, hogy gyakori a kocsonyából adott csontok okozta bélprobléma, illetve a húsban felejtett hústűk okozta sérülés.

Ilyenkor a háziállatoknál is gyakori a gyomorprobléma

Ilyenkor a háziállatoknál is gyakori a gyomorprobléma (Fotó: Profimedia)

Édességek

A zsíros, a fűszeres, és persze a cukros ételek sem állatbarátok, és az édességekkel nem csupán az utóbbi a gond. Az általunk imádott csokoládé, mely az ünnep szerves része, különösen kerülendő. „A csokoládé mérgező, ennek következtében, remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhatnak. Kistestű, torkos állatoknál halálos lehet a fogyasztása” – mondja az állatorvos. És bármennyire is meglepő, szintén fontos, hogy olyasmit se kóstoltass meg blökiddel, ami szőlőt vagy mazsolát tartalmaz. „Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni” – osztotta meg velünk dr. Kátai, aki azt is hozzátette, hogy édességek közül még a nyírfacukorral vagy édesítőszerekkel készült desszerteket is kerülni kell, mert azok akár kis mennyiségben is halálosak lehetnek.

Hogyan legyen így ünnep az ünnep?

Bár végigolvasva akár ijesztőnek is hathat a sok veszély és figyelmeztetés, szükségtelen aggódnod és túlzottan borúsan látnod a helyzetet. A kutyusok és cicák is megérdemelnek finomságokat, melyeket elővigyázatosan és körültekintően adsz számukra, kaphatnak számukra megfelelő ajándékot is, és egészen biztosan imádni fogják a sok simogatást, ahogyan azt is, hogy együtt az egész család. Mindössze annyit kell tenned, hogy megóvod őket saját szeleburdiságuktól, illetve figyelembe veszed az állatorvos intelmeit, és semmi nem állhatja útját egy kellemes, meghitt ünneplésnek.

Tervezzünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top