Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, a dió és a mák a drágulás legnagyobb vesztese: éves átlagáruk 10 év leforgása alatt több mint 100 százalékkal emelkedett.
A fejeskáposzta kilós átlagára ugyanezen az időintervallumon 75, míg a sertéscomb kilója 39 százalékkal nőtt. Az élő ponty kilós átlagára pedig egy évtized alatt körülbelül 24 százalékkal emelkedett.
A karácsonyi menünk legfőbb hozzávalóiért 2010-ben 8 520 forintot kellet kifizetni. 2015-ben viszont ugyanezekért a hozzávalókért már 10 857 forintot. 2020-ban ehhez képest már 13 538 forintért tudjuk beszerezni a fenti alapanyagokból a karácsonyi ebédhez szükséges mennyiségeket.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock