nlc.hu
Baba
Ezek lehetnek a szülés előjelei

A szülés előjelei – így jelez a tested már hetekkel előre

Ha most várod az első babádat, jó, ha tudod, hogy a közelgő szülést már hetekkel előre is jelezheti a tested. Ezek a szülés előjelei, amikre érdemes figyelned!

Hogyan jelez a testünk, ha hamarosan elérkezik a szülés ideje? A babád világrajövetelét már 2-4 héttel előre jelezheti a szervezeted, de hogyan lehet ezeket felismerni?

Fészekrakó ösztön

A szülés előjelei nemcsak a testünkben, hanem a lelkünkben is felfedezhetők. Az úgynevezett fészekrakó ösztönt leginkább úgy lehet leírni, mint egyfajta készülődést, befelé fordulást. Ha azt veszed észre, hogy több az energiád, és megnyugtat, ha pakolászol, rendezgeted a lakást, örömödet leled a dolgok rendezgetésében, akkor jó eséllyel már közeleg a szülés időpontja. Ha jól esik kicsit egyedül lenni, elvonulni, ez azt jelezheti, hogy hamarosan itt az idő.

Derékfájás

Amikor a szülés előjeleiről beszélünk, a legklasszikusabb tünet sem maradhat ki, azaz a hátfájás, főleg a deréktájon. Ilyenkor már nehezebben ülsz le, még nehezebb a felállás és úgy általában a mozgás. A fájdalmat jellemzően a derekad környékén érzed, de a gát és a medence táján is jelentkezhet nyomó érzés.

Jósló fájások

Azért, hogy a méhedet felkészítse a szervezeted a szülésre, már a szülést megelőző hetekben úgynevezett jósló fájásokat érzékelhetsz. A méh-összehúzódások okozta jósló fájásokat rendszerint a has megkeményedése kíséri, jellemzően nem lehet rendszert felfedezni bennük: a semmiből érkeznek, és pont oda is tartanak.

A szülés előjelei - ismerd fel őket

A jósló fájások sokszor megtévesztőek lehetnek (Fotó: Getty)

A jósló fájások nem olyan rendszeresek és gyakoriak, mint a szülés előtti fájdalmak, és nem is olyan erősek. Tegyük hozzá, a szülés előjelei közül a jósló fájások a legmegtévesztőbbek, sokan összetévesztjük a közvetlenül a szülés előtt jelentkező fájásokkal.

Távozik a nyákdugó

Az akár áttetsző, akár véres váladék formájában kiürülő zselés anyag, a nyákdugó feladata az, hogy a terhesség alatt a méhszájat elszigetelje a külvilágtól, azaz megakadályozza a baktériumok bejutását a méhbe.

Ha az első babádat várod, akkor a nyákdugó a szülés előjeleként akár már 2 héttel az esemény előtt is távozhat, és bár a mennyisége, valamint a színe is változó, nem lehet nem észrevenni.

Leszáll a has

Biztos hallottad már te is azt a kifejezést, amikor azt mondják, hogy a kismamának leszállt a hasa. A has ilyenkor láthatóan és érezhetően lejjebb ereszkedik, aminek következményeként fellélegezhetsz, hiszen nem nyomja már annyira a belső szerveidet.

Ezek a szülés előjelei

A megereszkedett has is a szülés közelségét jelzi (Fotó: Getty)

Ebben a fázisban illeszkedik be a baba koponyája, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal meg is indul a szülés. Ha az az első terhességed, akkor ez a mozzanat a szülés előtt már akár 4 héttel is végbe mehet.

Megreped a magzatburok

Amikor már egészen közel, vagyis alig pár óra választ el attól, hogy a kisbabád megszülessen, számíts arra, hogy a magzatburok megreped, és elfolyik a magzatvíz. Ilyenkor a fájdalmaid sűrűsödnek és felerősödnek, így ha ezeket a jeleket tapasztalod, ideje a kórházba indulnotok!

Még több babaváró tartalom!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top