nlc.hu
Sztárok

Ez történt a Beatles tagok gyerekeivel

4 legendás zenész, 11 híres gyerek: Itt tart most a Beatles-tagok gyerekeinek élete

Kíváncsi vagy, mi történt a legendás Beatles-tagok gyerekeivel? Összeszedtük.

A Beatles minden idők egyik legnagyobb hatású zenekara volt. Gyerekeik azóta már felnőttek, legtöbben a negyvenes vagy ötvenes éveiket tapossák, és sokan közülük már maguk is apukák vagy anyukák. Megnéztük, mi történt velük.

Heather McCartney

Életkor: 58 év

Technikailag Heather McCartney számít a legidősebb Beatles gyereknek, pedig, ha vér szerint vesszük, nem az: Paul McCartney ugyanis nem a biológiai apja. 1962-ben látta meg a napvilágot Joseph See Jr. és Linda Eastman kislányaként, de miután a szülei kétéves korában elváltak, Paul McCartney a nevére vette és örökbe fogadta 1969-ben. A lány elmondása szerint a biológiai apja is nagy hatást gyakorolt rá, de egész életében az igazi édesapjának Paul McCartney-t tartotta. Nevelőapjához hasonlóan őt is a művészetek vonzották, csak éppen nem a zene, hanem a képzőművészet. Egy darabig fodrászkodott, de az álmait fazekasként tudta megvalósítani.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Paul McCartney, Linda Eastman és Heather McCartney, 1969 (Fotó: Evening Standard/Getty Images)

Julian Lennon

Életkor: 57 év

John Lennon 1962 augusztusában vette feleségül Cynthia Powellt, miután a nő várandós lett közös gyermekükkel. A pár szétment, amikor Lennon 1968-ban viszonyt kezdett Yoko Onóval. Biológia szerint a Beatles-gyerekek közül egyértelműen Julian Lennoné az elsőség, ráadásul apjától a zene szeretetét is örökölte: a nyolcvanas években maga is zenésznek állt. Ő inspirálta a Beatles néhány gigaslágerét: a Hey Jude-ot (ami eredetileg Hey Jules volt), a Lucy in the Sky with Diamondsot és a Good Nightot. Fiatalon mérges volt apjára, szemére vetette, hogy a Beatles tagok közül Paul McCartney sokkal inkább törődött vele, mint a saját édesapja, aki soha nem mutatta ki felé a szeretetét. Később ezen az állításán finomított, és azt mondta, szeretett együtt lenni az apjával. Yoko Onóval sokáig pereskedtek John hagyatékán, és 1996-ban 20 millió angol fontot nyert a bíróságon. A zenélés mellett dokumentumfilmeken is dolgozott, és nagy szenvedélye a fotózás is.

Yoko Ono-val sokáig pereskedtek John hagyatékán

Julian Lennon, Yoko Ono és John Lennon (Fotó: AFP, Getty Images)

Zak Starkey

Életkor: 55 év

Ringo Starr első fiában a vér nem vált vízzé: maga is a dobok mögé ült, és egészen sokra vitte: még az Oasis zenekarban is játszott néhány évig, de az emberek leginkább a The Who dobosaként ismerik, hiszen 1996 óta zenél együtt a bandával. Anyja Ringo Starr első felesége, Maureen Starkey, aki fodrászként dolgozott, amikor megismerkedett a világhírű zenésszel. Első dobszerkóját nyolcévesen kapta apja legjobb barátjától, Keith Moontól, a The Who akkori dobosától, akit ő csak Keith bácsinak hívott. Apjától egész életében egyetlen dobleckét kapott, mivel Ringo Starr nem szerette volna, ha a fia is ugyanazon a pályán indul el, amin ő világhírűvé vált. A Who tagjai közé Keith Moon halála után került. Ringo Starr az első olyan Beatles-zenész, aki nemcsak nagyapává, hanem dédnagyapává is vált, amikor Zak lánya, Tatia 2016-ban gyermeket szült.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Zak Starkey, a Who dobosa és gyerekként, Ringo Starr-ral (Fotó: Ethan Miller/Getty Images)

Jason Starkey

Életkor: 53 év

Ahogy bátyja, Zak, úgy ő is az édesapja nyomdokaiba lépett, bár kisebb sikerrel. Olyan kevésbé ismert, pszichedelikus bandákban dobolt, mint a People’s Friend vagy az Empire of Sponge, de igazán szép karriert inkább zenekarok road managereként és fotósként csinált. Boldog házasságban él, és feleségével együtt négy fiút nevelnek.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Jason Starkey és Mary McCartney (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

Mary McCartney

Életkor: 51 év

Paul és Linda McCartney első közös vér szerinti gyermeke 1969 nyarán született, a nevét Paul édesanyja után kapta. Egészen pici korában készült róla a híres fotó, amin édesapja kabátját egyfajta erszényként használja, és aranyosan kikandikál onnan. Már gyerekként rengeteget járta a világot a családjával és a Wings nevű családi formációval, ahonnan az állatok jogaiért való küzdelmet és a vegetáriánus életmódot is megörökölte. Szakmájában nem apját, hanem fotográfus édesanyját követte, és ő is fotós lett, Linda fotós hagyatékát is ő kezeli. Elsősorban portréiról ismerik, számos hírességet fotózott már Ralph Fiennestól Jude Law-ig. A fotózás mellett a főzés is a szenvedélyei közé tartozik, már két vegetáriánus szakácskönyvet jelentetett meg. Két házasságából négy gyereke született.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Mary McCartney (Fotó: David M. Benett/Getty Images for Anya Hindmarch)

Lee Starkey

Életkor: 50 év

Ringo Starr és Maureen Starkey harmadik közös gyereke már lány lett, és a szülei néhány évvel a születése után elváltak. Ő már a Beatles feloszlása után született. Sokáig nem találta a helyét és sok mindent kipróbált (még lemezboltban és gyorsétteremben is dolgozott), ám végül divattervezőként szerzett magának hírnevet, csakhogy személyes tragédiák miatt a karrierjét félre kellett tennie. Először az édesanyját ápolta a haláláig, akit leukémiával diagnosztizáltak, majd ő is daganatos beteg lett, agytumorban szenvedett először 1995-ben, majd 2001-ben, de szerencsésen felépült a betegségéből. Férjével, a Kasabian-gitáros Jay Mahlerrel három gyereket neveltek fel együtt: két fiút, Smokey-t és Jakamót, valamint egy lányt, Ruby Tigert.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Lee Starkey a Dior egyik rendezvényén 2019-ben (balra), Francesca Gregorini, Barbara Bach, Ringo Starr éa Lee Starkey az esküvőn 1981-ben (jobbra) – Fotó: Getty Images

Stella McCartney

Életkor: 49 év

Ha lehet ilyet mondani, akkor az összes Beatles-gyerek közül messze Stella McCartney a leghíresebb. Paul és Linda McCartney második közös, vér szerinti lánya ugyanis önmagában is márkanév, divattervezőként az egyik legismertebb a szakmában. Gyerekkorában ő is a Wings családi zenekar tagjaként utazgatott a világban. Hiába a szokatlan életvitel, a szülők azt szerették volna, ha a gyerekeik a lehető legnormálisabb nevelésben részesülnek: drága svájci magánintézmények helyett angol állami iskolába járatták őket. A divat már gyerekkorában érdekelte, az első saját kabátját 13 évesen tervezte. Vegetáriánusként és állatbarátként a ruhatervezésben is szigorú szabályokat követ: sosem használ állati bőrt vagy szőrmét a kollekcióiban. Saját divatházát 2001-ben alapította, és ma már 51 üzlete van a világ különböző nagyvárosaiban. Első saját parfümjével 2003-ban debütált, 2016 óta pedig férfiak számára is tervez ruhákat. Tervezett már ékszert, de volt már közös sportruhakollekciója az Adidas-szal is. 2003-ban ment hozzá Alashdair Willis kiadómogulhoz, négy gyerekük született.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Stella McCartney (Fotó: Kristy Sparow/WireImage)

James McCartney

Életkor: 43 év

Paul McCartney egyetlen fia az apai nagyapja után kapta a nevét, és ő az egyetlen olyan McCartney gyerek, aki az apja nyomdokaiba lépve zenélni kezdett. Már édesapja több albumán is közreműködött, és mostanáig két szólóalbuma is megjelent, az utolsó 2016-ban. Érdekes módon nem az apja inspirálta a zenélésre, hanem a Vissza a jövőbe című film azon jelenete, amiben Michael J. Fox az elektromos gitárjával kezd vadulni az iskolai bálon. Apjától kilencévesen kapta az első gitárját. Testvéreihez hasonlóan ő is állatvédő, és vegán életmódot folytat, és az apja hatása abban is megnyilvánul, hogy az ő életében is fontos szerepet tölt be a transzcendentális meditáció. Két nővérével ellentétben privát életet él, ritkán látni őt nyilvános eseményeken.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

James és Paul McCartney (Fotó: Neil Mockford/GC Images)

Sean Lennon

Életkor: 45 év

Yoko Onónak az előző házasságából ugyan már volt egy lánya, de szeretett volna egy John Lennonnal közös gyereket is. Hat évig próbálkoztak, mire fiuk, Sean Taro Ono Lennon megszületett. Sean a féltestvérével, Juliannel ellentétben rengeteg figyelmet kapott az apjától, aki egészen a haláláig sok időt töltött vele. Sokáig kereste önmagát, tanult Tokióban, Svájcban, sőt még New Yorkban, a Columbia Egyetem antropológia szakán is, de végül nem tagadhatta meg a vérét, és belőle is zenész lett. Bár féltestvére és az édesanyja között feszült a viszony, ő jó kapcsolatot ápol Julian Lennonnal, egymás fellépéseit időnként meg szokták nézni. Már gyerekként közreműködött édesanyja szólólemezein, és később mind szólóelőadóként, mind producerként és session zenészként ismertté vált, és már-már felsorolhatatlanul sok bandával dolgozott együtt, számos projekt körül bábáskodott. Szüleitől az aktivizmus fontosságát is eltanulta: már a kilencvenes években a szabad Tibetért küzdött, magát pacifistának és anarchistának tartja.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Sean Lennon és Yoko Ono (Fotó: Erika Goldring/Getty Images)

Dhani Harrison

Életkor: 42 év

A legcsendesebb Beatles-tag ugyan élete során kétszer házasodott, de csak a második házasságából, Olivia Harrison filmproducertől született gyereke, Dhani Harrison. A fiú az édesapja Friar Park-i birtokán nőtt fel. Eleinte nem tűnt úgy, hogy George nyomdokaiba lép: amikor gyerekként apja barátja és zenésztársa, Ringo Starr megmutatta neki, hogyan kell dobolni, annyira megijedt a hangerőtől, hogy sírva elmenekült. Autó-formatervezéssel kezdte, ám később mégis a zene irányába mozdult: együtt dolgozott apjával az utolsó lemezén, és George Harrison 2001-ben bekövetkezett halála után ő fejezte be azt. Számos projektben tűnt már fel zenészként, sőt 2017-ben egy saját albumot is megjelentetett, ráadásul jóban van az összes zenész Beatles-gyerekkel. Neve mostanság leginkább filmzeneszerzőként ismert. 2012-ben megházasodott, de 2016-ban elvált, gyermeke mostanáig nem született.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Dhani Harrison és Olivia Harrison (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic.com)

Beatrice McCartney

Életkor: 17 év

Felesége, Linda halála után Paul McCartney lett még újra szerelmes, Heather Mills modelltől született egy gyönyörű kislánya, Beatrice. Amikor a nagyanyjáról elnevezett kislány hároméves lett, a szülei szétmentek, de Paul bőkezűen gondoskodott róla: 17 éves koráig évi 70 ezer dollár tartásdíjat fizet, és az édesanyjának is kifizetett 38 millió dollárt a válóper után. Beatrice-t közösen, megosztva nevelik, és sok időt tölt az édesapjával. A szülei a reflektorfénytől távol tartják, de azt azért tudni lehet róla, hogy tízévesen szaxofonon kezdett el tanulni játszani. Amikor a paparazzik le tudják őt fotózni az apjával, az mindig nagy eseménynek számít a brit bulvármédiában.

Itt tart most a Beatles tagok gyerekeinek élete

Paul McCartney és lánya, Beatrice (Fotó: Demis Maryannakis/Star Max/FilmMagic)

A Beatlesről olvasást nem lehet abbahagyni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top