A banán már önmagában is édes és krémes, de ha még csokoládét és pisztáciát is adunk hozzá, majd mindezt süteménybe foglaljuk, egyszerűen nincs olyan ember a földön, aki ellent tudna állni! Pont ilyen receptet hoztunk.
A banán nemcsak finom, egészséges is
A banán a tél egyik legnépszerűbb gyümölcse, hiszen édes, laktató és tele van értékes tápanyagokkal. Gazdag káliumban, aminek fontos szerepe van a vérerek, valamint a szívünk egészségének fenntartásában, és segít szinten tartani a vérnyomást is. Ez a déligyümölcs C-és B6-vitamint is tartalmaz, és persze, nagyon jó rostforrás is. Sőt, nem utolsó szempont az sem, hogy gazdag triptofánban, ami a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” termelődését segíti elő.
Persze, a banánt nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert egészséges, hanem azért is, mert millióképpen felhasználhatod. Készíthetsz belőle pudingot, turmixot, és persze, süteményt is. Mi most egy nagyon egyszerű és laktató változatot mutatunk. Ebbe a sütibe a banán mellett sok csokit is kötelező tenni, ami még finomabbá teszi az egészet. A végeredménytől pedig pont úgy fogsz mosolyogni, mintha már kitavaszodott volna.
Csokis-banános sütemény
Ha nem akarsz sok időt a konyhában tölteni, méricskélni, gyúrni, dagasztani, keverni, akkor ez a csokis-banános süti neked való! Olyan gyorsan elkészül, hogy szinte észre sem veszed, és már eheted is!
Hozzávalók:
- 4 db érett banán
- 60 dkg étcsoki
- 10 dkg margarin
- 3 evőkanál pisztácia vagy dió
- 2 evőkanál aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack)
- 2 egész tojás
- 7 dl kókusztej, vagy sima tej
- 4 dl olaj
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg barna cukor
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és közben készítsd el a tésztát – figyelj, mert hipergyors sütemény lesz! Az összes hozzávalót a csoki, a pisztácia, a margarin és az egyik banán kivételével tedd egy turmixgépbe és alaposan keverd össze.
Ha nincs turmixgéped, aprítógépet is használhatsz, vagy akár botmixert – ha az utóbbi mellett döntesz, a banánokat vágd fel kisebb darabokra, hogy könnyebb legyen elkeverni a tésztát. Ezután a csokit a margarinnal együtt olvaszd fel vízgőz fölött, majd keverd a tésztába.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd rá a masszát, majd a fel nem használt 4. banánt vágd karikákra, vagy hosszanti irányban szeletekre, és tedd a tetejére. Végül egy éles késsel vágd durvára a pisztáciát, szórd meg vele a tésztát, és irány a sütő! A süteményed körülbelül 30 perc alatt megsül, de a felszeleteléssel várj addig, amíg kihűl. Utána már csak annyi a dolgod, hogy elégedetten falatozz belőle!