A húsvét elképzelhetetlen húsvéti tojás nélkül, ahogyan a sonka sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Idén próbálj ki valami újat, valami egészen eltérőt. Húsvéti sonkareceptünkkel ehhez adunk ötletet.
A mézes-mustáros húsvéti sonka hozzávalói
- kb. 2-2,5 kilós előfőzött, kötözött húsvéti sonka
- 20 dkg méz
- 15 dkg mustár (lehetőleg dijoni)
- 2 evőkanál Worchester-szósz
- 3 gerezd összezúzott fokhagyma
Így készítsd el a mézes-mustáros húsvéti sonkát
A hozzávalókat keverd össze alaposan. A húsvéti sonkát tedd sütőtálba, amelyet előzőleg kikentél kevés zsiradékkal. Locsold az öntetet a sonkára lassan, figyelve arra, hogy a zsinórok közé is jusson belőle. Ami lefolyik, azt kanalazgasd vissza a sonka tetejére, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is kenegesd át a mézes-mustáros keverékkel. Sózni nem kell, hiszen a hús sózott!
A tökéletes húsvéti sonka titka a lassú sütésben rejlik. Ehhez a sütőt melegítsd elő 170 fokra, és süsd a húst legalább 2 órán át. Közben fordítsd meg. Akkor készült el a húsvéti sonka, ha minden oldala szép barnára sült, belül pedig omlik.
Krumplipürével, salátával, retekkel tálald húsvét napján.
NLCafé tipp: A recepthez füstölt sonkát is használhatsz, így még finomabb lesz, ugyanakkor azt előzőleg főzd félig puhára, majd a főzőlevet öntsd le, vagy tedd félre.
További húsvéti sonkareceptek az NLCafén
- Így készíthetsz tökéletes húsvéti sonkát az ünnepekre
- 5 különlegesen finom húsvéti sonkarecept
- Isteni sonka húsvétra: Nigella, Jamie és Gordon receptjei
- Kipróbálnád a kólában főtt húsvéti sonkát?
Fotó: Pinterest