A csicseriborsót és a belőle készült krémet nehéz nem szeretni: jellegzetes, mégsem domináns az íze, ezért könnyen variálható más ételekkel, az állaga pedig ellenállhatatlanul krémes. Mindemellett még igazi szuperétel is!
Miért fogyókúrabarát a csicseriborsó?
Egy csészényi csicseriborsó 35 grammnyi rostot tartalmaz, ami körülbelül megfelel az ajánlott napi rostbevitelnek. A rost elengedhetetlen fontosságú, ha megfelelő emésztésről van szó, valamint a magas rosttartalmú ételek jobban is telítenek. A csicseriborsó mindkettőt tudja. Emellett kiváló proteinforrás is, nem véletlen, hogy rengeteg vegetáriánus és vegán étel alapja. Olyan aminosavak találhatók benne, amik rajta kívül csak az állati eredetű fehérjeforrásokban. Míg fehérjében és rostban gazdag, kalóriából viszont nem tartalmaz sokat.
Hogyan védi az egészséget a csicseriborsó?
A benne lévő B1-, B6-, E-vitamin, folsav és karotin miatt szuper vitaminforrás, de ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: cinket, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Alacsony glikémiás indexe miatt pedig cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Mit készíthetsz belőle?
- Gyors csicseriborsó-fasírt
- Tapasok csicseriborsóval
- Indiai fűszeres rizs csicseriborsóval
Forrás: Care2