Ezt a húsvéti süteményt egészen biztosan nemcsak húsvétkor készíted majd el. Születésnapra, névnapra is ideális, csak a díszítésen kell változtatnod. Bármilyen alkalomra is készítsd, csokitortareceptünkkel biztosan sikered lesz.
A húsvéti csokitorta hozzávalói
A tésztához
- 3 dl tej
- 40 dkg liszt
- 10 dkg holland kakaópor
- 25 dkg cukor
- 2 nagyobb tojás + 1 sárgája
- 1 pohár görög joghurt
- 2 dl étolaj
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. só
A csokoládémázhoz
- 15 dkg étcsokoládé (min. 70 százalékos)
- 12 ek. olvasztott vaj
- 1 dl tejszín
- 10 dkg porcukor (elhagyható)
A díszítéshez
- 1 kindertojás
- 4-5 apró csokitojás
- 8-10 kisebb-nagyobb tojáscukorka
- marcipánvirágok
Így készítheted el a húsvéti csokitortát
350 fokra melegítsd elő a sütőt. Vajazz és lisztezz ki egy kerek tortaformát.
Tűzálló edénybe töltsd a tejet, és lassú tűzön forrásig hevítve, folyamatos kevergetés mellett oldd fel a kakaóport. Vedd le a tűzről, és hűtsd szobahőmérsékletre.
A tojásokat és a tojássárgát robotgéppel keverd habosra, add hozzá a cukrot, a sót, a sütőport, majd a joghurtot, az olajat és a vaníliaaromát. Adagonként keverd a húsvéti csokitorta tésztájához a lisztet, végül a kakaós tejet is keverd hozzá. Krémes állagú tésztát kapsz, amelyet tölts a tortaformába, és süss kb. 50-55 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e. Ha szükséges, hagyd 5-10 percet a sütőben.
A megsült csokitortát hagyd a formában, amíg teljesen kihűl.
Közben készítsd el a csokoládémázat. Gőz fölött olvaszd fel a csokit, amikor teljesen folyékonnyá vált, keverd hozzá a puha vajat, a vaníliakivonatot, a tejszínt és igény szerint a porcukrot. Öntsd a mázat a csokoládétortára úgy, hogy teljesen befedje, várd meg, hogy megszilárduljon. Végül díszítsd fel a húsvéti süteményt.
További húsvéti sütemény receptje az NLCafén
- 3 mennyei húsvéti sütemény
- 3 villámgyorsan elkészíthető húsvéti sütemény
- Húsvéti sütemények: 5 kreatív édesség a locsolkodóknak
- Húsvéti sütemény recept: tojásban sült édesség
Fotó: Pinterest