Te is megőrülsz a pekándiós péksüteményért és pitéért? Ezt a magot önmagában is megéri nassolni, hiszen rengeteg egészséges tulajdonsága van. Ezt már az amerikai indiánok is tudták, akik az 1500-as években kezdték háziasítani a pekándiót. A pekántermelés 80%-a ma is az USA-ban történik, ahol igazi nemzeti különlegességnek számít ez a finomság. Lássuk, hogyan segíti az egészséged!
1. Antioxidáns- és vitaminforrás
Egy tanulmány szerint, az összes mag közül a pekándióé a legmagasabb antioxidáns-tartalom. Emellett 19 vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, E-, B1-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, fehérjét és cinket is tartalmaz.
2. Jót tesz a szívnek
A pekándió az E-vitamin gamma-tokoferol nevű formájában gazdag, ami kifejezetten segít a szív- és koronaérrendszeri megbetegedések megelőzésében.
3.Csökkenti a koleszterinszintet
Egy kutatás szerint, a pekándió rendszeres fogyasztása akár 33%-kal csökkentheti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ami szintén a gamma-tokoferolnak köszönhető.
4. Fogyókúra-barát
Természetesen nem a pekándiós pitére gondolunk (meglocsolva juharsziruppal), de önmagában pekándiót nassolni nem nyírja ki a fogyókúrát: 20 félben körülbelül 196 kalória van, így napi 10 fél pekándió igazán diétabarát finomság marad.
Forrás: Care2