nlc.hu
Utazás

Jogsi, bukósisak nélkül elektromos rollerezni büntetendő

Tudtad? Jogsi, bukósisak nélkül elektromos rollerezni büntetendő

Talán sokakat meglephet, de akár százezer forintos büntetést is kiszabhatnak a rendőrök azokra, akik érvényes jogosítvány és bukósisak nélkül használják az elektromos rollert.
közlekedés, forgalom

Több Facebookon keringő történet is kérdéseket vetett fel az elektromos roller szabályos használatáról. Az egyik sztori szerint egy lány Lime elektromos rollerrel haladt a Deák téren, amikor a rendőrök leállították és megszondáztatták. Mivel néhány órával korábban megivott két Cidert, a készülék kimutatta az alkoholfogyasztást. A rendőrök elkérték a hölgy jogosítványát is, de az nem volt neki. Nem tudta, hogy arra szüksége lenne, mint ahogy bukósisakra is.

A rendőrök a fiatal nőt ittas járművezetés miatt százezer forintra büntették, amit harminc napon belül be kell fizetnie.

A Blikk összeszedte, miért büntethet a rendőr

  • Az elektromos rollert a hazai szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így a rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni.
  • Pető Attila közlekedési szakértő szerint ebben az esetben a rollerezőnek jogosítvánnyal kell rendelkeznie és bukósisakot kell viselnie. A segédmotornak minősített elektromos rollerrel akár buszsávban is lehetne haladni, az viszont nagyon veszélyes.
  • Bár a hazai szabályzás szerint a roller segédmotor kategóriába esik, valójában nem feleltethető meg annak, hiszen, ahogy azt a szakértő is elmondta, ha a járműnek a tervezési sebessége nem haladja meg a 25 kilométer/órát, márpedig az elektromos roller ilyen, akkor azt nem lehetne segédmotoros kerékpárnak minősíteni. „Az e-rollerrel kapcsolatban van egy európai uniós szabályozás, amely hazánkra is vonatkozik. Aszerint az a jármű minősül segédmotoros kerékpárnak, aminek van ülése. Márpedig ugye, a rollernek nincs” – nyilatkozta Pető. 
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte a Blikknek, hogy a közúti járműnek nem minősülő motorikus eszközök tömeges megjelenése új fejlemény és emiatt a forgalomban való használatuk részletes szabályait más uniós tagállamok is most dolgozzák ki. Az átmeneti időszakban más államok gyakorlata szerint a kérdéses eszközökre – azok típusától függően – a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók. További fejlemény, hogy a minisztérium a hazai rendelkezések kiegészítését tervezi, az említett eszközök közlekedésére vonatkozó előírásokat elkülönítve határozná meg.

Fotó:PixaBay

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top