nlc.hu
Utazás

A brit sofőrök bírságot kaphatnak a balesetveszéyles ruhában való vezetésért

Bírság járhat a brit vezetőknek a balesetveszélyes ruhadarabokért

Akár ötezer font is lehet a bírság a nem megfelelő ruházatért.

Komoly közlekedésbiztonsági kampányt indított a brit rendőrség, amelynek célja, hogy a járművezetőket leszoktassák a potenciálisan balesetveszélyes ruhák viseléséről – írja a LAD Bible.
A lap információi szerint akár 5000 brit font, azaz bő kétmillió forint is lehet a bírság, ha valakit azon kapnak, hogy nem megfelelő öltözetben vezet. Egészen pontosan, az első eset még csak száz fontba és három büntetőpontba kerül, azonban, ha bíróságig jut az ügy, ott a már említett, többezres összegre számíthatnak a renitens sofőrök.

A kényelem, a biztonság igen, a divat nem számít

A brit autófinanszírozási cég, a CarMoney összegyűjtötte, hogy milyen ruhák nem kívánatosak vezetés közben. Az autó volánjánál ülve ugyanis olyan ruházatra van szükség, amelyek nem akadályozzák a járművezetőt az összes kezelőszerv biztonságos működtetésében.

Erre viszont nem alkalmasak a hosszú nyári ruhák vagy szoknyák, amelyek alja belegabalyodhat a pedálokba. Hasonló okokból nem tekinthető biztonságosnak a túlságosan bő nadrágok viselete sem.

Bár akad olyan, aki esküszik rá, hogy gond nélkül tud benne vezetni, szintén tiltólistásak a magassarkú cipők, illetve a nyáron népszerű flip-flop papucsok. Pontosabban, bármilyen cipő, amelynek a talpvastagsága nem éri el a tíz millimétert, nem használható biztonságosan vezetés közben. A nyitott végű, bebújós cipők és más strandpapucsok szintén kerülendőek.

Bünetik a balesetveszélyes ruhában vezetést a brit rendőrök

A napszemüveg vastag kerete akadályozhatja a perifériás látást vezetés közben (Fotó: Getty Images)

Nem jó választás a túl vastag talpú cipő sem, amely megakadályozza, hogy precízen érzékeljük a pedálok helyzetét.

A megfelelő napszemüveg kiválasztására is ügyelni kell: a túl sötét darabok veszélyessé tehetik a vezetést, de érdemes elkerülni azokat a napszemüvegeket is, amelyeknek túl vastag a kerete, ezek ugyanis a perifériás látást akadályozhatják.

További cikkeink a biztonságos közlekedés témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top